Ružomberok čaká európske šialenstvo. Doma privíta rozbehnutých Kazachov

Futbalisti MFK Ružomberok.
Futbalisti MFK Ružomberok. (Autor: Facebook ŠK ODEVA Lipany )
TASR|11. júl 2024 o 00:00

V Kazachstane je ligová sezóna v plnom prúde.

RUŽOMBEROK. Slovenský futbalový klub MFK Ružomberok čaká ostrý štart do novej sezóny 2024/25.

Úradujúci víťaz Slovnaft Cupu nastúpi vo štvrtok (od 19.00 h) na domácej pôde v 1. predkole Európskej ligy proti kazašskému FC Tobol Kostanaj. Odveta je na programe o týždeň neskôr v Kazachstane.

Ružomberčania odohrali v príprave šesť duelov a zúčastnili sa na sústredení v Slovinsku. Zvíťaziť dokázali iba v úvode s Humenným (4:0).

Zaznamenali až štyri remízy a to s albánskym KF Egnatia (2:2), slovinským NK Domžale (2:2), rumunským FC Rapid Bukurešť (1:1) a českým Zlínom (2:2). Jedinú prehru si pripísali proti Liptovskému Mikulášu (1:3).

"Myslím, že sme splnili skoro všetko, čo sme mali v pláne zvládnuť počas prípravného obdobia. Úvod nám trošku narušilo to, že tri-štyri dni pršalo. To obdobie sme využili inak. Mali sme dobré podmienky v Slovinsku, kde sme odohrali kvalitné zápasy.

Mali sme dobré ihrisko, stravu, hotel, regeneráciu, čo sme potrebovali. Stretli sme sa tam s kvalitnými súpermi. Boli zase úrovňou o level vyššie ako v zime, čo sme aj chceli zvyšovať náročnosť prípravy. To sa aj podarilo.

Súperi nás preverili vrátane toho posledného domáceho zápasu," zhodnotil priebeh letnej prípravy pre klubový web tréner Ružomberka Ondřej Smetana.

Pod Čebrať príde v úvode sezóny mužstvo z Kostanaju, ktoré v minulej sezóne dokráčalo v pohárovej Európe do play off Európskej konferenčnej ligy (EKL).

Kazašský tím má ligovú sezónu v plnom prúde a po dvanástich kolách mu patrí priebežná štvrtá priečka.

"Keď sú v tej pozícii, kde sú, tak to bude kvalitný tím. Musíme si dať na nich pozor a dobre sa pripraviť," povedal kapitán Martin Chrien.

"Ruža" sa do európskych súťaží prebojovala vďaka víťazstvu v Slovnaft Cupe. Naposledy si predvlani zahral klub z Liptova v 2. predkole EKL, keď vypadol s FK Riga. V nedávnej pamäti majú fanúšikovia Ružomberka dvojzápas s FC Everton.

Slovenský zástupca podľahol účastníkovi anglickej Premier League v sezóne 2017/18 v 3. predkole EL po dvoch prehrách 0:1.

"Chceme každoročne zažívať toto ´šialenstvo´, čo sa týka prípravy a organizácie európskych súťaží. To je naším cieľom. Cesta tam vedie aj cez prvú šestku. To je náš základný cieľ, no možností je viac.

Teraz sme sa vďaka novému modelu, ktorý má UEFA, dostali cez Slovnaft Cup do Európskej ligy. Tým pádom máme k dispozícii minimálne dve predkolá," povedal generálny riaditeľ klubu a predseda predstavenstva Ľubomír Golis.

Ružomberok sa v prípade postupu cez Tobol Kostanaj stretne v 2. predkole EL s tureckým Trabzonsporom. Ak v dvojzápase neuspeje, v 2. predkole EKL ho čaká švajčiarsky FC St. Gallen.

1. predkolo Európskej ligy 2024/25:

Streda:

19:00 MFK Ružomberok - Tobol Kostanaj /rozhoduje: Kyriakos Athanasiu (Cyp.)/

19:00 IF Elfsborg - FC Pafos

19:00 FC Paks - FC Corvinul Hunedoara

19:00 Šeriff Tiraspoľ - FK Zira Baku

20:00 Botev Plovdiv - NK Maribor

20:30 Wisla Krakov - KF Llapi

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Ružomberok čaká európske šialenstvo. Doma privíta rozbehnutých Kazachov