Hádzanári chcú spraviť prvý krok k postupu. Veľká šanca, vraví kapitán Ďuriš

Slovenskí hádzanári.
Slovenskí hádzanári. (Autor: TASR)
TASR|15. mar 2022 o 18:00

Prvý duel proti Belgicku odohrajú Slováci v stredu o 20.00 h.

TOPOĽČANY. Slovenskí hádzanári sa môžu po domácich ME 2022 predstaviť na druhom vrcholnom podujatí za sebou.

Od postupu na svetový šampionát v roku 2023 ich delia dva súboje s Belgickom v prvom kole play off kvalifikácie, keďže pôvodne vyžrebovaného súpera v druhom kole Rusko vylúčili zo súťaže po invázii tejto krajiny na Ukrajinu.

Prvý duel proti Belgicku odohrajú Slováci v stredu o 20.00 h v Topoľčanoch, odveta je na programe v sobotu v Hasselte (20.10 h).

Pripravia sa na odvetu

"Vnímam to tak, že sme sa štyri roky tešili na majstrovstvách Európy a teraz v priebehu roka môžeme byť aj na majstrovstvách sveta. Je to naozaj veľká šanca, ale ešte sme od postupu na šampionát ďaleko.

1. kolo play off kvalifikácie MS 2023

prvý zápas - streda 16. marca o 20.00 h v Topoľčanoch:

Slovensko - Belgicko

/rozhodujú: Mihai Marian Pirvu, Radu Mihai Potirniche (Rum.), priamy prenos na Sport 1 TV/

Necítim veľký tlak, ale uvedomujem si obrovskú príležitosť. Je mi ľúto, že toto spôsobila vojna, lebo športovci si to nezaslúžia. Tak to však je a treba to akceptovať.

My teraz máme veľkú šancu dostať sa na MS, ale ani zápasy s Belgickom nebudú ľahké. Zatiaľ sú šance vyrovnané. Uvidíme, v akej forme sa predvedieme.

Hneď v prvom zápase musíme ukázať, čo vieme. Potom budeme mať viac informácií o súperovi a budeme sa môcť ešte lepšie pripraviť na odvetu," uviedol kapitán slovenskému tímu Ľubomír Ďuriš pre oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Nakoniec pomôže aj Urban

Slováci naposledy štartovali na MS v roku 2011, obsadili vtedy 17. priečku. Na budúci rok sa svetový šampionát uskutoční opäť vo Švédsku, jeho spoluorganizátorom bude Poľsko.

K možnej tretej účasti na MS v ére samostatnosti chce pomôcť aj krídelník Tomáš Urban, hoci si pôvodne plánoval dať v reprezentácii pauzu: "Máme pred sebou veľkú vec. Vieme, čo je v hre a túto príležitosť som si nechcel nechať ujsť.

Neukončil som reprezentačnú kariéru, len som si chcel zobrať časť na oddych pre seba a rodinu, lebo nielen v posledných rokoch, ale aj vlani som národnému tímu veľa obetoval. Situácia sa zmenila v náš prospech, máme veľkú príležitosť a musíme sa jej chopiť.

Dúfam, že sa nám to podarí. Prehodnotil som rozhodnutie aj kvôli tomu, že sa cítim dobre fyzicky. Predchádzala tomu aj dlhšia diskusia s trénerom a rodinou. Som rád, že môžeme zabojovať o MS.

Prajem si skvelú atmosféru v Topoľčanoch a verím, že ľudia si nájdu cestu a prídu nás povzbudiť. V dobrej atmosfére sa hrá rozhodne lepšie."

Podpora hľadiska

Brankár Marián Žernovič varuje pred podcenením súpera. "Belgičania majú takú istú obrovskú šancu ako my a tiež budú o ňu urputne bojovať. Určite majú svoju kvalitu, hoci nedosiahli nejaké veľké úspechy, ale to môžeme povedať aj o o nás.

Videl som jeden ich zápas s Luxemburskom a hoci ich hráči nehrajú v najlepších súťažiach, budú nepríjemní. Musíme sa na nich dobre pripraviť zo všetkých stránok a nič nepodceniť. Ja osobne sa viem s tlakom vyrovnať.

Možno pre mladších spoluhráčov to bude náročnejšie, ale verím, že to tiež dokážu, lebo takáto príležitosť sa už možno nikdy v živote nenaskytne. Na jednej strane mi je ľúto, z akého dôvodu prišla, na druhej strane sa jej musíme chopiť a dať do toho všetko.

Očakávam od nás víťazstvo. Samozrejme, chceme vyhrať, lebo potom v Belgicku nás nečaká nič ľahké. Dúfame, že sa hala zaplní.

Určite nám podpora z hľadiska pomôže, každý jeden hlas fanúšika je dôležitý," uviedol pre portál slovakhandball.sk Žernovič, ktorý na brankárskom poste vytvorí duo s Michalom Martinom Konečným.

Nominácia hádzanárov Slovenska

brankári: Marián Žernovič (FTC Budapešť/Maď.), Michal Martin Konečný (BM Ángel Ximénez Puente Genil/Šp.)

pivoti: Dominik Kalafut (HSG Nordhorn-Lingen/Nem.), Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (SBS-Eger/Maď.)

krídla: Tomáš Urban (TSV GWD Minden/Nem.), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Martin Briatka (MŠK Považská Bystrica), Mikuláš Kucsera ml. (MHC Štart Nové Zámky)

spojky: Tomáš Smetánka (Viveros Herol BM Nava/Šp.), Martin Potisk (ThSV Eisenach/Nem.), Marek Hniďák (HC Burgenland/Nem.), Ľubomír Ďuriš (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Jakub Mikita (FTC Budapešť/Maď.), Lukáš Urban (Grundfos Tatabánya KC/Maď.), Marek Kováčech (Handball Sportunion Leoben/Rak.), Vladimír Ratkovský (SKKP Handball Brno/ČR), Derviš Birdahič (ŠKP Bratislava)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári chcú spraviť prvý krok k postupu. Veľká šanca, vraví kapitán Ďuriš