Gáborík sa teší na útočnú hru Rangers

Marián Gáborík v drese slovenskej reprezentácie.
Marián Gáborík v drese slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. júl 2009 o 15:30

Slovenský hokejový ostrostrelec Marián Gáborík si počas nasledujúcich sezón určite užije viac ofenzívnejšieho poňatia hry.

NEW YORK. Súčasný tréner v jeho novom pôsobisku New York Rangers John Tortorella preferuje úplne iný herný systém než jeho doterajší jediný kouč v NHL Jacques Lemaire a to môže v ňom nabudiť kanonierske chúťky ešte viac ako tomu bolo v Minnesote.

Defenzívny guru Lemaire viedol Gáboríka od chvíle, keď sa prvýkrát predstavil v najprestížnejšej lige sveta, strávili spolu 8 sezón, počas ktorých sa veru Gáborík nemohol starať len o skórovanie gólov.

Slovák ďakuje trénerovi Lemairovi

"Samozrejme, keď ste tak dlho spolu, zažijete výbornú spoluprácu i naopak problémy. Jacques ma však naučil mnoho, najmä na začiatku môjho pôsobenia v zámorí," opísal Gáborík vzťah hokejového "otca a syna" v jednom z prvých zámorských rozhovorov ako hráč Rangers. "Je pravda, že v Minnesote sa k útokom pridávali obrancovia len pomenej. Ja som však osobne, pokiaľ som mal v moci puk, dostal absolútnu voľnosť od trénera. Teda, pokiaľ som bol zodpovedný smerom dozadu," načrtol tímovú hernú disciplínu pre New York Post 27-ročný krídelník, ktorý si momentálne hľadá v "Big Apple" vhodné bývanie.

Voľnosť, ktorú u "jazdcov" dostane, bude len jedným aspektom jeho gólovej produkcie. Tou ďalšou je stredný útočník, ktorý by pútal na seba pozornosť obrancov, prípadne ho našiel pukom "naštartovaného" v tom správnom čase. Táto náročná úloha sa očakáva od Brandona Dubinského, ktorý sa vedel obracať už ako mladý center Jaromíra Jágra. "Viem sa presadiť aj v situáciách jeden na jedného, šance si viem vytvoriť aj sám. Cítim sa však lepšie, ak mám na ľade centra, ktorý podrží puk, kým si nájdem voľnú pozíciu. V Minnesote som počas posledných 8 sezón hral s mnohými strednými útočníkmi, uvidíme, s kým to v New Yorku bude najviac 'klapať'," nestresoval dopredu Gáborík.

Rangers ulovili v lete jednu z najväčších rýb v rybníku neobmedzených voľných hráčov, takže sa od nej logicky očakáva, že bude jedným z najväčších lídrov. Tomu napovedá aj zmluva na 37,5 milióna dolárov, ktorú podpísal na nasledujúcich 5 sezón. "Mám pocit, že moje zdravotné problémy sú už minulosťou. Ak som zdravý, viem priniesť body pre tím. Bude to poriadna zmena po dlhom období v Minnesote, ale som pripravený popasovať sa s touto novou výzvou. Fanúšikovia ma musia vidieť ohodnotiť na vlastné oči, ale myslím si, že viem ponúknuť vzrušujúci zážitok, keď som na ľade. Vždy sa pokúšam byť najlepším hráčom v zápase, snáď sa mi podarí byť tým rozhodujúcim faktorom v mnohých stretnutiach," veril v úspešné pôsobenie na Manhattane Gáborík.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík sa teší na útočnú hru Rangers