UEFA čelí kritike za údajný dvojitý meter v súvislosti s Ruskom a Izraelom. Má však argument

Ruskí futbalisti.
Ruskí futbalisti. (Autor: TASR/AP)
SITA|15. mar 2024 o 12:58

Organizácia FairSquare vyzvala UEFA, aby okamžite objasnila pravidlá, ktorými sa riadi pri vylúčení tímov z jej súťaží.

BRATISLAVA. Organizácia FairSquare zameraná na zabezpečenie lepšieho a demokratickejšieho vládnutia poslala list prezidentovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksandrovi Čeferinovi, v ktorom ho žiada o okamžité objasnenie pravidiel a politík, ktorými sa strešný orgán európskeho futbalu riadi pri vylúčení tímov zo súťaží pod hlavičkou UEFA.

Ako referuje web insidethegames.biz, FairSquare chce poznať kritériá uplatňované na Rusko a Izrael.

Vojenské konflikty z ostatných rokov narušili hladké fungovanie UEFA. Tvárou v tvár meniacim sa geopolitickým paradigmám musela táto inštitúcia vytvoriť okamžité pravidlá pre účasť a pozastavenie činnosti tímov a asociácií.

V niektorých prípadoch UEFA čelila kritike za to, že ruské tímy majú pozastavenú činnosť v jej súťažiach, kým izraelských sa to netýka.

UEFA však v tejto súvislosti vychádza z toho, že kým Rusko agresívnym spôsobom rozpútalo vojnu na Ukrajine, Izrael bol do vojny vtiahnutý útokom militantného hnutia Hamas na južné časti Izraela.

UEFA predvlani po vypuknutí vojny na Ukrajine pozastavila účasť väčšiny ruských tímov vo svojich súťažiach.

Na februárovom kongrese UEFA však generálny sekretár UEFA Theodore Theodoridis odmietol uvažovať o podobnom postihu voči izraelským tímom s tým, že Rusko a Izrael sú „dve úplne odlišné situácie“.

Organizácia FairSquare vyjadrila obavy z vytvárania „ad hoc pravidiel“, ktoré vedú k dvojitým štandardom.

Tvrdí, že sa snaží zabrániť tomu, aby športové inštitúcie a súťaže prispievali k ujme a utrpeniu, a preto vyzvala UEFA, aby okamžite objasnila pravidlá, ktorými sa riadi pri vylúčení tímov z jej súťaží.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»UEFA čelí kritike za údajný dvojitý meter v súvislosti s Ruskom a Izraelom. Má však argument