Prípad odobratej medaily pokračuje, gymnastka sa odvolala na Najvyšší švajčiarsky súd

Jordan Chilesová
Jordan Chilesová (Autor: TASR/AP)
TASR|17. sep 2024 o 09:32

Rozhodnutie sa očakáva v nasledujúcich štyroch až šiestich mesiacoch.

WASHINGTON. Americká gymnastka Jordan Chilesová podala v pondelok odvolanie na švajčiarsky federálny najvyšší súd v snahe zrušiť rozhodnutie, ktorým jej odobrali bronzovú olympijskú medailu vo finále prostných na OH v Paríži.

Chilesová sa musela vzdať cenného kovu, keď Športový arbitrážny súd (CAS) rozhodol v prospech námietky Rumunky Any Barbosuovej. Rozhodnutie švajčiarskeho súdu sa očakáva v nasledujúcich štyroch až šiestich mesiacoch.

Reprezentantku Rumunska pôvodne zaradili rozhodcovia na tretie miesto, ale po proteste trénerky amerického tímu Cecile Landiovej a pridaní 0,1 bodu Chilesovej sa poradie zmenilo a Američanka poskočila na bronzový post.

Podľa CAS však Landiovej výzva prišla štyri sekundy po limite jednej minúty, ktorý má v pravidlách ukotvená Medzinárodná gymnastická federácia (FIG).

V odvolaní právnici Chilesovej tvrdia, že CAS odmietol vziať do úvahy videozáznam, ktorý "jednoznačne dokazuje", že protest bol podaný včas. Tvrdia tiež, že Hamid Gharavi, predseda komisie CAS, bol v konflikte záujmov.

"Pán Gharavi pôsobil ako právny zástupca Rumunska takmer desať rokov a aktívne zastupoval Rumunsko v čase arbitráže. Postupy vedúce k rozhodnutiu senátu CAS boli od začiatku až do konca zásadne nespravodlivé a nie je prekvapením, že vyústili do takéhoto rozhodnutia,“ uviedli právnici spoločnosti Gibson, Dunn & Crutcher LLC v tlačovej správe.

Chilesová minulý mesiac v príspevku na Instagrame označila rozhodnutie CAS za "nespravodlivé".

"Teraz stojím pred jedným z najnáročnejších momentov mojej kariéry. K tejto výzve budem pristupovať rovnako ako k iným - a urobím všetko pre to, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť. Verím, že na konci tejto cesty ľudia, ktorí to majú v rukách, urobia správnu vec."

Právnici tiež uviedli, že Chilesová bola o pojednávaní CAS informovaná len niekoľko hodín pred jeho začiatkom, čo jej neposkytlo potrebný čas na prípravu obhajoby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Prípad odobratej medaily pokračuje, gymnastka sa odvolala na Najvyšší švajčiarsky súd