Na Ukrajine sa začína futbalová liga, má aj pravidlá pre prípad poplachu

Futbalisti Šachtaru Doneck.
Futbalisti Šachtaru Doneck. (Autor: Reuters)
SITA|23. aug 2022 o 10:30

Všetky stretnutia sa budú hrať bez divákov.

BRATISLAVA. Pod hrozbou ruských útokov sa na Ukrajine v utorok rozbehne nový ročník tamojšej najvyššej futbalovej súťaže 2022/2023.

Krvavá vojna, ktorú 24. februára rozpútali ruské vojská s podporou Bieloruska, stopla futbalové dianie na Ukrajine. Štart novej futbalovej sezóny však má predstavovať symbol obnovy normálneho života v konfliktom zmietanej krajine.

Olympijský štadión v ukrajinskej metropole Kyjev v uplynulom desaťročí hostil finále majstrovstiev Európy či rozhodujúci duel Ligy majstrov.

Práve na tomto mieste sa začne nový ročník ukrajinskej ligy zápasom medzi mužstvom Šachtaru Doneck a hráčmi Metalistu 1925 z Charkova.

Na zápasoch nebudú fanúšikovia. V prípade leteckých poplachov budú zápasy prerušené a futbalisti, tréneri a celý personál urýchlene zamieria do krytov.

Na štadiónoch bude povinná prítomnosť zástupcov miestnych vojenských správ, zdravotníckych tímov a pohotovostných služieb.

„Máme pravidlá pre prípad poplachu, mali by sme ísť do podzemia. Ale myslím si, že tímy a hráči budú na túto udalosť hrdí. Sme pripravení, sme silní.

Myslím si, že svetu ukážeme ukrajinský život a vôľu zvíťaziť,“ poznamenal kapitán Šachtaru a stredopoliar ukrajinskej reprezentácie Taras Stepanenko.

Liga štartuje v Deň štátnej vlajky a prakticky v predvečer sviatku nezávislosti.

„Rozprával som sa s naším prezidentom Volodymyrom Zelenským o dôležitosti futbalu. Pomôže nám myslieť na budúcnosť,“ poznamenal prezident Ukrajinskej futbalovej federácie Andrij Pavelko.

Do súťaže zasiahne 16 tímov, no účinkovať v nej nebudú mužstvá z Černihiva a Mariupoľa, keďže tieto mestá utrpeli brutálnu skazu zo strany ruských síl.

Všetky stretnutia sa budú hrať v Kyjevskej oblasti a mestách smerom na západ, vrátane Užhorodu na hraniciach so Slovenskom. Zápasy sa budú vysielať na Ukrajine, v zahraničí i na platforme YouTube.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Na Ukrajine sa začína futbalová liga, má aj pravidlá pre prípad poplachu