Spolovice oholená brada, bicie a kúpeľ v priekope. Taliansky šoumen má aj posledný titul

Gianmarco Tamberi oslavuje víťazstvo v skoku do výšky na MS v atletike v Budapešti.
Gianmarco Tamberi oslavuje víťazstvo v skoku do výšky na MS v atletike v Budapešti. (Autor: TA SR/AP)
Boris Vanya|23. aug 2023 o 07:40

Gianmarco Tamberi je majster sveta v skoku do výšky.

BUDAPEŠŤ. Bruno Tamberi rozbehol peknú rodinnú tradíciu. V roku 1939 skočil do výšky 1,86 m, čím stanovil na 15 rokov rekord talianskeho regiónu Ligúria. Jeho syn Marco bol v roku 1983 držiteľ talianskeho rekordu v hale (2,28 m).

A jeho vnuk Gianmarco v utorok večer skompletizoval zbierku majstrovských titulov. V Budapešti získal posledný, ktorý mu chýbal.

Kým o zlato na olympiáde v Tokiu sa pred dvoma rokmi podelil s veľkým rivalom, ale aj priateľom Mutazom Baršimom, na majstrovstvách sveta v Maďarsku oslavoval sám. 

Ani v Budapešti nezaprel v sebe extravagantného šoumena. Pred finále vítala skokanov rocková kapela. Gianmarco Tamberi v jednej chvíli zaujal pozíciu bubeníka a hral na bicie.

Basketbal a hudba sú jeho veľké hobby. V minulosti hrával na bicie v kapele The Dark Melody, ktorá hrá coververzie skladieb zo 70. rokov.

Ďalšie poznávacie znamenie? Spolovice oholená brada. Tento rituál sa zrodil v roku 2009, keď - ako spomínal v jednom z rozhovorov - skočil o desať centimetrov viac ako očakával. Vďaka tomu si získal prezývka Half Shave.

V Budapešti okrem skokov zaujal aj topánkami rôznej farby - na pravej nohe mal fialovú, na ľavej žlto-oranžovú. A tiež ponožkami, čiernou na jednej nohe a bielou so štylizovaným obrázkom jeho tváre na druhej.

To všetko je u Tamberiho zmesou poverčivosti a výstrednosti. A tiež túžbou premeniť každé preteky na pútavú exhibíciu. Málokto vo svetovej atletike má jeho schopnosť strhnúť publikum, vypýtať si potlesk a napodobniť „olé“, vďaka čomu tisíce ľudí vyskočia zo sedadiel. 

Zlato z majstrovstiev sveta mu vyniesol prvý úspešný pokus na výške 2,36.

Aj potom, čo už mal istý titul, pokračoval v bláznivej šou. Nechal si zvýšiť latku na 240 cm, čo by bol jeho osobný rekord. Tváril sa sústredene, vypýtal si potlesk, ktorý ho mal vyburcovať, rozbehol sa a... Latku podbehol a bežal k tribúne medzi prekvapených fanúšikov.

Titul oslavoval s najbližšími. Pobozkal manželku Chiaru, objal sa s Baršimom. A potom, na radosť fotoreportérov, skočil s medailistami behu na 3000 m cez prekážky do vodnej priekopy.

"Cítim sa ako človek, ktorý zdolal superhrdinov," citovala šampióna Gazetta dello Sport.

"Medailu venujem svojmu otcovi, s ktorým som dlhší čas nehovoril," dodal. Marco Tamberi bol až do septembra minulého roka Gianmarcov tréner, ich cesty sa vlani rozišli pre neuspokojivé výkony.

"Všetky, čo som obetoval, sa vyplatilo. Viem, že na veľkých podujatiach dokážem zo seba vydať maximum," vravel Tamberi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Spolovice oholená brada, bicie a kúpeľ v priekope. Taliansky šoumen má aj posledný titul