Everton našiel nového trénera, po Lampardovi tím povedie skúsený Angličan

Sean Dyche.
Sean Dyche. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. jan 2023 o 15:37

Klub s bývalým trénerom Burnley podpísal dva a polročný kontrakt.

LIVERPOOL. V súlade s očakávaniami sa novým trénerom anglického futbalového klubu FC Everton z Liverpoolu stal Sean Dyche a na poste nahradil odvolaného Franka Lamparda.

Organizácia z Goodison Parku odvolala Lamparda v úvode minulého týždňa, družstvu totiž patrí v tabuľke Premier League predposledná 19. priečka so ziskom 15 bodov z 20 duelov.

Rovnako je na tom aj posledný Southampton, sedemnásty Wolverhampton aj osemnásty Bournemouth zatiaľ získali po 17 bodov. Ešte pod taktovkou Lamparda prehral Everton 11 z ostatných štrnástich zápasov.

Dyche do apríla 2022 viedol Burnley a s Evertonom teraz podpísal zmluvu do leta 2025. Cieľ je jasný - záchrana medzi domácou elitou. Everton je pritom súčasťou Premier League už dlhých 69 rokov.

"Káder má svoju kvalitu, musíme ho však nechať žiariť. To je úloha mňa a môjho realizačného tímu," prezradil 51-ročný Dyche po podpise kontraktu. V Burnley predtým strávil takmer dekádu a klub dotiahol do Premier League aj pohárovej Európy.

Nového kouča čaká v Evertone debut ako hrom, v sobotu jeho zverenci hostia lídra tabuľky londýnsky Arsenal.

"Chceme tento tím posúvať vpred a pretvoriť ho na náš štýl, to všetko musia doprevádzať víťazstvá. Máme pred sebou výzvu - takticky aj technicky napredovať, no hráčom popri tom všetko ponechať slobodu, aby si hru užívali a bavili sa ňou. Je totiž skvelé, keď tím hrá s úsmevom. Základnou podmienkou sú však víťazstvá," myslí si Dyche.

Po ďalšej sezóne by sa mal Everton presťahovať z Goodison Parku na úplne nový štadión, preto chce vedenie klubu udržať organizáciu v Premier League. Zostup by totiž znamenal možný odliv fanúšikov.

"Oddanosť priaznivcov Evertonu je známa. Sme pripravení pracovať na tom, aby sme im ponúkli to, po čom túžia. Začína to bojovnosťou na ihrisku, pričom chcem klubu vrátiť na pozície, ktoré mu z dlhodobého hľadiska patria," dodal nový tréner Dyche.

FC Everton je štvrtý najúspešnejší klub v histórii najvyššej anglickej súťaže so ziskom deviatich titulov za Manchestrom United, FC Liverpool a Arsenalom, ten ostatný však získal ešte v roku 1987. Na trofej čaká od roku 1995, keď triumfoval v pohárovej súťaži FA Cup.

Po odvolaní Lamparda rokovali zástupcovia Evertonu s Marcelom Bielsom, skúsený Argentínčan však ponuku neprijal.

Už bývalý kouč Evertonu Frank Lampard je stále historicky najlepší strelec londýnskej Chelsea s 211 presnými zásahmi, v organizácii "The Blues" pracoval 18 mesiacov aj ako kormidelník v rokoch 2019 až 2021. Predtým trénoval druholigové Derby.

Tabuľka Premier League

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Everton našiel nového trénera, po Lampardovi tím povedie skúsený Angličan