Bola preňho sladkosť. Šéf francúzskeho zväzu sa dočasne stiahol

Noel Le Graet.
Noel Le Graet. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2023 o 17:43

Noel Le Graet čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

PARÍŽ. Prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noel Le Graet súhlasil s tým, že až do ukončenia vyšetrovania nebude vykonávať svoje pracovné povinnosti.

Učinil tak po mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru FFF, ktorý sa zaoberal správaním 81-ročného Le Graeta.

Le Graet čelí obvineniam zo sexuálneho obťažovania a FFF je predmetom vyšetrovania, ktoré nariadila francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castérová.

Federácia vo svojom stredajšom vyhlásení uviedla, že Le Graet súhlasil s tým, že sa vzdá svojich úloh, kým nebudú výsledky vyšetrovania plne preskúmané výkonným výborom.

Očakáva sa, že to bude do konca januára. Dovtedy ho v dočasnej funkcii nahradí viceprezident federácie Philippe Diallo.

Športová agentka Sonia Souidová v utorok obvinila Le Graeta z toho, že v rokoch 2013 až 2017 bola terčom sexuálneho obťažovania z jeho strany.

V rozhovore pre športový denník L'Équipe prezradila, že s Le Graetom sa opakovane snažila nadviazať pracovný kontakt s cieľom podpory ženského futbalu, no prezident FFF jej radšej posielal správy do odkazovej schránky a pozýval ju na večerné stretnutia pri poháriku šampanského.

Nejde pritom o prvé obvinenie Le Graeta zo sexuálneho obťažovania, už v septembri francúzska ministerka športu nariadila vyšetriť možné obťažovanie zamestnankýň FFF práve prezidentom federácie.

FFF sa v tom čase chystala podať žalobu na magazín So Foot, ktorý o takom nevhodnom správaní informoval.

Periodikum na šiestich stránkach citovalo bez uvedenia mena bývalé aj vtedajšie zamestnankyne FFF, ktoré dostávali nevhodné textové správy od prezidenta. So Foot označil prostredie vo federácii za "toxické".

Bral ju ako sladkosť

Souidová uviedla, že s Le Graetom sa prvýkrát stretla v roku 2013. Prezident federácie jej potom mal posielať textové správy, v ktorých ju pozýval "von" a písal v nich, že mu chýba.

Agentka pritom zdôraznila, že šéf FFF síce nikdy verbálne nezašiel "príliš ďaleko", no jasne jej dal najavo, že iba sexuálny styk s ním prinesie posun jej športových nápadov ďalej. "Nikdy sa na mňa nepozeral ako na agentku, ale len ako na akúsi sladkosť," povedala Souidová.

Doplnila tiež, že prístup hlavy futbalu v krajine ju ranil a zvažovala aj koniec kariéry agentky.

Na otázku, či jej Le Graet niekedy pomohol po profesnej stránke, odpovedala, že jej pomohol so získaním telefónneho čísla trénerky Corinne Diacreovej a tiež s letenkami v biznis triede pre reprezentantku Amandine Henryovú.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Bola preňho sladkosť. Šéf francúzskeho zväzu sa dočasne stiahol