Bizarná situácia v ázijskej Lige majstrov, Al-Ittihad odmietol nastúpiť na zápas v Iráne

Busta iránskeho generála Kásema Solejmáního.
Busta iránskeho generála Kásema Solejmáního. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. okt 2023 o 12:57

Hosťom okrem iného prekážali aj viaceré politické transparenty v hľadisku.

TEHERÁN. Pre netradičný dôvod sa neodohralo pondelňajšie stretnutie ázijskej futbalovej Ligy majstrov medzi iránskym klubom Sepahan Isfahán FC a saudskoarabským Al-Ittihad.

Duel bol zrušený, pretože saudskoarabský tím odmietol nastúpiť na ihrisko pre prítomnosť búst iránskeho generála Kásema Solejmáního.

Hosťom taktiež prekážali viaceré politické transparenty v hľadisku.

Tento vojenský predstaviteľ skonal v roku 2020 počas amerického útoku v Iraku a podľa viacerých zdrojov v minulosti plánoval zaútočiť na Saudskú Arábiu a jej spojencov.

Saudskoarabskí predstavitelia tvrdili, že Solejmáního plány mohli významným spôsobom poškodiť cestovný ruch a zahraničné investície najväčšej krajiny Arabského polostrova.

USA zabili vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního 3. januára 2020 počas útoku na medzinárodnom letisku v irackom Bagdade.

Atentát nariadil vtedajší americký prezident Donald Trump.

Solejmání bol považovaný za osobu, ktorá zohrávala kľúčovú úlohu pri vyzbrojovaní, výcviku a vedení ozbrojených skupín v celom regióne, vrátane bojovníkov z povstaleckej skupiny Húsíov v Jemene. Saudská Arábia je od roku 2015 vo vojne s týmito povstalcami napojenými na Irán.

Po tom, ako boli na štadióne v Isfaháne umiestnené tri busty tohto generála, výprava saudskoarabského ligového šampióna po približne 30-minútovom meškaní napokon opustila štadión, na ktorom bolo v tom čase 60-tisíc divákov.

Ázijská futbalová konfederácia vo vyhlásení uviedla, že zápas C-skupiny bol zrušený „z dôvodu neočakávaných a nepredvídaných okolností“. Zápas mal pritom pôvodne prívlastok „odložený“.

Futbalové konfrontácie medzi tímami z Iránu a Saudskej Arábie v týchto krajinách dostali nedávno po siedmich rokoch opäť „zelenú“ po tom, ako Čína sprostredkovala obnovenie diplomatických vzťahov medzi týmito štátmi.

Tie boli prerušené v roku 2016 po tom, ako nahnevaný dav vtrhol na saudskoarabskú ambasádu v Iráne.

Vzájomné duely tímov z Iránu a Saudskej Arábie sa odvtedy konali výlučne na neutrálnej pôde.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Bizarná situácia v ázijskej Lige majstrov, Al-Ittihad odmietol nastúpiť na zápas v Iráne