Chaos s televíznymi právami. Slaviu Slováci nevideli. Čechom to isté hrozilo s Plzňou

Christos Zafeiris sa teší po strelenom góle Mojmíra Chytila v zápase Ludogorec Razgrad - SK Slavia Praha v 1. kole ligovej fázy Európskej ligy.
Christos Zafeiris sa teší po strelenom góle Mojmíra Chytila v zápase Ludogorec Razgrad - SK Slavia Praha v 1. kole ligovej fázy Európskej ligy. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. sep 2024 o 11:45

Na Slovensku vysiela Európsku ligu JOJ šport, Sport1 a Sport2.

BRATISLAVA. V minulosti sa športový fanúšik ľahšie orientoval v tom, na ktorej stanici si pozrie svoju obľúbenú futbalovú ligu, preteky formuly 1 alebo Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní. Vysielacie práva vlastnila prevažne verejnoprávna televízia a zvyšné si rozdelilo zopár najväčších komerčných staníc. 

Dnes je situácia iná. Vysielacie práva na šport sa stali zaujímavými aj pre komerčné stanice a vedie sa o ne veľký boj. 

Často menia svojho majiteľa a stáva sa, že práva na jednu súťaž získajú aj dvaja vysielatelia s tým, že jeden z dvojice má dominantnejšie právo. 

Problém je na strane AMC

V spleti rôznych možností však teraz prišlo ku kurióznej situácii. Ide o prípad futbalovej Európskej ligy. Slovenský fanúšik k niektorým zápasom nedostane, ani keď si platí prémiové balíčky u svojho operátora a má k dispozícii všetky športové kanály. 

Taký prípad je napríklad stredajší zápas Európskej ligy Ludogorec Razgrad - Slavia Praha. Český tím zvíťazil 2:0. 

Na Slovensku má vysielacie práva na zápasy Európskej ligy TV JOJ a skupina AMC Networks (stanice Sport1 a Sport2 – pozn.). Vlastnia ich až na nasledujúce tri sezóny.

JOJ Šport má právo prvého výberu zápasu a bude vysielať jedno stretnutie. Z dvoch hracích dní si tak vyberie jeden zápas, v rámci druhého dňa by mala mať AMC voľnú ruku pri výbere. 

JOJ Šport si zvolil štvrtkový zápas Plzne s Frankfurtom. Teoreticky tak stretnutie Slavie s Razgradom mal byť na Sport 1 alebo Sport 2. AMC prinieslo v stredu štyri zápasy Európskej ligy, no zápas českého tímu v ponuke nebol.

Problém je, že AMC Networks nemá vysielanie na svojich kanáloch rozdelené regionálne. Teda samostatné vysielanie pre Česko a samostatné pre Slovensko. 

Vlastní aj práva pre Českú republiku, no aj tam má rovnako právo druhého výberu. Zápas Slavie v Česku však vysielala stanica Nova Sport. AMC mohla teoreticky obslúžiť slovenských divákov, ale keďže jej program vidia diváci v oboch krajinách, nebolo to možné.

Situácia sa v priebehu tejto sezóny môže viackrát opakovať. 

Stav by sa mohol zmeniť len v prípade, ak by AMC Networks dokázala vysielať samostatne pre ČR a pre SR. 

Česi takmer prišli o zápas Plzne

Tak, ako to má v tomto prípade vyriešené Nova Sport. Niektorí slovenskí fanúšikovia si všimli, že v programe Nova Sport 5 zápas Slavie je. Lenže, keď si ho chceli pozrieť, zistili, že im na obrazovke beží záznam zápasu francúzskej ligy. 

Nova Sport totiž má práve pre Európsku ligu len pre Česko a tak na Slovensku musela zaradiť náhradu. 

Druhá možnosť je, že AMC predá sublicenciu niektorej inej stanici. 

Rozdelenie vysielacích práv v Európskej lige môže byť zaujímavé v nasledujúcich sezónach, ak by do Európskej ligy postúpil slovenský tím.

Teoreticky by hrozilo, že niektoré zápasy slovenskí diváci neuvidia. Je však reálne, že by sa viedli rokovania o možnú sublicenciu.

Ten istý stav nastal vo štvrtok. V Česku totiž hrozilo, že fanúšikovia neuvidia zápas Plzne proti Frankfurtu z rovnakých dôvodov. Zvolila si ho podľa prvého výberu JOJ Šport a AMC ho preto nemohla zaradiť do vysielania.

Nakoniec sa podarilo získať sublicenciu Českej televízii a zápas priniesla na kanáli ČT Sport. Práva však dohodli prakticky na poslednú chvíľu. Českí fanúšikovia teda dlho boli v tom, že zápas neuvidia. ČT potvrdila vysielanie až v deň zápasu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Chaos s televíznymi právami. Slaviu Slováci nevideli. Čechom to isté hrozilo s Plzňou