Lewandowski obhájil prestížne ocenenie, medzi elitou je aj Čech

Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. máj 2022 o 15:45

Výsledky súťaže o najlepšieho európskeho kanoniera.

Zlatá kopačka 2022

Hráč

Krajina

Klub

Góly

Body

1.

Robert Lewandowski

Poľsko

Bayern Mníchov

35

70

2.

Kylian Mbappé

Francúzsko

Paríž Saint-Germain

28

56

3.

Ciro Immobile

Taliansko

Lazio Rím

27

54


Karim Benzema

Francúzsko 

Real Madrid

27

54

5.

Wissam Ben Yedder

Francúzsko

AS Monaco

25

50

6.

Ohi Omoijuanfo

Nórsko

Molde / CZ Belehrad

36

49,5

7.

Patrik Schick

Česko

Bayer Leverkusen

24

48

Dušan Vlahovič

Srbsko

Fiorentina / Juventus

24

48

9.

Mohamed Salah

Egypt

FC Liverpool

23

46


Son Hung-min

Kórejská republika

Tottenham

26

46

BRATISLAVA. Poľský futbalista Robert Lewandowski získal ocenenie Zlatá kopačka za sezónu 2021/2022, ktoré každoročne získava najlepší kanonier v európskych ligových súťažiach.

Ostrostrelec Bayernu Mníchov v skončenej sezóne dosiahol v nemeckej Bundeslige 35 presných zásahov a v tomto hodnotení obhájil vlaňajšie víťazstvo.

Za poľským suverénom skončil Francúz Kylian Mbappé, ktorý vo farbách Paríž Saint-Germain nazbieral v Ligue 1 spolu 28 presných zásahov. K druhej priečke mu pomohol hetrik v záverečnom kole proti Métam.

Tretiu priečku hodnotenia zdieľajú víťaz tohto ocenenia z roku 2020 Talian Ciro Immobile z Lazia Rím a Francúz Karim Benzema zo španielskeho Realu Madrid, obaja nazbierali po 27 gólov.

Šesťnásobný držiteľ trofeje Argentínčan Lionel Messi skóroval za PSG iba šesťkrát, štvornásobný víťaz hodnotenia Portugalčan Cristiano Ronaldo v Manchestri United dosiahol 18 ligových gólov a obsadil 21. priečku.

O víťazovi Zlatej kopačky nerozhoduje iba počet gólov.

Dôležité je aj to, v akej súťaži ich autori hrajú. Góly v najlepších piatich ligách (Nemecko, Španielsko, Anglicko, Taliansko, Francúzsko) sa násobia dvoma, v iných súťažiach koeficientom 1,5 a vo zvyšných zodpovedá počet bodov gólom.

Zaujímavosťou je, že v uvedenom hodnotení viac gólov ako Lewandowski dosiahol Nór Ohi Omoijuanfo, ktorý vo farbách Molde FK skóroval 27-krát a ďalších deväť gólov dosiahol ako hráč srbského tímu Crvena zvezda Belehrad.

Na základe spomenutých koeficientov to nórskemu zakončovateľovi stačilo "len" na 6. pozíciu, keďže sa cez neho dostal aj Wissam Ben Yedder z Monaca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Lewandowski obhájil prestížne ocenenie, medzi elitou je aj Čech