Pravidlá futbalu zmenila aj pandémia. Viete, čo je ofsajd?

Poznáte pravidlá futbalu? - ilustračná fotografia
Poznáte pravidlá futbalu? - ilustračná fotografia (Autor: Ivan Mriška)
Sportnet|26. aug 2022 o 15:00

Pozrite si základné pravidlá futbalu.

Futbal je najpopulárnejšia športová hra na svete. A ako každý šport, má aj svoje pravidlá.

Tie sú základ pre akýkoľvek profesionálny alebo medzinárodný futbalový zápas.

Pozrite si futbalové pravidlá v skratke na jednom mieste.

Základné pravidlá futbalu

Futbalové pravidlá schvaľuje a upravuje Rada Medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB). Riadia sa nimi všetky členské organizácie, aj na Slovensku.

Menia sa len v detailoch, základné princípy zostávajú roky nemenné. Poznáte futbalové pravidlá? Dokážete odpovedať na všetky tieto otázky správne?

Koľko trvá futbalový zápas? Hrá sa 90 minút, pričom jeden polčas trvá 45 minút. Rozhodca môže na konci každého polčasu pridať niekoľko minút ako nadstavený čas. Ak stretnutie nemá víťaza, zápas sa ukončí ako remíza, prípadne sa hrá predĺženie.

Koľko trvá predĺženie vo futbale? V súčasnosti sa hrá dvakrát po 15 minút. Ak sa ani vtedy nerozhodne o víťazovi, nasleduje penaltový rozstrel. Pravidlá súťaží či turnajov môžu upraviť, že sa predĺženie nehrá a hneď idú pokutové kopy. V minulosti sa hralo aj predĺženie o zlatý gól, kedy o víťazovi rozhodoval prvý presný zásah.

Koľko trvá penaltový rozstrel? Spravidla najprv zahráva päť exekútorov na oboch stranách, ktorí kopú loptu na bránu zo značky pokutového kopu. V prípade nerozhodného stavu pokračujú postupne všetci hráči, až do rozhodnutia.

VIDEO: Futbalové pravidlá a základy

Kedy sa začína futbalový zápas? Hráči a rozhodcovia vstupujú na ihrisko spoločne a podajú si ruky. Hod mincou rozhodne, ktorý tím bude mať úvodný výkop a na ktorej strane tím začína. Počas výkopu musí byť každý hráč mimo stredového kruhu.

Aká má byť futbalová lopta? Okrem toho, že má mať sférický, respektíve guľatý tvar, pravidlá jej určujú aj iné atribúty. Jej obvod nemôže presiahnuť 68 – 70 cm, váha 410 – 450 gramov a nafúknutá by mala byť na 0,6 – 1,1 atmosféry. Mládežnícke súťaže sa hrajú s menšími loptami.

Čo má mať futbalista oblečené? Hráčska výstroj pozostáva z dresu s rukávmi, trenírok, dlhých ponožiek, kopačiek a chráničov. Hráč nesmie mať na sebe nič, čo by mohlo byť nebezpečné pre neho alebo ostatných, ako šperky či prstene. Oba tímy musia nastúpiť vo farebne odlišných dresoch.

Podlieha pravidlám aj futbalové ihrisko? Zelená je tráva, fotbal to je hra, spieva sa. A aj futbalové pravidlá stanovujú, že farba umelých povrchov musí byť zelená. Niektoré súťaže však prikazujú hrať na prírodnej tráve.

Aké rozmery musí mať futbalové ihrisko, nájdete na tomto odkaze.

Sú iné pravidlá futbalu pre žiakov? Pravidlá pre nižšie vekové kategórie môžu byť odlišné, iné sú najmä rozmery ihriska, základný hrací čas či spomínaná futbalová lopta.

Čo je to ofsajd

Vo futbale nie sú všetky termíny všeobecne známe. Futbalový slovník a môže byť pre začiatočníkov neznámy. Poznáte futbalovú terminológiu? Vysvetlite tieto pojmy.

Čo je ofsajd vo futbale? Najťažšia otázka, ktorú sa pýta každý laik ako prvú. Postavenie mimo hry vo futbale nastáva, keď je v dobe prihrávky útočiaci hráč bližšie k bránkovej čiare súpera, ako je predposledný brániaci hráč a lopta. Ofsajd platí iba, ak je útočiaci hráč na polovici súpera a v tomto postavení sa zapojí do hry.

VIDEO: Ako vysvetliť ofsajd vo futbale

Čo je systém VAR? Futbal sa neustále zrýchľuje, preto gólové či ofsajdové situácie preveruje aj videoasistent rozhodcu. Ten skúma jednotlivé situácie prostredníctvom videozáznamu.

Čo je malé vápno či veľké vápno? Ide o územie pri bránke. Malé vápno, tzv. päťka, má rozmery 5 metrov od každej tyčky pozdĺž bránkovej čiary aj do ihriska. Veľké vápno, tzv. šestnástka, je ohraničené 16,5 m rovnakým spôsobom.

