Mal tri roky dištanc, potom si podmanil svet. Zomrel taliansky futbalový hrdina

Na archívnej snímke z 5. júla 1982 sa Paolo Rossi (vľavo) teší po strelení gólu do brány Brazílie na MS vo futbale v Barcelone.
Na archívnej snímke z 5. júla 1982 sa Paolo Rossi (vľavo) teší po strelení gólu do brány Brazílie na MS vo futbale v Barcelone. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. dec 2020 o 07:02

Paolo Rossi je držiteľom Zlatej lopty.

RÍM. Bývalý taliansky futbalista Paolo Rossi zomrel vo veku 64 rokov. Podľa talianskych médií trpel nevyliečiteľnou chorobou.

O úmrtí majstra sveta z roku 1982 informovala jeho manželka Federica Cappellettiová prostredníctvom sociálnej siete. Na Instagram zavesila spoločnú fotografiu a dojímavý odkaz: "Navždy".

Neskôr pridala ďalšie vrúcne slová: "Už sa nikdy nenájde nikto taký, ako si bol ty. Jedinečný, láskavý muž. V mojom srdci zostala po tvojom odchode iba prázdnota."

Rossi otvoril skóre finálového zápasu MS 1982 a naštartoval Taliansko k víťazstvu nad Západným Nemeckom 3:1. V tom istom roku dostal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča.

Na šampionát sa pritom dostal tesne po tom, ako si odpykal trojročný dištanc za účasť na stávkarskom škandále.

Počas kariéry pôsobil na poste útočníka. Obliekal si dresy Juventusu Turín, AC Miláno či Hellasu Verona.

Počas deviatich rokov sa predstavil v národnom tíme 48-krát a strelil 20 gólov. Na klubovej úrovni odohral celkovo 338 duelov a dosiahol 134 zásahov.

V roku 2004 ho v hlasovaní fanúšikov na webe Európskej futbalovej únie (UEFA) zvolili za 12. najlepšieho hráča uplynulých 50 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Stratili sme priateľa a ikonu nášho futbalu. Svojím štýlom inšpiroval generácie útočníkov. Bol miláčikom národa," uviedol prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabriele Gravina.

Legendárny brankár Dino Zoff bol z náhleho odchodu svojho bývalého spoluhráča zdrvený: "Je mi to tak ľúto. Dozvedel som sa to iba pred chvíľou. Dlhšiu dobu sme spolu neboli v kontakte. Myslel som si však, že jeho zdravotný stav nie je taký vážny. Žiaľ, už sa nikdy nestretneme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Mal tri roky dištanc, potom si podmanil svet. Zomrel taliansky futbalový hrdina