Takú sériu Slovan nikdy nemal: Čaká nás zápas tridsaťročia na Slovensku, tvrdí eso

Juraj Kucka sa teší z gólu.
Juraj Kucka sa teší z gólu. (Autor: TASR)
Pavol Spál|26. aug 2024 o 18:05

Prečo by to mal Slovan zvládnuť práve teraz?

BRATISLAVA. V septembri by do Bratislavy mohol prísť anglický gigant Manchester City s Erlingom Haalandom, alebo Real Madrid, najslávnejší klub sveta, na čele s Kylianom Mbappé. Alebo iný svetový klub najvyššieho rangu. 

Dlhé roky to vyzeralo ako sci-fi, ale teraz je to blízko. Slovan mieri do najvyššej futbalovej triedy. Musí však zvládnuť posledný krok. 

V odvete play-off o Ligu majstrov v stredu (o 21.00 h, vysiela Nova Sport a Voyo) privíta FC Midtjylland. Prvý zápas skončil 1:1. 

„Veľmi sa na to teším a vážim si, že môžem byť pri tom,“ vyhlásil stredopoliar Juraj Kucka. Chvíľku hľadal slová a potom dodal: „Na Slovensku nás čaká zápas tridsaťročia.“ 

Na Tehelnom poli v stredu prvýkrát zaznie podmanivá hymna Ligy majstrov (LM).

Štadión sa oblečie do farieb najprestížnejšej súťaže planéty. Posledné kvalifikačné kolo má už rovnakú kulisu ako skupinová fáza LM.

Pozdĺž hlavnej tribúny pribudne reklama s rozpolenou bielou loptou na modrom podklade, všade budú nápisy Champions League. 

Prečo by mal Slovan postúpiť?

Košice (1997), Petržalka (2005) a naposledy aj Žilina (2010). Iba táto trojica si v dejinách samostatnosti vybojovala účasť medzi smotánkou Ligy majstrov. 

Slovan je rekordérom v počte titulov, najúspešnejší, najbohatší a najslávnejší slovenský klub, do skupinovej (resp. ligovej) fázy Ligy majstrov sa však nikdy neprebojoval - pritom mal najviac šancí.

Je síce štrnásťnásobný majster, ale prvé tri roky po rozpade federácie najprestížnejšiu súťaž hrať ešte nemohol. Prečo?

Pohár európskych majstrov (PEM) sa v roku 1992 pretransformoval na Ligu majstrov, Slovensko malo nízky koeficient a majster krajiny tak musel hrať iba Pohár UEFA.  

Teraz má bratislavský klub už jedenásty pokus.

Je blízko, už stačí zvládnuť iba jeden zápas. Prečo by mu to mohlo konečne vyjsť práve teraz? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Takú sériu Slovan nikdy nemal: Čaká nás zápas tridsaťročia na Slovensku, tvrdí eso