Prinavrátil krajine nádej a vieru. Osobnosti reagujú na odchod Southgatea

Gareth Southgate.
Gareth Southgate. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|16. júl 2024 o 19:44

Čo o ňom povedali Rice, Bellingham, princ či Maguire?

LONDÝN. Gareth Southgate v utorok odstúpil z funkcie manažéra Anglicka po prehre vo finále EURO 2024 so Španielskom.

Pozrite si reakcie bývalých či súčasných hráčov Anglicka a takisto aj princa, predsedu vlády či výkonného manažéra FA.

Predseda vlády Spojeného kráľovstva Keir Starmer

Garethovo pôsobenie vo funkcii anglického manažéra si budeme pamätať vďaka tomu, že prinavrátil krajine nádej a vieru, po ktorých tak dlho volala.

On a jeho tímy nám dali tak veľa. Nikto nezabudne na postup do semifinále majstrovstiev sveta v roku 2018 ani na naše prvé dve finále na Eure. Víťazstvá nad Nemeckom a Dánskom vo Wembley v roku 2021 boli úplne radostné, prišli práve vtedy, keď sa davy mohli vrátiť po temných dňoch Covidu.

Gareth tiež priniesol hlbšie pochopenie toho, čo táto práca znamená a predstavuje. V turbulentných časoch bol premysleným hovorcom udalostí ďaleko presahujúcich futbal.

Bol mentorom našich skvelých mladých talentov. A na každom kroku niesol sny o krajine s dôstojnosťou a cťou.

Dnes sa pripájam ku všetkým a ďakujem Garethovi aj jeho tímu za všetko, čo dosiahli, a za položenie základov budúcich úspechov.

Britský princ William

Gareth, chcem sa ti poďakovať - nie ako prezident FA, ale ako fanúšik Anglicka.

Ďakujem ti za vytvorenie tímu, ktorý sa v roku 2024 postaví bok po boku najlepším na svete. Ďakujem ti za to, že si preukázal pokoru, súcit a skutočné vodcovstvo pod tým najväčším tlakom a kontrolou.

A ďakujem vám za to, že ste všestranne prvotriedny. Mali by ste byť nesmierne hrdí na to, čo ste dosiahli. W.

Výkonný riaditeľ FA Mark Bullingham

Na Garethovo pôsobenie sa pozeráme s obrovskou hrdosťou - jeho prínos pre anglickú hru, vrátane významnej úlohy v rozvoji hráčov a v transformácii kultúry, bol jedinečný. Najvýnimočnejší je však jeho rekord vo víťazných turnajových zápasoch.

Gareth umožnil nemožnú prácu a položil pevné základy pre budúce úspechy. Hráči, zázemie, všetci v FA a v celom futbalovom svete si ho veľmi vážia."

Bývalý anglický tréner Sam Allardyce

"Jeho odkaz je úspešný, o tom niet pochýb," povedal Allardyce pre Sky.

Od chvíle, keď prevzal tím, až po to, kde skončil, je to len úspech a úspech Garetha, jeho zázemia na hráčoch treba obdivovať.

Myslím si, že to zvládol úplne fantasticky. A myslím si, že osem rokov je strašne dlhá doba na zvládnutie tlaku, ktorý táto práca prináša.

Bývalý anglický útočník David Beckham

Nebol si len jedným z našich najúspešnejších manažérov, ale robil si to aj s eleganciou. Gratulujem vám aj vašim spolupracovníkom.

Bývalý anglický útočník Gary Lineker

Prajem Garethovi Southgateovi všetko najlepšie do budúcnosti. Priniesol do Anglicka hrdosť, rešpekt a spolupatričnosť, ktoré sme už dlho nevideli. Bol blízko, veľmi blízko k futbalovej nesmrteľnosti a svoju prácu vždy vykonával s pokorou, slušnosťou a dôstojnosťou. Ďakujem ti, Gareth.

Bývalý anglický obranca Jamie Carragher

Za posledných osem rokov to bola pre všetkých zúčastnených skvelá jazda. Dve finále, semifinále a štvrťfinále na štyroch turnajoch pod vedením Garetha Southgatea je veľmi ťažké nasledovať!

Anglický záložník Jude Bellingham

Chcel by som poďakovať Garethovi a jeho štábu za skvelé spomienky počas jeho pôsobenia.

Z pohľadu fanúšika, ktorý sa stal členom tímu, to bola horská dráha úžasných emócií, ktorá vliala nádej a radosť späť do našej krajiny.

Bolo mi cťou byť vedený niekým, kto je taký oddaný a vášnivý, Gareth je nielen ľahko jedným z najlepších trénerov v histórii národného tímu, ale aj neuveriteľným človekom.

Ďakujem ti za všetko a prajem ti všetko najlepšie v ďalšej kapitole, Gaffer.

Anglický záložník Declan Rice

Ďakujem, Gaffer. Bolo mi cťou hrať za Anglicko pod tvojím vedením. Spomienky, ktoré mi zostanú navždy. Všetko najlepšie v tvojom ďalšom dobrodružstve.

Anglický brankár Jordan Pickford

Chcem sa tiež špeciálne poďakovať šéfovi za to, že mi počas svojho pôsobenia u nás vždy veril, a chcel by som mu popriať všetko najlepšie v jeho ďalších krokoch. Ďakujem ti, Gareth.

Anglický obranca Kieran Trippier

Chcem sa poďakovať Garethovi za všetko. Špičkový tréner, o ktorom viem, že bude úspešný, nech už bude jeho ďalšia úloha kdekoľvek. Ďakujem.

Anglický záložník Eberechi Eze

Chcel by som tiež poďakovať Garethovi, nielen za to, že mi dal príležitosť hrať na mojom prvom veľkom turnaji, ale aj za všetko, čo ste vy a váš štáb urobili, aby ste tento anglický tím dostali tam, kde sme dnes.

Sme bližšie ako kedykoľvek predtým k dosiahnutiu toho, o čom snívame, a to je obrovská zásluha toho, čo ste vytvorili. Prajem vám všetko najlepšie do budúcnosti.

Anglický útočník Ivan Toney

Ďakujem vám za príležitosť a za to, že ste mi umožnili debut. Všetko najlepšie do budúcnosti!

Obranca Harry Maguire

Vďaka tebe sme všetci opäť uverili - spomienky, ktoré pretrvajú navždy. Ďakujem, šéfe.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prinavrátil krajine nádej a vieru. Osobnosti reagujú na odchod Southgatea