Kuriózny žreb. Slovan spoznal súpera v Európe, čelil mu už na jeseň

Vladimír Šmicer vyžreboval majstra Slovenska ŠK Slovan Bratislava.
Vladimír Šmicer vyžreboval majstra Slovenska ŠK Slovan Bratislava. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|24. feb 2023 o 13:18

Slovenský majster vyzve švajčiarsky Bazilej.

NYON. Futbalisti Slovana Bratislava vyzvú v osemfinále Európskej konferenčnej ligy UEFA švajčiarsky FC Bazilej, s ktorým sa stretli už v skupinovej fáze.

Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle UEFA vo švajčiarskom Nyone.

Prvý osemfinálový zápas odohrajú belasí 9. marca na ihrisku súpera a odvetu vo štvrtok 16. marca doma na Tehelnom poli.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa staršieho uhrali na jeseň s Bazilejom víťazstvo a remízu.

Najprv ho v rámci 3. kola skupinovej fázy zdolali 2:0, keď na oba góly nahrával Giorgi Čakvetadze. Najprv sa presadil Lukáš Pauschek, potom skóroval Aleksandar Čavrič.

O týždeň sa na Tehelnom poli zrodila bláznivá remíza 3:3. Za Slovan dali góly Vladimír Weiss mladší z penalty, po prestávke Juraj Kucka a Čavrič. Belasí ale dvojgólové vedenie neudržali.

Osemfinále súťaže sa mohlo hrať aj v Košiciach, kde našiel svoj domov pre európske súťaže súčasný líder ukrajinskej ligy SC Dnipro-1.

Mužstvo však v predchádzajúcej fáze skončilo, keď ho vyradil AEK Larnaka. Cyperský tím doma zvíťazil 1:0, štvrtková odveta v metropole východného Slovenska sa skončila bez gólov.

AEK Larnaka bola medzi potenciálnymi súpermi pre Slovan, v osemfinále však vyzve anglický West Ham United, jedného z najväčších favoritov súťaže.

Slovenský majster mohol dostať za súpera aj niektorý z ďalších tímov, ktoré postúpili z play-off do osemfinále, teda Lazio Rím, Šeriff Tiraspoľ, Anderlecht Brusel, Lech Poznaň (Ľubomír Šatka, Dominik Holec), AC Fiorentina či KAA Gent.

Slovan sa medzi 16 najlepších prebojoval z prvého miesta H-skupiny, ktorú vyhral v konkurencii Bazileja, Žalgirisu Vilnius a Pjuniku Jerevan.

Finálový duel súťaže sa odohrá na štadióne v pražskom Edene, kde hráva domáce stretnutia Slavia Praha. Aj preto osemfinálový duel žreboval bývalý český futbalista Vladimír Šmicer.

VIDEO: Reakcie hráčov Slovana na žreb osemfinále EKL

„Je to žreb, tak ho treba aj brať. Vladimír Šmicer nám vyžreboval skupinu i osemfinále, a dvakrát vytiahol práve Bazilej,“ komentoval tréner Vladimír Weiss starší pre Slovan TV.

„Ako my poznáme súpera, tak aj on pozná nás. Bazilej sa z dvojzápasu v skupine určite poučil. My takisto vieme, s kým máme dočinenia.

Budeme čeliť dobrému mužstvu, oni takisto budú rešpektovať nás, myslím si, že to bude dobrý dvojzápas,“ reagoval Weiss.

Naposledy hral Slovan Bratislava na jar v pohárovej Európe pred 53 rokmi, v legendárnom roku 1969, keď napokon vyhrali PVP po finálovom triumfe nad FC Barcelona 3:2.

Žreb osemfinále Konferenčnej ligy 2022/2023:

  • AEK Larnaka (Cyp.) - West Ham United (Angl.)
  • AC Fiorentina (Tal.) - Sivasspor (Tur.)
  • Lazio Rím (Tal.) - AZ Alkmaar (Hol.)
  • Lech Poznaň (Poľ.) - Djurgaarden IF (Švéd.)
  • FC Bazilej (Švaj.) - Slovan Bratislava (SR)
  • Šeriff Tiraspoľ (Mold.) - OGC Nice (Fr.)
  • Anderlecht (Belg.) - Villarreal CF (Šp.)
  • KAA Gent (Belg.) - Basaksehir (Tur.)
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Kuriózny žreb. Slovan spoznal súpera v Európe, čelil mu už na jeseň