Gáborík vyrovnal klubový rekord New Yorku Rangers

Hráči Colorada sa tešia z gólu v sieti Detroitu. Vpravo (č. 40) Marek Svatoš.
Hráči Colorada sa tešia z gólu v sieti Detroitu. Vpravo (č. 40) Marek Svatoš. (Autor: čtk/ap)
Sportnet|18. okt 2009 o 08:00

Slovenský hokejista prihrával v dueli s Torontom na dva góly a bodoval tak aj v ôsmom zápase od začiatku novej sezóny.

NEW YORK. Slovenský hokejista Marián Gáborík prispel v noci na nedeľu v zámorskej NHL dvomi asistenciami k výhre New Yorku Rangers na ľade Toronta 4:1 a zároveň vyrovnal klubový rekord v najdlhšej sérii s minimálne jedným kanadským bodom v zápase od začiatku sezóny, ktorý doteraz držal David Creighton.

Rekordný Gáborík

Jazdci zaznamenali už siedmy triumf v sérii, pričom Gáborík bodoval vo všetkých ôsmich zápasoch sezóny. V kanadskom bodovaní má bilanciu 6 gólov a 6 asistencií, čo ho radí na tretie miesto.

Trenčiansky odchovanec najskôr v 25. min pripravil gólovú prihrávku Staalovi a potom o 71 sekúnd v presilovke aj Del Zottovi.

Gáborík ohrozil bránku Toronta trikrát, ani jeden z pokusov najproduktívnejšieho hráča Rangers sa však neskončil gólom. Gáborík v tejto sezóne nazbieral už 12 bodov za 6 presných zásahov a rovnaký počet asistencií.

gaborik.jpg

Ak sa takto bude dlhoročnej opore Minnesoty dariť i naďalej a vyhnú sa jej i zranenia, má Gáborík našliapnuté na 100-bodovú sezónu, čo sa mu ešte za morom nepodarilo.

Doteraz najvydarenejší ročník absolvoval pravý krídelník v sezóne 2007/2008, keď nazbieral dokopy 83 bodov za 42 gólov a 41 asistencií. V Air Canada Centre bol však prvou hviezdou gólman hostí Henrik Lundqvist, ktorý z 35 striel Maple Leafs pustil za svoj chrbát iba jedinú - tú z hokejky Iana Whita v 27. min súboja.

"Momentálne nám nechýba sebavedomie. Bol to z našej strany dobrý a vydarený duel," zhodnotil stretnutie 27-ročný švédsky brankár. Toronto naďalej márne čaká v tejto sezóne na výhru, zo 7 stretnutí má tento kanadský klub iba jediný bod, čo je jeho historicky najhorší vstup do súťaže.

Colorado porazilo Detroit, Kings a Lightnings s prehrami

Ďalší slovenskí hokejisti sa v bohatom sobotňajšom programe bodovo nepresadili. Marek Svatoš sa tešil so spoluhráčmi z Colorada z výhry po samostatných nájazdoch na ľade Detroitu, ktorému chýbala okrem Johana Franzéna aj ďalšia opora Pavel Daciuk.

Svatoš si v súboji pripísal štyri trestné minúty a v nájazdoch bol jedným z úspešných exekútorov, keď bekhendom prekonal Osgooda. V úvode sezóny sa darí Phoenixu, ktorý je po víťazstve nad Chárovým Bostonom 4:1 lídrom Pacifickej divízie.

Nedarilo sa Handzušovmu Los Angeles a ani Tampe Bay s Andrejom Meszárošom v zostave. "Králi" nestačili na Columbus s najlepším nováčikom minulého roka Stevom Masonom a podľahli mu 1:4.

5.jpg

Rovnakým výsledkom prehrali aj hráči Lightning na ľade úradujúce držiteľa Stanleyho pohára Pittsburghu. Hokejisti St. Louis ukončili trojzápasové čakanie na výhru, keď si poradili s Anaheimom hladko 5:0.

V drese "bluesmanov" zažiarili najmä trojbodoví Andy McDonald (2 góly + 1 asistencia) a Erik Johnson (0+3), v bránke Blues si so všetkými 26 strelami domácich poradil Ty Conklin.

Letná posila z Detroitu zaznamenala prvý shutout v sezóne, celkovo to bol už jej 11. zápas s nulou na konte. St. Louis vsietilo až dva góly pri početnej výhode.

