Niektoré kluby sa cítia ohrozené bohatými súpermi. Vytvárajú novú organizáciu

(Autor: ilustračné - SME)
SITA|30. jún 2022 o 12:57

Únia európskych klubov má predstavovať alternatívu k Európskej asociácii klubov (ECA).

ŽENEVA. Európske futbalové kluby, ktoré sa cítia izolované politikou bohatších rivalov, ohlásili v stredu vznik novej organizácie - Únie európskych klubov.

Tá bude hájiť záujmy klubov so stredným a nižším hodnotením v rámci futbalovej scény na "starom kontinente".

Zároveň bude predstavovať alternatívu k Európskej asociácii klubov (ECA), ktorá má dôležitý vplyv na Európsku futbalovú úniu (UEFA).

Na ciele klubov takzvanej strednej triedy ešte pred niekoľkými týždňami upozornil nemecký klub Eintracht Frankfurt.

Výkonný riaditeľ hesenského klubu Axel Hellmann vtedy povedal, že kluby spolupracujú na „posilnení záujmov strednej triedy“. Tieto kluby chcú mať slovo pri debatách o štruktúre európskych pohárových súťaží či rozdeľovaní financií z televíznych práv a sponzorských peňazí.

„Bude to organizácia, ktorej cieľom je zhromaždiť všetky kluby, ktoré z jedného alebo druhého dôvodu cítia, že ich záujmy nie sú dostatočne zastúpené na európskej úrovni zo strany ECA, alebo že nie sú zastúpené vôbec," povedala právnička Katarina Pijetlovičová.

ECA má asi 250 riadnych a pridružených členov, ale zvyčajne túto organizáciu riadi niekoľko vybraných klubov.

Niektoré z nich minulý rok chystali revolúciu v európskych súťažiach, keď plánovali vytvoriť tzv. superligu, ktorá by bola priamym konkurentom prestížnej Ligy majstrov.

Projekt sa nakoniec v priebehu nasledujúcich dní zrútil. „Len preto, že niektoré kluby sú bohatšie, nemali by mať väčší priestor pri riadení súťaží,“ podotkla Pijetlovičová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Niektoré kluby sa cítia ohrozené bohatými súpermi. Vytvárajú novú organizáciu