Neapolčania si užili čestný špalier, titul doma oslávili víťazstvom

Stanislav Lobotka (vľavo) sa teší s ostatnými hráčmi SSC Neapol.
Stanislav Lobotka (vľavo) sa teší s ostatnými hráčmi SSC Neapol. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. máj 2023 o 15:10 (aktualizované 7. máj 2023 o 23:00)

Atalanta po troch prehrách vyšla bodovo naprázdno.

RÍM. Už istý taliansky futbalový majster SSC Neapol zdolal v nedeľňajšom zápase 34. kola Serie A doma Fiorentinu 1:0.

Najlepší kanonier súťaže Victor Osimhen nepremenil v 48. minúte jedenástku, no v 74. minúte sa po faule Nicolasa Gonzaleza na Chviču Kvaraccheliju opäť postavil k bielemu bodu a tento raz pokutový kop využil.

Slovenský stredopoliar v službách SSC Stanislav Lobotka začal duel na lavičke náhradníkov, nastúpil od druhého polčasu.

Fanúšikovia SSC pred zápasom oslávili s hráčmi zisk tretieho ligového titulu v klubovej histórii a prvého od roku 1990, ktorý si "Partenopei" zaistili už štvrtkovou remízou 1:1 na ihrisku Udinese.

Na tribúne rozvinuli taliansku vlajku s číslom tri symbolizujúcim zisk tretieho scudetta. Hráči Fiorentiny pri nástupe vytvorili domácim čestný špalier.

VIDEO: Zostrih zo zápasu SSC Neapol - Fiorentina

Neapol má na čele tabuľky 17-bodový náskok pred Juventusom Turín, ktorý sa posunul na druhé miesto po víťazstve na ihrisku Atalanty Bergamo 2:0.

Hostí poslal v 56. minúte do vedenia anglický útočník Samuel Iling Junior, triumf poistil v nadstavenom čase srbský kanonier Dušan Vlahovič. Rodák z Belehradu sa však v závere duelu stal obeťou rasistických urážok.

Vlahovič sa pustil do časti domácich priaznivcov, ktorí ho predtým označili za "cigána", čo viedlo k tomu, že rozhodca Daniele Doveri nachvíľu prerušil zápas.

Taliansky výraz "zingaro" časť fanúšikov často používa ako nadávku pre hráčov z Balkánu a východnej Európy bez ohľadu na ich etnický pôvod.

"Bohužiaľ, tieto skandovania sa opakujú, treba proti nim bojovať. Myslím si, že keď k nim dochádza, musíme ich ignorovať a nechať zodpovedných, aby prijali opatrenia," uviedol tréner Juventusu Massimiliano Allegri.

VIDEO: Zostrih zápasu Atalanta - Juventus Turín

Atalanta po troch výhrach vyšla bodovo naprázdno a nevyužila šancu dotiahnuť sa na piate Miláno, zostala na šiestej priečka s trojbodovým mankom na AC.

Hellas Verona uspel v dôležitom dueli v boji o záchranu na ihrisku šestnásteho Lecce 1:0 a dotiahol sa na svojho súpera na rozdiel jedného bodu.

Od osemnástej Spezie ho delia tri body. Za hostí nastúpil v základnej zostave aj slovenský reprezentant Ondrej Duda, hral do 71. minúty.

Na 9. priečke zostala Monza, ktorá v dueli tabuľkových susedov remizovala na pôde desiateho FC Turín 1:1. O deľbe bodov rozhodol Gianluca Caprari.

Serie A - 34. kolo:


Atalanta - Juventus Turín 0:2 (0:0)

Góly: 56. Iling-Junior, 90.+9 Vlahovič

FC Turín - AC Monza 1:1 (0:0)

Góly: 46. Sanabria - 86. Caprari

Neapol - AC Fiorentina 1:0 (0:0)

Gól: 74. Osimhen (z 11 m)

/Stanislav Lobotka (Neapol) hral od 46. minúty/

US Lecce - Hellas Verona 0:1 (0:0)

Gól: 71. Ngonge

/Ondrej Duda (Hellas) hral do 71. minúty/

Tabuľka Serie A

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Neapolčania si užili čestný špalier, titul doma oslávili víťazstvom