Z predátora sa stal korisťou. Udrží si Sagan cyklámenový dres?

Peter Sagan v cyklámenovom drese.
Peter Sagan v cyklámenovom drese. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|18. máj 2021 o 06:50

Aktuálne ma slovenský cyklista náskok 17 bodov.

BRATISLAVA. Nestáva sa často, že by cyklisti museli na pretekoch Grand Tour čakať na prvý voľný deň tak dlho, ako na tohtoročnom Giro d'Italia. 

Za sebou majú už desať etáp, počas ktorých sa rozohral nielen súboj o celkové víťazstvo, ale aj o jednotlivé cenné dresy.

Až do pondelňajšej etapy platilo, že Peter Sagan je ten, kto v súboji o cyklámenový dres musí naháňať body na svojich súperov.

Aj vďaka skvelej podpore tímu Bora-Hansgrohe však triumfoval vo Foligne, v cieli získal 50 bodov a je lídrom bodovacej súťaže. 

Bude číslo 13 pre Sagana šťastné?

Razom sa tak z predátora stal korisťou, na ktorú si robia zálusk viacerí šprintéri.

Na dvojicu Fernando Gaviria, Davide Cimolai má rodák zo Žiliny zhodný náskok sedemnástich bodov a je pravdepodobné, že by si ho mohol udržať  minimálne v ďalších dvoch etapách. 

Po dni voľna čaká cyklistov veľmi očakávaná a ťažko predvídateľná etapa po šotolinových cestách. Po nej je pripravená horská skúška, kde môžu Saganovi súperi získať body iba na prémii, ak by im podarilo dostať do úniku. 

Veľmi dôležitá bude piatková 13. etapa, ktorá môže nanovo rozdať karty. Je úplne rovinatá a neočakáva sa nič iné ako šprintérska bitka o 50 bodov v cieli. 

Ak si Sagan udrží cyklámenový dres aj v piatok, prípadne navýši svoj náskok, následne bude môcť jazdiť defenzívnejšie a trpezlivo čakať na útoky súperov. 

Ak stratí, bude z neho opäť predátor, ktorý bude musieť útočiť.  

V prípade útočnej stratégie sa dobre javí 17. etapa, ktorá je síce horská, no ešte pred úvodným stúpaním je k dispozícii šprintérska prémia. 

Rozhodnúť môže prémia 

Dobré vyhliadky na etapové víťazstvo má Sagan v 15. etape, ktorá v prípade neúspešného úniku môže svedčať klasikárom a odolnejším šprintérom. 

Naposledy sa 50 bodov bude v cieli udeľovať v 18. etape.

V záverečných 35 kilometroch sú až štyri stúpania, z toho jedno kategorizované. Ani v tomto prípade by slovenský cyklista nemal chýbať medzi najlepšími. 

Ak bolo aj po tejto etape skóre tesné, paradoxne môže o víťazovi bodovacej súťaže rozhodnúť rýchlostná prémia. V 20. etape je pripravená už na 17. kilometri etapy a k dispozícii bude 10-6-3-2 body.

V cieľových priestoroch sa už v závere Gira o cyklámenový dres nebude bojovať, pretože koncovka je v znamení dvoch horských etáp a časovky. 

Sagan: Ešte sme len v polovici 

Peter Sagan je momentálne veľkým favoritom. Podľa vlastných slov je v dobrej kondícii, no v predošlých etapách neraz šprintoval príliš zozadu. 

V pondelok zúročil prácu svojho tímu a zdolal Fernanda Gaviriu. Zisk cyklámenového dresu je jeho cieľom, ale nesústreďuje sa na to. 

"Uvidíme, budem to brať deň po dni. Záleží, ako sa bude situácia vyvíjať. Ešte sme len v polovici Gira,“ povedal Sagan pre Eurosport.

V cyklistickej histórii sa zatiaľ len šiestim cyklistom podarilo ovládnuť bodovaciu súťaž na Giro d'Italia aj na Tour de France. Sagan sa môže stať siedmym.

Po odstúpení Austrálčana Caleba Ewana sa ako hlavný konkurent ukazuje práve Gaviria, ktorý zvláda aj menej náročného stúpania. 

"Sagan bol veľmi silný a zaslúžil si víťazstvo. Moja kondícia je dobrá, ale ako šprintér je to ťažké povedať, že ste spokojný so svojim výkonom, keď nevyhráte.

Som spokojný, že sa približujem a som hladný po víťazstve v druhom týždni," vyjadril sa pre Kolumbijčan pre tímový web.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Z predátora sa stal korisťou. Udrží si Sagan cyklámenový dres?