Futbalisti kritizujú svoje vysoké platy: Nežijeme skutočné životy

Kevin-Prince Boateng dlhé roky hrával za AC Miláno. Dnes je jeho zamestnávateľom Las Palmas.
Kevin-Prince Boateng dlhé roky hrával za AC Miláno. Dnes je jeho zamestnávateľom Las Palmas. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|12. dec 2016 o 00:18

Žijeme v bubline v porovnaní so zvyškom spoločnosti, ktorá oproti nám zarába smiešne sumy, vraví Mata.

BRATISLAVA. Vyrastal v chudobnej štvrti Berlína, s kariérou začínal v tamojšom klube Hertha. Za rovnaký klub v súčasnosti hráva slovenský futbalista Peter Pekarík.

Ghanský útočník Kevin-Prince Boateng priznal, že peniaze, ktoré zarába ako profesionálny futbalista, mu takmer zničili život.

Veľké zárobky sú nebezpečné

„Za dva roky som minul všetky peniaze na autá, hodinky či topánky. Míňal som ich aj v nočných kluboch či reštauráciách s priateľmi, ktorí vlastne ani neboli mojimi priateľmi,“ cituje ho portál Marca.

Boateng narážal na obdobie, keď prvý raz opustil Herthu Berlín a postupne pôsobil v Tottenhame, Dortmunde či Portsmouthe.

„Pre človeka, akým som ja, ktorý vyrástol v chudobnej štvrti a nemal žiadne peniaze, sú tieto zárobky príliš nebezpečné. Pre mňa to bolo neuveriteľné. Zo dňa na deň som mal veľa peňazí a mohol som si kúpiť čokoľvek,“ pokračoval.

„Ľutujem veľa vecí. Keď som bol mladší, netrénoval som tak tvrdo, pretože som sa spoliehal na môj talent. To nebolo správne. V tom čase som sa cítil ako šéf mesta, pretože som mal peniaze a slávu.“

Zmenil svoje myslenie

Boateng v roku 2010, krátko pred majstrovstvami sveta vo finále FA Cupu medzi Chelsea a Portsmouthom surovo fauloval Michaela Ballacka. Nemec pre zranenie nemohol cestovať na šampionát.

Medzi Boatengových kritikov patril aj jeho nevlastný brat Jerome, ktorý reprezentuje práve Nemecko. S Kevinom-Princom majú rovnakého otca.

Faul Boatenga na Ballacka v čase 2:40:

„Kevin mal pocit, že som sa ho mal zastať a nie hovoriť, že si zaslúžil červenú kartu,“ opisoval Jerome, v súčasnosti hráč Bayernu Mníchov. Pre jeho výrok bratia istý čas spolu ani nekomunikovali.

Na spomínanom šampionáte si Kevin-Prince podľa vlastných slov uvedomil, že potrebuje zmeniť štýl svojho života.

„Na majstrovstvách sveta 2010 som videl hráčov, ktorí hrali na vyššej úrovni ako ja. Vtedy som začal uvažovať o tom, že sa musím koncentrovať iba na futbal, aby som dosiahol ich level. Rozhodol som sa zmeniť svoje myslenie,“ dodal starší z bratov.

Kevin-Prince od tohtoročného leta hráva v španielskom Las Palmas. Po MS 2010 prestúpil do AC Miláno, pôsobil aj v nemeckom Schalke.

Život v bubline

Príjmy vo futbale zo súčasných futbalistov najviac kritizoval španielsky stredopoliar Juan Mata. V apríli tohto roka pre denník AS priznal, že platy futbalistov sú premrštené.

Skutočný život je ten, ktorý žijú moji priatelia. Oni si musia hľadať prácu, vyžiť z podpory v nezamestnanosti či sťahovať sa za prácou.


Juan Mata, hráč Manchester United

„Žijeme v bubline v porovnaní so zvyškom spoločnosti, ktorá oproti nám zarába smiešne sumy. Je to nepochopiteľné,“ uviedol stredopoliar klubu Manchester United.

„V porovnaní s futbalovým svetom zarábam normálne. Ale v porovnaní s 99,9 percenta Španielov či zvyškom sveta zarábam obscénne veľa,“ priznal.

Španielov príjem sa momentálne pohybuje okolo 150-tisíc libier týždenne (178-tisíc eur). Vraví, že ak by došlo k obmedzeniu športového biznisu, s radosťou by prijal zníženie svojej mzdy.

Podľa neho sú v súčasnosti dôležitejší majitelia klubov ako fanúšikovia, pre ktorých sa futbal hrá.

„Skutočný život je ten, ktorý žijú moji priatelia. Oni si musia hľadať prácu, vyžiť z podpory v nezamestnanosti či sťahovať sa za prácou. Takýto je obraz súčasného sveta. Ja žijem v bubline. Môj život futbalistu s tým nemá nič spoločné,“ dodal Mata, majster sveta i Európy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Futbalisti kritizujú svoje vysoké platy: Nežijeme skutočné životy