Futbal: Romário ukončil kariéru

Romário je legendou svetového futbalu.
Romário je legendou svetového futbalu. (Autor: AP)
SITA|15. apr 2008 o 11:00

Autor vyše 1000 gólov sa rozhodol zavesiť kopačky na klinec. Brazílska legenda končí s kariérou profesionálneho futbalistu vo veku 42 rokov.

RIO DE JANEIRO 15. apríla (SITA) - Po dlhých úvahách v pondelok spečatil koniec svojej futbalovej kariéry brazílsky majster sveta z roku 1994 Romário.

Má na konte vyše 1000 gólov, titul majstra sveta

Štyridsaťdvaročný útočník oznámil odchod zo scény približne rok po tom, ako sa mu podarilo naplniť jeho tisícgólový strelecký účet. "Oficiálne už viac futbal hrať nebudem. Skončil som. Môj čas vypršal. Dožičil mi veľa zábavy," oznámil Romário de Souza Faria.

Rodák z Ria de Janeiro sa predstavil na dvoch svetových šampionátoch, k zisku titulu v roku 1994 v USA prispel piatimi gólmi. celkovo má na konte 73 reprezentačných štartov (1987 - 2005), v drese "kanárikov" obohatil svoju unikátnu gólovú bilanciu o 56 presných zásahov.

Hral skoro všade

Klubovú kariéru zasvätil najmä klubu Vasco da Gama, kde si odkrútil štyri angažmány, tu sa mu otvorili brány do sveta veľkého futbalu, tu sa s ním aj rozlúčil. V Brazílii pôsobil aj v tímoch Flamengo a Fluminense, na európskom zozname jeho zamestnávateľov majú čestné miesto najmä PSV Eindhoven a FC Barcelona, starý kontinent opúšťal cez Valenciu.

Bohatú zbierku klubových dresov dopĺňajú katarský Al Sadd, americké Miami FC a austrálsky Adelaide United. S výnimkou Afriky a Antarktídy teda Romário vyskúšal trávniky na všetkých kontinentoch.

Romáriov 1000. gól

"Mám za sebou 20 rokov plných pozitívnych zážitkov. Aby som bol úprimný, končím, pretože nevidím žiaden spôsob, ako by som si mohol kariéru ešte predĺžiť. Od novembra som nehral ani jeden zápas a na váhe mi pribudli tri či štyri kilá. V mojom veku je už ťažké dostať sa späť do optimálnej kondície," vysvetlil Romário a potvrdil svoju povestnú nechuť trénovať: "Som šťastný, že nemusím viac trénovať, cestovať a vysedávať v hoteloch."

Romário sa zastavil na méte 1002 gólov, štatistici sú proti

Romário od dosiahnutia 1000-gólovej méty v máji minulého roka pridal na svoje konto už iba ďalšie dve trefy do čierneho, naposledy nastúpil na súťažný duel 4. novembra, keď striedal v zápase s Internacionalom.

Jubilejný 1000. Romáriov gól oslavovala celá Brazília bez ohľadu na vážne výhrady štatistikov k dôveryhodnosti záznamov zahŕňajúcich aj mládežnícke vystúpenia kanoniera. Odvtedy si nesporne skvelý zakončovateľ stihol vyskúšať aj post hrajúceho trénera Vasca da Gama, pohádal sa s prezidentom klubu Euricom Mirandom a dostal 120-dňový trest za zrejme neúmyselné užitie nedovoleného prostriedku finasterid, ktorý mu však po odvolaní odpustili. Zakázaná látka sa totiž nachádzala v prostriedku, ktorý Romário bral proti vypadávaniu vlasov.

Nachádzate sa tu:
Domov