"V posledných stretnutiach neboli naše presilovky dostatočne dobre zahrané. Puk sme v útočnom pásme neroztáčali dosť rýchlo. Dnes sme boli v tomto smere oveľa lepší," uviedol prvý muž duelu McDonald.

Vynikajúcu formu Colorada z úvodu sezóny si tentokrát "odniesol" minuloročný neúspešný finalista bojov o Stanleyho pohár Detroit, ktorý na vlastnom ľade Joe Louis Areny prehral s "lavínou" 3:4 po samost. nájazdoch. Avalanche majú po 8 stretnutiach na svojom konte 13 bodov a vedú tabuľku Severozápadnej divízie.

V dueli sa predstavil aj slovenský útočník Marek Svatoš. Rodák z Košíc počas svojho vyše 12-minútového pobytu na ľade dvakrát "vyskúšal" Chrisa Osgooda v domácej bránke, rovnako dvakrát si však musel odsedieť dvojminútový trest.

Svatoš však preukázal svoju šikovnosť najmä v záverečných samost. nájazdoch, v ktorých bol jedným z dvojice úspešných exekútorov hostí. Druhý bod pre Colorado zaistil svojím úspešným nájazdom Čech Milan Hejduk.

Ovečkin žiari, je na čele produktivity NHL

Washington Capitals rovná sa Alexander Ovečkin. Ruský "stroj na góly" to dokázal aj v sobotu, keď mužstvo z hlavného mesta USA zdolalo Nashville 3:2 po samost. nájazdoch.

Moskovský rodák vsietil oba góly Capitals v riadnom hracom čase a potom sa postaral o druhý bod pre Washington presným zásahom v samostatnom nájazde. Aj keď sa v zámorí nepočíta gól v záverečnej lotérii do bodových štatistík hráča, diváci vo Verizon Centre začali po "treťom" Ovečkinovom góle hádzať na ľadovú plochu čiapky, čo je zámorský zvyk po hetriku niektorého z hokejistov.

oveckin.jpg

"Neviem o tom, že by sa niečo podobné stalo v hokejovej histórii. Je to washingtonská výnimočnosť," smial sa po stretnutí kouč víťazného výberu Bruce Boudreau. Obranca domácich Milan Jurčina strávil na ľade takmer 22 min, na Ellisa vyslal dve neúspešné strely.

New York Islanders aj s tohtoročnou draftovou jednotkou Johnom Tavaresom stále nedokázali v novom ročníku najstaršej severoamerickej profesionálnej súťaže zvíťaziť.

"Ostrovania" v sobotu nestačili na minuloročného víťaza Prezidentskej trofeje pre najúspešnejší tím základnej časti San Jose, ktorému podľahli na vlastnom ľade 1:4.

Prvou hviezdou súboja sa stal Joe Thornton, ktorý si svoje štatistiky vylepšil o gól a dve asistencie. Jubilejný 500. duel za morom odohral gólman "žralokov" Jevgenij Nabokov.

"Ani som o tom nevedel. Myslím si, že dôležitejšie sú víťazstvá," uviedol 34-ročný ruský gólman, ktorého celá zámorská kariéra sa spája so Sharks. Dallas ukončil 4-zápasovú neporaziteľnosť Chicaga, keď na štadióne United Center vyhral nad domácimi 4:3.

Víťazný gól zaznamenal Stéphane Robidas, ktorý v v 51. min "nachytal na hruškách" domáceho gólmana Cristobala Hueta. Kanadský obranca totiž takmer z červenej čiary nahodil puk do rohu klziska, odkiaľ sa však odrazil a zboku "našiel" malý odkrytý priestor medzi žŕdkou a Huetovou lapačkou.

"Snažil som sa nespraviť žiadnu hlúposť a preto som sa snažil dostať puk čo najďalej. Vyhodil som ho tam, kde išli spoluhráči. Puk sa však odrazil od niečoho na mantineli a skákajúc pokračoval na svojej ceste do siete. Nespravil som nič špeciálne," opisoval situáciu Robidas.

"Vedel som, že mám šancu chytiť ho. Tesne predo mnou sa však puk trochu odrazil napravo. Bola to len a len moja vina," vyjadril svoj pohľad na vec aj zainteresovaný gólman.

Brodeur blízko rekordu

Brankár New Jersey Martin Brodeur opäť raz preukázal, prečo je pre "diablov" nenahraditeľný - v domácom dueli proti Caroline vychytal všetkých 26 striel hostí a výraznou mierou sa pričinil o víťazstvo svojho tímu (2:0).

