Sparta po prehratom derby ostáva pokojná. Žiadna panika, hovorí dánsky kouč

tréner Sparty Lars Friis
tréner Sparty Lars Friis (Autor: TASR/dpa via AP)
TASR|7. okt 2024 o 10:54

Sparta podľahla najväčšiemu rivalovi prvýkrát od októbra 2022.

PRAHA. Futbalisti Sparty Praha prehrali bitku, ale nie vojnu. Tréner tímu Lars Friis to vyhlásil po nedeľnom zápase proti Slavii, v ktorom "zošívaní" triumfovali 2:1.

V najvyššej českej súťaži zvíťazila Slavia v derby prvýkrát od októbra 2022 a na čele tabuľky figuruje so šesťbodovým náskokom. Podľa Friisovho soka Jindřicha Trpišovského však nie je zďaleka nič rozhodnuté.

Slavia šla v Edene do vedenia už v 2. minúte zásluhou Mojmíra Chytila. O necelých dvadsať minút zvýšil Christos Zafeiris a na 2:1 skorigoval po hodine hry Albion Rrahmani po asistencii slovenského krídelníka Lukáša Haraslína.

Po desiatich kolách je Slavia v súťaži nezdolaná, Sparta utrpela druhú prehru v rade, keďže v predchádzajúcom stretnutí doma podľahla Olomoucu 2:3.

Tréner úradujúceho majstra nepanikári. "Žiadna panika, budeme doháňať. Samozrejme, že sa prehrou budeme zaoberať, ale nechceme robiť žiadne zbrklé zmeny. Budeme pokračovať v tom, čo nám fungovalo a budeme sa snažiť, aby sme tú stratu vymazali čo najrýchlejšie," citoval Friisa portál idnes.cz.

VIDEO: Zostrih zápasu Slavia - Sparta


Oba české celky navyše hrajú v európskych súťažiach. Sparta je po zisku štyroch bodov v Lige majstrov desiata, Slavia má v Európskej lige na konte rovnaký počet bodov a patrí jej deviata priečka.

"Tie zápasy sú iné a myslím si, že to cíti aj Slavia. V pohároch hráte proti veľkým tímom, zatiaľ čo v lige sú pre našich súperov stretnutia s nami ako Liga majstrov. Musíme dobývať, očakáva sa od nás len víťazstvo.

My sme v pohároch v pozícii našich súperov v lige. Pravda, dve prehry z desiatich zápasov sú veľa. Budeme viac bojovať, musíme byť kreatívnejší a urobíme maximum, aby sme to zlepšili," konštatoval dánsky kouč.

Trpišovský sa tešil z prvého triumfu nad mestským rivalom po roku a pol. Jeho mužstvo naposledy zvíťazilo vo finále Českého pohára v máji minulého roka (2:0): "Najviac sme to chceli zvládnuť pre ľudí. Vo štvrtok sme tu síce hrali veľký zápas s Ajaxom, ale cítili sme, že všetko smeruje k nedeli. Pre tím a všetkých okolo bolo dôležité potvrdiť, čo sme predvádzali v minulých týždňoch. A vyhrať derby, to je jednoducho najviac."

Štyridsaťosemročný kormidelník si však uvedomuje, že sezóna sa zďaleka nekončí a "zošívaní" nesmú zaspať na vavrínoch. "Pre nás v kabíne v tejto chvíli tabuľka nie je a nesmie byť ani najmenšia téma. Sezóna je dlhá a my sa musíme sústrediť iba na seba. Kľúčové je, ako pracujeme a aké podávame výkony," dodal Trpišovský.

Tréner Jindřich Trpišovský.
Tréner Jindřich Trpišovský. (Autor: TASR/AP)

Chytil, ktorý sa presadil po 65 sekundách hry, sa stal najrýchlejším strelcom pražského derby v dejinách samostatného Česka. "To je mi asi celkom fuk. Skôr som veľmi rád, že sme to derby zvládli," reagoval po zápase. Pre útočníka bolo najdôležitejšie, že tímu vyšla taktika.

"Naším cieľom vždy je, aby sme na súpera vyleteli. Že sa to gólovo podarilo práve proti Sparte, je plus. Vyšlo to a viedli sme. Pritom by som povedal, že nás ten gól trochu pribrzdil a začali sme mať strach o výsledok. Našťastie sme pridali druhý a nakoniec to zvládli," konštatoval Chorý.

V závere zápasu došlo na oboch stranách k vylúčeniu, v drese domácich videl červenú kartu Oscar Dorley, za Spartu Martin Vitík. Celkovo bolo v tejto sezóne českej ligy udelených už 33 červených kariet.

"Na konci to síce bol trochu blázinec, ale väčšinu zápasu sa hral futbal. A povedal by som, že na oboch stranách skvelý. Že na konci vzplanuli emócie? Možno to bolo aj výsledkom, ktorý bol tesný. Ale k derby toto jednoducho patrí," povedal rozhodca Ladislav Szikszay.

Hlavný arbiter si vyslúžil pochvalu od Friisa. "Musím povedať, že to bol jeden z najlepších výkonov rozhodcu v derby, ktorý som tu v Česku videl. Páčilo sa mi, že nás nechal hrať futbal a zároveň pri tých najtvrdších súbojoch chránil hráčov. Palec hore," uzavrel Dán.

Tabuľka českej ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Sparta po prehratom derby ostáva pokojná. Žiadna panika, hovorí dánsky kouč