Problémy s licenciami. Jarábek hovoril o meškajúcich platoch, v Senici bol Kotleba

Futbalisti ŠKF Sereď.
Futbalisti ŠKF Sereď. (Autor: TASR)

Sereď ani Senica zatiaľ nemajú licenciu pre budúci ročník Fortuna ligy.

SEREĎ. Po prvý raz v histórii sa do Fortuna ligy prebojovali v sezóne 2018/2019. A bez prestávky ju hrajú dodnes.

Futbalisti ŠKF Sereď podávajú stabilné výkony, dostali sa do bojov o titul a dokonca aj o Európsku konferenčnú ligu UEFA. Napriek solídnym výsledkom je však ich účasť v najvyššej súťaži ohrozená.

Zatiaľ nedostali licenciu

Dôvodom je neudelená licencia pre štart vo Fortuna lige a klubových súťažiach UEFA v sezóne 2022/23, o ktorej informoval Prvostupňový orgán licenčného konania (POLK).

„Pre nesplnenie minimálnych požiadaviek infraštruktúrnych a personálno-administratívnych licenčných kritérií,” uvádza oficiálna správa Slovenského futbalového zväzu.

Sereď nedostala licenciu pre nevyhovujúcu infraštruktúru a neexistujúce domáce prostredie. Domáce zápasy hrala v Nitre, Zlatých Moravciach, Myjave, Trnave či na Pasienkoch.

Sereď avizovala, že sa proti rozhodnutiu o neudelení licencie odvolá. Spraviť tak môže len dodnes. Výsledky by mali byť známe najneskôr 31. mája 2022.

Fúzia s Nitrou vraj padla

Na jar sa hovorilo aj o možnom spojení Serede s FC Nitra, aktuálne účastníkom tretej ligy Západ. Hoci spojenie klubov znelo logicky, mohlo byť vyhodnotené ako účelové, a tak by nemuselo stačiť na udelenie licencie.

„Aj keď som bol presvedčený, že tento projekt mohol byť zaujímavý a výhodný pre všetky strany, musí prísť k dohode oboch strán.

Bohužiaľ, zo strany Serede k tomu neprišlo a myslím si, že ani nepríde,” povedal pred časom pre RTVS vtedajší predseda predstavenstva FC Nitra Martin Peško.

Okrem problémov s licenciou vyplávali po víkendovej prehre so Slovanom Bratislava (0:3) na povrch aj ďalšie smutné správy. Hráči vraj nedostali plat už tri mesiace.

„Meškajú výplaty, preto je ťažké ich motivovať. Sú to žoldnieri, nie hráči, ktorí by mali vzťah ku klubu. Oni jednoducho potrebujú peniaze,“ uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Serede Juraj Jarábek.

„Dávam klobúk dole pred majiteľmi. Za to, čo robia. Ale mesto Sereď, a tak ďalej... Je neakceptovateľné, ako sa robí futbal na Slovensku. Takáto je Fortuna liga, bohužiaľ,“ dodal.

Historické piate miesto

Pred posledným zápasom nadstavbovej časti Fortuna liga je isté, že Sereď obsadí v aktuálnom ročníku historické piate miesto.

Čakať by ju mal semifinálový súboj play off o Európsku konferenčnú ligu proti MŠK Žilina. Duel je na programe v utorok 24. mája 2022 o 17:00 hod. v Trnave.

Vzhľadom na problémy v sereďskom klube však visí otáznik nielen nad budúcnosťou klubu, ale aj nad tým, v akej podobe nastúpi na posledné stretnutia v sezóne.

O vyjadrenie sme požiadali aj generálneho manažéra ŠKF Mariána Černého, ktorý prisľúbil reakciu na aktuálne dianie v klube v utorok.

V Senici bol Kotleba

Problémy s neudelením licencie pre profesionálne súťaže v ďalšom ligovom ročníku majú až dva prvoligové kluby. Okrem Serede dobehli dlhoročné finančné ťažkosti aj FK Senica.

Klub zatiaľ ohľadom tejto témy mlčí. O vyjadrenie na tému aktuálnej situácie sme požiadali aj majiteľov Senice, no k situácii sa zatiaľ nevyjadrili.

Pre fanúšikov tak vznikla živná pôda na rôzne konšpirácie. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie predsedu politickej strany Ľudová strana Naše Slovensko Mariána Kotlebu na senickom štadióne.

Senický klub sa na množiace sa úvahy fanúšikov rozhodol rázne reagovať:

"Vedenie FK Senica chce dementovať šíriace sa nepravdivé informácie o údajnej kúpe klubu predsedom politickej strany ĽSNS Mariánom Kotlebom, s ktorým FK Senica nikdy nerokoval. Ide o hoax absolútne sa nezakladajúci na pravde."

Tabuľka Fortuna ligy

Skupina o titul:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
32
22
8
2
71:25
74
R
V
V
P
R
2
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
32
17
12
3
58:23
63
V
V
V
R
R
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
32
17
9
6
36:17
60
V
V
P
R
V
4
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
32
12
10
10
39:37
46
P
P
R
V
V
5
ŠKF SereďŠKF SereďŠKF Sereď
32
10
9
13
34:46
39
P
P
R
R
P
6
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
32
8
10
14
43:52
34
R
P
P
R
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Problémy s licenciami. Jarábek hovoril o meškajúcich platoch, v Senici bol Kotleba