Tridsaťsedemročný skúsený gólman, ktorý sa stal prvou hviezdou zápasu, vychytal už svoj 102. súboj s nulou na konte a od historického rekordu Terryho Sawchuka ho delí jediný shutout.

6.jpg

"Shutouty nie sú jednoduchou vecou. Každý zápas má totiž svoj vlastný príbeh a vy nikdy neviete, čo sa môže stať v nasledujúcom dueli," skonštatoval Kanaďan a dodal: "Je ťažké tešiť sa dopredu, dostali sme sa však o jedno stretnutie s nulou na konte bližšie."

Útočník Ottawy Alex Kovaľov sa v sobotu vrátil do Bell Centra, kde s Montrealom strávil 5 sezón, no svojich bývalých spoluhráčov vôbec nešetril. Na víťazstve "senátorov" sa podieľal gólom a tiež asistenciou.

Práve po jeho presnom zásahu v 52. min, keď upravoval stav na konečných 3:1 v prospech svojho tímu, ho ocenili mnohí diváci standing ovation a pokrikom "Kovy, Kovy".

"Znamená to pre mňa veľa. Je to ocenením toho, čo som pre toto mesto spravil. Naozaj si cením všetku podporu, ktorú mi diváci v Montreale prejavili," rozradostene skonštatoval 36-ročný skúsený ruský hokejista.

Slovenský gólman Canadiens Jaroslav Halák opäť iba "strážil chrbát" Careymu Priceovi a v stretnutí nedostal šancu. Atlanta sa stala prvým mužstvom, ktorému sa podarilo v aktuálnej sezóne zvíťaziť nad Buffalom už v riadnej hracej dobe (4:2).

"Šable" boli až do soboty posledným tímom, ktorý neokúsil prehru už po 60 minútach - po sobotňajších dueloch už ale táto informácia neplatí. Činil sa najmä Rus Iľja Kovaľčuk, ktorý zaznamenal úvodné dva góly Thrashers a stal sa prvou hviezdou súboja.

"Máme dobrý tím. Naši gólmani vedia odchytať vynikajúce duely, čo tiež prispieva k našej pohode," uviedol krídelník Atlanty Maxim Afinogenov, ktorý predtým 9 sezón strávil v Buffale.

výsledky:

Buffalo - Atlanta 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)

Góly: 27. MacArthur (Connolly, Pominville), 57. Stafford (Connolly, Butler) - 7. Kovaľčuk (Antropov, Peverley), 10. Kovaľčuk (B. Little, Antropov), 28. T. White (Enström, Viačeslav Kozlov), 57. Afinogenov (Viačeslav Kozlov, Hedberg). Vylúčení: 5:6, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 42:27, brankári: Lalime - Hedberg. Diváci: 18 690.

Toronto - New York Rangers 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Góly: 27. I. White (Hagman) - 17. Dubinsky, 25. M. Staal (GÁBORÍK, Dubinsky), 26. Del Zotto (GÁBORÍK, Prospal), 43. Lisin (Redden, Rozsíval). Vylúčení: 4:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:28, brankári: J. MacDonald - Lundqvist. Diváci: 19 295.

Montreal - Ottawa 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 20. Cammalleri (S. Gomez, Špaček) - 10. Neil (Fisher, Foligno), 25. Alfredsson (Kovaľov, Spezza), 52. Kovaľov (Fisher, Alfredsson). Vylúčení: 5:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:21, brankári: Price - Leclaire. Diváci: 21 273.

New Jersey - Carolina 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly: 41. Langenbrunner (R. Niedermayer, Parise), 60. Parise (Zajac). Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Clarkson - Alberts obaja na 5 min za bitku, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 29:26, brankári: Brodeur - C. Ward. Diváci: 15 021.

New York Islanders - San Jose 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)

Góly: 16. Moulson (Okposo, Tavares) - 28. Marleau (J. Thornton, Demers), 37. Vesce (J. Thornton), 41. J. Thornton, 54. Setoguchi (Clowe). Vylúčení: 5:4 na 2 min, navyše: Jackman - Clowe obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:29, brankári: Biron - Nabokov. Diváci: 11 287.

