MS vo futbale na Ukrajine? Šéf UEFA Čeferin naznačil zaujímavý vývoj

Aleksander Čeferin.
Aleksander Čeferin. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. okt 2022 o 16:55

Pôvodne na usporiadanie MS 2030 kandidovali len Španielsko a Portugalsko.

BRATISLAVA. Ukrajina sa pripojí ku kandidatúre Španielska a Portugalska na usporiadanie majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2030. Referuje o tom web britského denníka The Guardian.

Zapojenie Ukrajiny pravdepodobne zvýši šance, že sa majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2030 budú konať v Európe.

Verí, že vyhrá Európa

Prezident UEFA Aleksander Čeferin ešte začiatkom septembra vyjadril bezvýhradnú podporu spoločnej kandidatúre Španielska a Portugalska.

"Som si istý, že MS 2030 sa budú hrať v Španielsku a Portugalsku, dvoch krajinách, ktoré cítia futbal. Je to víťazná stávka a urobíme všetko pre to, aby sme pomohli týmto krajinám,“ povedal Čeferin pred mesiacom.

Počas zasadnutia výročného kongresu Medzinárodnej asociácie športových novinárov (AIPS) v Ríme potvrdil, že názor nezmenil:

"Som si istý, že vyhráme. Vravím 'my', pretože Španielsko a Portugalsko sú naše federácie,“ povedal na margo kandidatúry dvoch susedov z Iberského polostrova.

"Počul som, že finále bude na Štadióne Santiaga Bernabéua,“ dodal 54-ročný rodák zo slovinskej Ľubľany.

Záujem Ukrajiny síce nepotvrdil, no naznačil tajomnou vetou: "O pár dní nastane zaujímavý vývoj a ja sa teším na tieto majstrovstvá sveta."

Snažia sa aj v Afrike a Amerike

Ak bude kandidatúra troch krajín úspešná, vojnou zničená Ukrajina by hostila zápasy skupinovej časti.

Predpokladá sa, že plán podporil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vlády Španielska a Portugalska. Oficiálne by malo byť toto partnerstvo potvrdené v stredu v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

O svetový šampionát v roku 2030 sa spoločne plánujú uchádzať i juhoamerické kvarteto Uruguaj, Argentína, Čile a Paraguaj.

Spomína sa taktiež samostatná kandidatúra Maroka či možná spoločná snaha Grécka, Egypta a Saudskej Arábie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale na Ukrajine? Šéf UEFA Čeferin naznačil zaujímavý vývoj