Xavi sa nebojí a nasadzuje talenty z akadémie. Ledva lapám po dychu, jasal tínedžer po góle

Marc Guiu sa teší po strelenom góle v drese FC Barcelona.
Marc Guiu sa teší po strelenom góle v drese FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. okt 2023 o 17:12

Xavi v drese FC Barcelona debutoval ako 18-ročný a tiež hneď skóroval.

MADRID. Súčasný tréner španielskeho futbalového veľkoklubu FC Barcelona Xavi Hernández čerpá z vlastnej skúsenosti a nebojí sa do súťažných zápasov nasadiť aj mladíkov, ktorí sa doteraz pripravovali v klubovej akadémii La Masia.

Veď v minulosti aj on sám vzišiel z tohto prostredia, ako 18-ročný debutoval vo farbách Blaugranas v národnom Superpohári a v súboji proti RCD Mallorca dokonca v roku 1998 skóroval.

Niekdajší stredopoliar sa neskôr stal jedným z najlepších hráčov v histórii FC Barcelona aj celého Španielska.

Guiu prekonal klubový zápis

Na lavičke Kataláncov pôsobí od novembra 2021 a za necelé dva roky dal šancu množstvu mladíkov.

Najnovšie to bol 17-ročný Marc Guiu, ktorý v nedeľu večer debutoval v drese FC Barcelona v súťažnom zápase ako striedajúci a po približne 30 sekundách na ihrisku gólom rozhodol domáci súboj proti Bilbau.

VIDEO: Marc Guiu a jeho gól od času 1:53 min

A stal sa najmladším debutantom v histórii klubu, ktorý pri premiére aj skóroval.

"Nemám problém pozrieť sa na naše talenty. Práve naopak, len tak získajú sebavedomie, ako sa to stalo mne, keď som mal 17 či 18 rokov. Keď vidíme, že je hráč pripravený, jednoducho ho pošleme na ihrisko," prezradil Xavi.

Xavi vytiahol aj 16-ročného Yamala

V tomto roku do prvého tímu Xavi vytiahol napríklad 16-ročného Lamina Yamala, ktorý sa stal najmladším hráčom s gólom v La Lige.

V A-tímu FC Barcelona už nastupuje pravidelne a šancu dostal už aj v seniorskej reprezentácii Španielska.

Zľava Lamine Yamal, strelec Marc Guiu a Fermin López sa tešia po strelenom góle v zápase FC Barcelona - Athletic Bilbao.
Zľava Lamine Yamal, strelec Marc Guiu a Fermin López sa tešia po strelenom góle v zápase FC Barcelona - Athletic Bilbao. (Autor: TASR/AP)

V nedávnej minulosti sa do prvého tímu dostali z akadémie aj Alejandro Balde, Marc Casadó či Fermín López. ďalší odchovanci klubu Pedri či Gavi už patria medzi nedeliteľnú súčasť mužstva napriek tomu, že stále majú iba 20, resp. 19 rokov.

Každý vo futbalovom svete vie, že najslávnejším produktom La Masie je Argentínčan Lionel Messi, ktorý z vlasti prišiel do Španielska ako 13-ročný.

Xavi: Títo mladí hráči sa neboja

"Prekvapuje ma, že títo mladí hráči sa neboja. Badám v nich iskru a túžbu niečo dosiahnuť. Pozerajú sa na mňa a mám pocit, že mi hovoria, aby som ich poslal na ihrisko, pretože vedia, že sú pripravení.

Vidím tú energiu, túžbu, sebavedomie. Je to veľmi dobrá generácia, ktorú musíme využiť. Nevyzerajú vôbec vystrašene,“ povedal na adresu mladíkov kouč Xavi.

Xavi Hernández.
Xavi Hernández. (Autor: TASR/AP)

Spomenutý proces, teda začleňovanie mladíkov do A-tímu, musel hlavný kouč v niektorých prípadoch trochu urýchliť, pretože sa musí vyrovnať so zraneniami futbalistov v základnej zostave.

Spôsob, akým sa mladíci prezentovali, keď dostali šancu, však ukazuje, že v La Masia robia dobrú prácu.

"Dnes musia oslavovať všetci, ktorí sa podieľali na jeho výchove," povedal Xavi po nedeľňajšom súboji na adresu mladého debutanta Marca Guiuho.

"Je to znak dobrej práce, ktorú doma robíme," dodal.

Guiu: Ledva lapám po dychu

Kamery na štadióne priniesli dojímavé zábery, ako rodičia mladíka plačú od šťastia, keď ich syn nastúpil a takmer okamžite skóroval a zápas napokon rozhodol. Aj Guiu bol po úspešnom debute emotívny.

VIDEO: Radosť rodiny Marca Guiuho po jeho góle

"Ledva lapám po dychu, stále sa to snažím spracovať. Tvrdo som pracoval na tom, aby som bol pripravený a využil šancu, keď ju dostanem. A podarilo sa mi to," prezradil.

Tréner Xavi na otázku, či si Guiuho ponechá v kádri aj pre stredajší duel v skupinovej časti Ligy majstrov proti ukrajinskému Šachtaru Doneck či víkendové El Clásico proti Realu Madrid, neodpovedal.

Bez ohľadu na to, či v tíme bude alebo nie, prvým testom prešiel tak, ako pre ním viacerí odchovanci La Masie.

Tabuľka La Ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Xavi sa nebojí a nasadzuje talenty z akadémie. Ledva lapám po dychu, jasal tínedžer po góle