Washington - Nashville 3:2 po samost. nájazdoch (2:0, 0:2, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 6. Ovečkin (M. Green, Knuble), 19. Ovečkin (Morrison, Knuble), rozhodujúci samost. nájazd premenil Ovečkin - 35. Weber (Hornqvist, Goc), 37. Dumont. Vylúčení: 4:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 35:24, brankári: Varlamov - Ellis. Diváci: 18 277.

Detroit - Colorado 3:4 po samost. nájazdoch (1:0, 1:0, 1:3 - 0:0, 0:1)

Góly: 4. Abdelkader (Helm), 22. Bertuzzi (Zetterberg, Cleary), 54. Filppula (J. Williams, Leino) - 50. McLeod (O'Reilly), 52. Duchene (B. Clark), 58. McLeod (O'Reilly, Galiardi), rozhodujúci samost. nájazd premenil Hejduk. Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: May - McLeod obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:29, brankári: Osgood - Anderson. Diváci: 19 763.

Columbus - Los Angeles 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Góly: 20. Chimera, 38. Torres (Brassard, Russell), 44. Nash (Pahlsson), 59. Voráček (Vermette) - 11. D. Brown (R. Smyth, Kopitar). Vylúčení: 6:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 24:28, brankári: S. Mason - Quick. Diváci: 15 251.

Pittsburgh - Tampa Bay 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 5. Guerin (Malkin, Goligoski), 18. Gončar (Orpik, Crosby), 19. Dupuis (Gončar, Fedotenko), 52. Rupp (Crosby) - 17. Stamkos (St. Louis, Lecavalier). Vylúčení: 7:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:23, brankári: Fleury - Niittymäki. Diváci: 17 132.

Chicago - Dallas 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)

Góly: 26. Brouwer, 37. Toews (Sharp), 56. Hjalmarsson (Bolland, Byfuglien) - 23. Morrow (Brunnström, Skrastinš), 26. Ribeiro (Niskanen, Benn), 30. Petersen (Barch, Fistric), 51. Robidas (Grossman). Vylúčení: 5:5, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:25, brankári: Huet - Auld. Diváci: 20 424.

Phoenix - Boston 4:1 (1:0, 3:1, 0:0)

Góly: 5. Jovanovski (Doan, Lombardi), 27. Aucoin (Doan, Yandle), 36. Yandle (Lang, Doan), 36. Upshall (Winnik, Z. Michálek) - 30. M. Stuart (Wheeler, Krejčí). Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Bissonnette - Boychuk obaja na 5 min za bitku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 36:23, brankári: Bryzgalov - T. Thomas. Diváci: 9162.

Vancouver - Minnesota 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly: 25. Kesler (Bieksa), 44. M. Samuelsson (Burrows, H. Sedin)- 11. M. Koivu (Brunette, Schultz). Vylúčení: 4:5, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:18, brankári: Luongo - Bäckström. Diváci: 18 810.

Anaheim - St. Louis 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Góly: 5. Berglund (Oshie, E. Johnson), 23. Colaiacovo (Boyes, McDonald), 26. McDonald (E. Johnson, Backes), 41. McDonald (Boyes, E. Johnson), 52. Oshie (Tkachuk). Vylúčení: 7:6 na 2 min, navyše: M. Brown - Crombeen obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 26:32, brankári: Hiller (26. Giguere) - Conklin. Diváci: 14 902.

Štatistiky slovenských hokejistov

(za menom nasleduje počet zápasov, gólov, asistencií, bodov, +/-, striel a trestných minút) - stav k 17. októbru 2009:

1. Marián Gáborík NY Rangers 8 6 6 12 +8 36 2
2. Michal Handzuš Los Angeles 8 3 2 5 0 9 0
3. Ľubomír Višňovský Edmonton 7 1 3 4 +7 7 0
4. Marek Svatoš Colorado 8 2 1 3 -6 11 10
5. Zdeno Chára Boston 7 0 3 3 -1 17 20
6. Andrej Meszároš TampaBay 7 1 1 2 -5 22 4
7. Milan Jurčina Washington 7 0 2 2 +6 7 6
8. Tomáš Kopecký Chicago 8 1 0 1 -4 15 2
9. Andrej Sekera Buffalo 3 0 0 0 -1 3 2

Brankári (za menom nasleduje počet zápasov, gólový priemer a percentuálna úspešnosť zákrokov):

Jaroslav Halák Montreal 2 3,58 87,10
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík vyrovnal klubový rekord New Yorku Rangers