Rusko má veľa problémov a je zraniteľné. Aj remíza bude dobrá, tvrdí novinár

Pavol Spál|30. mar 2021 o 13:00

Rusov čaká kvalifikačný zápas na Slovensku.

Dúfam, že vyhrá Rusko, ale myslím si, že by sme boli aj s remízou spokojní, tvrdí ruský novinár GEORGIJ ČERNOV z denníka Sport Express.

Futbalisti Slovenska dnes v kvalifikácii o postup na svetový šampionát 2022 privítajú Rusko. 

Aká nálada je v ruskom futbale?

Tím je v poriadku. Nie veľa fanúšikov podporuje súčasného hlavného trénera Stanislava Čerčešova, ale to je normálne. Na jeseň sme prehrali so Srbskom 0:5 a nedokázali sme vyhrať skupinu v Lige národov, ale zatiaľ sa nestalo nič katastrofálne.

Rusi odštartovali kvalifikáciu dvoma výhrami, s Maltou 3:1 a so Slovinskom 2:1. Sú v dobrej forme?

Nemôžem povedať, že sme hrali ideálne. Veľa fanúšikov bolo prekvapených, že sa trápili na Malte a vyhrali tam iba tesne. A v zápase proti Slovinsku sme mali aj trošku šťastia, lebo súper hral ozaj dobre.

Z piatich gólov Ruska až tri strelil útočník Arťom Dzjuba, dvakrát pokoril aj Slovinsko. Je práve on najväčšou hviezdou tímu?

Dzjuba a Alexandr Golovin sú najväčšie hviezdy. Ale medzi najnebezpečnejších hráčov by som vyzdvihol aj Dalera Kuziajeva či Mária Fernandesa.

Slováci odštartovali kvalifikáciu katastrofálne, dvoma remízami proti outsiderom. Ako sa to vníma v Rusku?

Určite je to veľké prekvapenie. Po strašnom zápase na pôde Malty (Rusi vyhrali 3:1, pozn. red.) veľa fanúšikov už nášmu tímu neverilo, ale potom nás prekvapilo skóre v zápase Slovensko - Malta. Samozrejme, pre Rusko je to dobré, ale zároveň zlé, pretože teraz musí Slovensko v utorok zvíťaziť. Inak sa Slovensko nachádza vo veľkých problémoch.

Kvalifikácia o postup na MS 2022

Slovensko - Rusko

Hrá sa v utorok o 20.45 v Trnave

Zostava Slovenska podľa Sportnetu: Greif - Koscelník (Hubočan), Škriniar, Valjent, Hancko (Hubočan) - Hromada, Kucka, Bero - Suslov, Duda, Strelec

Bývalý ruský útočník Roman Pavľučenko vyhlásil, že Slovensko je zle fyzicky pripravené a Rusi sú jasným favoritom. Súhlasíte?

Nemyslím si, že je Rusko favoritom. Hráme v Trnave, Slovensko bolo v druhom výkonnostnom koši, Rusko v treťom. Slovensko je mimoriadne motivované, Rusko je trošku uvoľnené, pretože výsledky z prvých dvoch zápasov boli pre Rusko ideálne. A ako som povedal, Rusko nevyzerá ako silný tím. Stále má veľa problémov a je zraniteľné. Dúfam, že vyhrá Rusko, ale myslím si, že by sme boli aj s remízou spokojní.

Na posledných majstrovstvách sveta sa Rusko dostalo až do štvrťfinále. Je dnešný tím ešte lepší?

To si nemyslím. Niektorí hráči sú skúsenejší, ale nemôžem povedať, že tento káder je silnejší ako v roku 2018.

Takmer všetci ruskí hráči hrajú v domácej lige, v reprezentácii sú len dvaja legionári. Prečo?

Existuje mnoho dôvodov. Prvým je úroveň hráčov. Druhým je mzda. Dokonca aj mladí hráči dostávajú veľmi veľké peniaze. Zhruba dva milióny eur ročne.

Hokej alebo futbal - ktorý šport je v Rusku populárnejší?

Samozrejme, že futbal. Hokejista Alexander Ovečkin by mohol vyhrať všetky trofeje v NHL, ale nezmení fakt, že futbal je populárnejší ako hokej. Je to fenomén a je ťažké vysvetliť, prečo šport, v ktorom sa trápime a zvyčajne sme neúspešní, je v Rusku číslom jeden.

Ako je to možné?

Myslím, že je to preto, že futbal je cenovo dostupný. Každé dieťa má loptu a hrá sa takmer na každom námestí či dvore v Rusku. Hokej je, naopak, nákladný šport. Musíte si kúpiť drahý výstroj a nájsť klzisko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusko má veľa problémov a je zraniteľné. Aj remíza bude dobrá, tvrdí novinár