Africká Liga majstrov je pridrahá, nový projekt bude finančne výhodnejší

Wydad Casablanca po víťazstve v Lige majstrov.
Wydad Casablanca po víťazstve v Lige majstrov. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. aug 2022 o 10:55

Majitelia tímov sa už desaťročia sťažujú na náklady v CAF Lige majstrov.

JOHANNESBURG. Najvyšší predstaviteľ afrického futbalu Patrice Motsepe predstaví v stredu v Tanzánii model Superligy CAF.

Celková dotácia súťaže bude až 98 miliónov eur, čím sa pre jej účastníkov stane väčším lákadlom ako súčasná africká Liga majstrov.

Majitelia tímov sa už desaťročia sťažujú na náklady v CAF Lige majstrov, ktorá ponúka za víťazstvo 2,5 milióna dolárov z celkového balíka 12,5 milióna dolárov.

"Existujú niektoré africké kluby s doslova miliónmi fanúšikov a majitelia musia platiť peniaze, aby mohli hrať v súťažiach CAF," povedal prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

Juhoafrický miliardár, podnikateľ a prezident Konfederácie afrického futbalu (CAF) Motsepe po víťazstve jeho klubu Mamelodi Sundowns v Lige majstrov 2016 priznal, že peňažné odmeny nepokryli všetky výdavky.

Hamdi Meddeb, prezident štvornásobných víťazov Ligy majstrov Esperance Tunis, skonštatoval:

"Ak sa zamyslíme nad tým, koľko minieme na Ligu majstrov, v porovnaní s tým, čo zarobíme, bolo by lepšie v nej nehrať. Po víťazstve v Lige majstrov (v rokoch 2018 a 2019), viac ako polovica finančných odmien išla na prémie a príspevky pre káder a technický personál."

Motsepe povedal, že sú pred nimi ziskovejšie časy a podrobnosti o Super League v tanzánskom meste Arusha odhalí v stredu počas stretnutia najvyšších predstaviteľov CAF. "Chceme, aby bola Super League súťažou svetovej úrovne a konkurovala tým najlepším na svete, pokiaľ ide o kvalitu futbalu, zdroje, infraštruktúru, ihriská, rozhodcov a lístky," zdôraznil 60-ročný Motsepe.

Nie každý je však nadšený zo Super League a majiteľ FC Kapské Mesto John Comitis to označil za "hlúpy nápad". "Superliga zabije africký klubový futbal," varoval Comitis. Informovala agentúra AFP.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Africká Liga majstrov je pridrahá, nový projekt bude finančne výhodnejší