Čo je penalta, pokutový kop či jedenástka? Je to trestný kop z bieleho bodu, ktorý je vzdialený jedenásť metrov od brány. Rozhodca ho nariadi v prípade nedovolenej hry brániaceho hráča v pokutovom území (šestnástke). Ak sa stretnutie skončí remízou, rozhodnúť môže konečný penaltový rozstrel.

Aké existujú voľné kopy vo futbale? Priamy kop môže hráč zahrať rovno na bránu súpera a streliť gól, rozhodca ho nariaďuje vtedy, keď dôjde k porušeniu pravidiel mimo pokutového územia (šestnástky). Existuje aj nepriamy voľný kop, kedy hráč musí pred strelou prihrať spoluhráčovi, pričom ten môže rozhodca nariadiť aj vnútri šestnástky.

Kedy je lopta v hre a kedy mimo hry? Lopta je mimo hry v momente, keď celým objemom prekročí bránkovú alebo postrannú čiaru. Podľa toho rozhodca určí, či sa kope rohový kop, zahráva od päťky alebo hádže aut. Lopta je mimo hry aj vtedy, keď rozhodca preruší hru.

Kedy nastáva rohový kop, kop od brány či vhadzovanie? Roh nariadi arbiter útočiacemu tímu, ak sa lopta dostane od brániaceho tímu mimo hraciu plochu za bránkovú čiaru, mimo brány. Zahráva sa od rohovej zastávky. Kop od brány nastáva v rovnakom prípade, ak loptu ako posledný zasiahne útočiaci hráč, zahráva sa od tzv. päťky.

Vhadzovanie nastáva vtedy, ak lopta opustí hraciu plochu po stranách ihriska. Tím ho získa vtedy, ak sa ako posledný dotkol lopty na hracej ploche hráč súpera. Hráč, ktorý zahráva vhadzovanie, musí mať obe nohy na zemi, obe ruky na lopte a vhadzovať loptu ponad hlavu.

Kedy nastáva faul vo futbale? Ide o situáciu, keď hráč úmyselne drží alebo zasiahne súpera. Podľa závažnosti faulu môže rozhodca udeliť či neudeliť kartu.

Kedy sa udeľuje žltá či červená karta? Ukazuje ich rozhodca za porušenie pravidiel, ako sú faul, hra rukou či hrubé nešportové správanie, ako nesúhlas s rozhodcom, vulgarizmy a iné. Po žltej karte hráč pokračuje v hre, po červenej karte musí opustiť hraciu plochu a jeho tím dohráva v oslabení. Po dvoch žltých nasleduje automaticky červená.

Koľko hráčov hrá futbal?

Niektoré futbalové pravidlá pozmenila aj pandémia covid-19. Nič sa nemení na fakte, že futbal hrá jedenásť hráčov na oboch stranách - jeden brankár a desať hráčov v poli.

Zápas sa nemôže začať alebo pokračovať, ak je na ihrisku menej ako 7 hráčov jedného tímu (vrátane brankára).

Náročnejšia doba priniesla zmenu v tom, koľko hráčov sa môže striedať vo futbale. Vo väčšine súťaží je po novom k dispozícii až päť striedaní, ktoré môžu tréneri vykonať maximálne pri troch prerušeniach počas zápasu.

Predtým mohli byť vystriedaný maximálne traja hráči. Zmena zostala v platnosti aj po prekonaní prvých vĺn koronavírusu.

V platnosti zostáva, že zápas vedie jeden hlavný rozhodca, jeho dvaja asistenti a jeden štvrtý arbiter. V prípade účasti systému VAR sú k dispozícii aj dvaja videorozhodcovia, v akcii môžu byť tiež dvaja bránkoví rozhodcovia.

V prvých dňoch pandémie niektoré krajiny zaviedli pravidlá, že sa hráči pri oslave gólu nemôžu objímať. Tieto zmeny už dnes nie sú v platnosti.

Koľko trvá futbalový zápas?

Hrá sa 90 minút, pričom jeden polčas trvá 45 minút. Rozhodca môže na konci každého polčasu pridať niekoľko minút ako nadstavený čas. Ak stretnutie nemá víťaza, zápas sa ukončí ako remíza, prípadne sa hrá predĺženie.

Predĺženie sa hrá dvakrát po 15 minút. Ak sa ani vtedy nerozhodne o víťazovi, nasleduje penaltový rozstrel. Pravidlá súťaží či turnajov môžu upraviť, že sa predĺženie nehrá a hneď idú pokutové kopy. V minulosti sa hralo aj predĺženie o zlatý gól, keď o víťazovi rozhodoval prvý presný zásah.

Penalty najprv zahráva päť exekútorov na oboch stranách, ktorí kopú loptu na bránu zo značky pokutového kopu. V prípade nerozhodného stavu pokračujú postupne všetci hráči, až do rozhodnutia.

Kompletné pravidlá futbalu nájdete na tomto odkaze.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Pravidlá futbalu zmenila aj pandémia. Viete, čo je ofsajd?