Rusnákovi sa prianie nesplnilo, Slováci začnú na MS proti Fidži

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák st.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák st. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|21. apr 2023 o 16:40 (aktualizované 21. apr 2023 o 18:35)

Slováci si účasť vybojovali na domácom turnaji ME.

ZÜRICH. Slovensko po piatkovom žrebe vo švajčiarskom Zürichu definitívne spoznalo súperov v hlavnej fáze majstrovstiev sveta vo futbale do 20 rokov.

Zverenci trénera Alberta Rusnáka st. sa nemohli stretnúť s krajinou z tejto istej konfederácie (UEFA) a napokon v B-čku vyzvú USA, Ekvádor a Fidži.

Slováci nastúpia na prvý zápas 20. mája proti Fidži, 23. mája bude ich súperom Ekvádor a 26. mája uzavrú účinkovanie v C-skupine proti USA.

Prestížny juniorský turnaj sa uskutoční od 20. mája do 11. júna v Argentíne, kam bol preložený po tom, ako FIFA odobrala organizátorské práva Indonézii.

V krajine totiž demonštrovali konzervatívne moslimské skupiny proti účasti Izraelčanov. Nesúhlas vyjadril aj Wayan Koster, guvernér ostrova Bali. 

Izrael si vybojoval svoju premiérovú účasť na podujatí minulý rok, keď postúpil na ME do 19 rokov do finále. Na štadióne Antona Malatinského v Trnave vtedy podľahol Anglicku 1:3 po predĺžení.

Slovenská reprezentácia bola žrebovaná zo štvrtého koša, kde bola spolu s Guatemalou, Dominikánskou republikou, Gambiou, Izraelom a Tuniskom.

Tréner Rusnák st. si želal skupinu s domácou Argentínou, ale tá bude v A-čku čeliť hráčom Uzbekistanu, Guatemaly a Novému Zélandu.

Žreb rozdelil 24 tímov do šiestich skupín po štyroch. Do osemfinále postúpia prví dvaja z každej skupiny plus štyria najlepší z tretích miest.

Na MS do 20 rokov nás čaká druhá účasť. V roku 2003 v Spojených arabských emirátoch postúpili mladí Slováci zo skupiny do osemfinále, kde bol nad ich sily neskorší šampión z Brazílie.

Úradujúcimi majstrami sveta v tejto vekovej kategórii sú Ukrajinci, ktorí sa však na tohtoročný šampionát neprebojovali a titul neobhája.

Reakcia po žrebe:

Albert Rusnák st., tréner SR: "Pre slovenský futbal je obrovská česť byť medzi 24 najlepšími mužstvami na svete. Na MS už nenájdete ľahkého súpera. So žrebom môžeme byť spokojní, boli tam aj ťažšie skupiny. Pre nás bude najdôležitejšie dobre zmapovať súperov a pripraviť sa.

Môžem za nás všetkých povedať, že sme pozitívni a optimistickí, chceme v Argentíne odohrať dobré zápasy. Chlapci spolu s nami si dali za cieľ postúpiť zo skupiny. Nie sme veľká krajina, ale kostru mužstva máme. Verím, že zostanú chalani všetci zdraví a na šampionát pôjdeme v plnej sile, pretože sa nehrá v asociačnom termíne."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusnákovi sa prianie nesplnilo, Slováci začnú na MS proti Fidži