Slovan doma privíta Manchester City, vyzve aj ďalších gigantov európskeho futbalu

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava.
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|29. aug 2024 o 18:41 (aktualizované 29. aug 2024 o 20:17)

Prvé kolo zápasov je na programe od 17. do 19. septembra.

MONAKO. Futbalisti Slovana Bratislava si v hlavnej fáze Ligy majstrov 2024/2025 zahrajú proti Manchestru City, Bayernu Mníchov, Atletico Madrid, AC Miláno, Dinamo Záhreb, Celtic Glasgow, VfB Stuttgart a FC Girona.

Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Monte Carle. Prvý zápas odohrajú "belasí" 17., 18. alebo 19. septembra.

Liga majstrov sa v tomto ročníku hrá v novom formáte. Najdôležitejšou zmenou je, že do základnej časti sa dostalo namiesto 32 až 36 tímov. V jednom ročníku sa doteraz hralo 125 zápasov, po novom ich bude 189.

Doma sa Slovan stretne s Manchestrom City, AC Miláno, Dinamo Záhreb, VfB Stuttgart a vonku ho čakajú Bayern, Atletico Madrid, Celtic Glasgow a Girona.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa si postup do najprestížnejšej európskej súťaže vybojovali cez 1. predkolo.

V ňom zdolali severomacedónsky tím FK Struga po výsledkoch 4:2 a 1:3. Slovinský NK Celje vyradili po remíze 1:1 a triumfe 5:0 a v treťom predkole prešli cez cyperský APOEL 2:0 a 0:0.

V play off uhrali v prvom stretnutí na pôde FC Midtjylland remízu 1:1 a vo štvrtok po obdivuhodnom výkone zvíťazili nad týmto súperom na Tehelnom poli 3:2.

Liga majstrov - termíny

1. zápasy ligovej fázy: 17. a 19. septembra

2. zápasy ligovej fázy: 1. a 2. októbra

3. zápasy ligovej fázy: 22. a 23. októbra

4. zápasy ligovej fázy: 5. a 6. novembra

5. zápasy ligovej fázy: 26. a 27. novembra

6. zápasy ligovej fázy: 10. a 11. decembra

7. zápasy ligovej fázy: 21. a 22. januára 2025

8. zápasy ligovej fázy: 29. januára 2025

Slovan sa stal štvrtým klubom zo Slovenska v novodobej histórii súťaže s miestenkou v hlavnej fáze.

Naposledy v nej v sezóne 2010/2011 účinkoval MŠK Žilina. Predtým sa podarilo preniknúť medzi elitu 1. FC Košice a Artmedii Petržalka.

Hráči slovenského majstra s každým zahrajú jeden zápas a body sa následne sčítajú v obrovskej 36-člennej tabuľke.

Dvadsaťštyri najlepších si potom zahrá aj na jar. Priamy postup si zaistia tímy na 1. až 8. mieste, ostatné čaká predkolo play off, do ktorého sa prebojujú tímy na 9. až 24. mieste.

Spoločne si zahrajú o účasť v osemfinále, kde sa stretnú so zvyšnými účastníkmi z 1. až 8. priečky.

VIDEO: Reakcia trénera Weissa na žreb Ligy majstrov

Slovan mohol z prvého koša dostať okrem Manchestru City a Bayernu Mníchov mohol dostať aj Real Madrid, Paríž St. Germain, Liverpool, Inter Miláno, Borussia Dortmund, RB Lipsko, či FC Barcelona.

Napriek novému formátu LM určité zaužívané prvky zostali aj pre tento ročník. Napríklad rozdelenie do štyroch košov, no tentoraz po deväť účastníkov.

Koše boli dôležité, pretože zaistili, aby jeden tím nenarazil na najsilnejších osem, zatiaľ čo iný na osem najslabších.

Zároveň platilo obmedzenie, že jeden tím nemôže hrať s viac ako dvoma súpermi z rovnakej krajiny. Pri žrebe najprv z misky s loptičkami vyžrebovali tímy z prvého koša, ktorým počítač postupne vybral osmičku súperov.

Sparta Praha v kádri aj s Lukášom Haraslínom sa po devätnástich rokoch prebojovala tiež do hlavnej fázy. Doma privíta Inter Miláno, Atletico Madrid, Salzburg a Brest.

Vonku sa predstaví na ihrisku holandského tímu Feyenoordu Rotterdam aj s Dávidom Hanckom, Leverkusenu, Manchestru City a VfB Stuttgart.

V repríze vlaňajšieho sa stretne obhajca titulu Real Madrid proti Borussii Dortmund. Paríž St. Germain aj s Milanom Škriniarom čaká City, Bayern, Atletico Madrid i Arsenal.

Hlasy po žrebe

Vladimír Weiss st., hlavný tréner: „Príde k nám možno najsilnejší tím vôbec v podobe Manchester City s trénerom Pepom Guardiolom, na čo sa nesmierne teším. Každý súper je ťažký a zároveň výborný pre fanúšikov, veľmi sa na to tešíme. Budeme bojovať so zámerom uhrať nejaké body. Už toto je zázrak, a pôjdeme sa pobiť o dobré výsledky i zážitky pre nás všetkých. Hráčom sľúbim, že každý v kádri si zahrá aspoň nejakú časť z niektorého zápasu. Pocestujeme na veľké a krásne štadióny. Čaká nás najlepšia atmosféra na svete na Celticu, ktorú som zažil, je to niečo neuveriteľné. Som rád, že viacerým hráčom sa splnili priania, či Kuco sa veľmi tešil z AC Miláno, Vlado a Robo Mak si zaspomínajú na Manchester City, kde vyrastali, Marko Tolič odohrá veľký zápas proti svojim z Dinama Záhreb. Určite to bude motivácia navyše.“

Vladimír Weiss ml.: „Tešíme sa, všetky mužstvá sú v Lige majstrov silné. Priali sme si tých najlepších, a zo žrebu máme radosť. Možno trošku len škoda, že tam nie je Sparta Praha, ktorú sme si veľmi priali aj pre fanúšikom. Malým snom bol Real Madrid, no prídu výborné tímy a pre mňa osobne je zápas s Manchester City ďalším splneným snom. Ešte si po včerajšku možno ani neuvedomujeme, čo sme dosiahli, no neskutočne to do seba zapadá a som nesmierne rád aj za chalanov i za Kuca, ktorý as veľmi tešil. Keď hráme so srdcom ako včera, môžeme hocikoho potrápiť. Dáme do toho ako vždy všetko s cieľom získať body a hlavne potešiť ľudí, ktorí nám prajú, a ktorí si toto všetko zaslúžia.“

Juraj Kucka: „Keď nám vyžrebovali AC Miláno, bolo to pre zvlášť pre mňa niečo úžasné. Myslím si, že po žrebe som to hneď dostatočne vyjadril. Zo súčasného kádra som sa tam stretol s kapitánom Calabriom, poznám tam však viacerých ľudí v klube a stále tam mám aj kamarátov mimo futbalu. Veľmi sa teším na zápas s AC, rovnako ako na celú ligovú fázu Ligy majstrov. Bude to ťažké, no zabojujeme. Každý jeden súper, s ktorým sa stretneme, má svoju silu i meno. My si užijeme každý jeden zápas, verím, že aj ľudia na štadióne, ktorí prídu a majú sa na čo tešiť.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan doma privíta Manchester City, vyzve aj ďalších gigantov európskeho futbalu