Úspešná spolupráca pokračuje, Švajčiarsko predĺžilo zmluvu s trénerom Yakinom

Murat Yakin
Murat Yakin (Autor: TASR/AP)
SITA|12. júl 2024 o 16:07

Švajčiari majú za sebou vydarené EURO 2024.

BERN. Švajčiarska futbalová reprezentácia patrila na EURO 2024 v Nemecku medzi príjemné prekvapenia. V skupinovej časti s piatimi bodmi postúpila z A-skupiny z druhej priečky a v osemfinále vyradila obhajcov titulu Talianov.

Vo štvrťfinále síce Helvéti vypadli s Angličanmi po penaltovom rozstrele, na turnaji však zanechali dobrý dojem.

A trénerovi Muratovi Yakinovi to vynieslo predĺženie zmluvy so Švajčiarskym futbalovým zväzom. V Nemecku výber Švajčiarska zopakoval štvrťfinále z ME spred troch rokov.

Štyridsaťdeväťročný bazilejský rodák súhlasil s podmienkami spolupráce na nasledujúce dva roky až do majstrovstiev sveta v roku 2026, ktoré budú hostiť USA, Kanada a Mexiko. Nový kontrakt dostal aj jeho asistent Giorgio Contini. Detaily zmlúv chcú Švajčiari prezentovať v pondelok na tlačovej konferencii.

Murat Yakin vedie švajčiarsku futbalovú reprezentáciu od roku 2021. Na majstrovstvách sveta v Katare 2022 s ňou postúpil do osemfinále, v ktorom tím spod Álp podľahol portugalskému výberu hladko 1:6.

Počas ostatného obdobia sa vo švajčiarskom tíme objavilo napätie, keďže z desiatich kvalifikačných duelov až päťkrát remizoval.

Zaujímavosťou je, že po MS prehrali Švajčiari iba jedno stretnutie z devätnástich. Medzičasom sa objavili aj dohady o tom, že Yakin odíde do bližšie nešpecifikovaného klubu v Saudskej Arábii.

V boji o MS 2026 by mali byť reprezentanti Švajčiarska v elitnom koši pri decembrovom žrebe európskej časti kvalifikácie.

Na svetový šampionát sa zo "starého kontinentu" prebojuje dovedna 16 tímov - víťazi dvanástich skupín a ďalšie štyri výbery z baráže určenej pre tímy z druhých priečok a najúspešnejšie družstvá z Lig národov, ktoré v kvalifikácii neskončia na prvých dvoch postoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Úspešná spolupráca pokračuje, Švajčiarsko predĺžilo zmluvu s trénerom Yakinom