Slovinci sú iný kaliber, varuje Weiss. Prestup Matka? S Celje sa ťažko vyjednáva

Na snímke hráči ŠK Slovan Bratislava zľava Vladimír Weiss ml. a Róbert Mak.
Na snímke hráči ŠK Slovan Bratislava zľava Vladimír Weiss ml. a Róbert Mak. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|24. júl 2024 o 06:30

Ruský prezident slovinského klubu sníva o Lige majstrov.

BRATISLAVA. Futbalisti Slovana Bratislava nastúpia v stredu o 20.15 (naživo na STVR) v druhom kvalifikačnom kole Ligy majstrov na ihrisku slovinského NK Celje.

Súper Slovana už proti mužstvu z Bratislavy v minulosti v pohári hral.

Pred 23 rokmi čelil v UEFA-Intertoto Cup Artmedii Petržalka. Slovenský tím vtedy vypadol po výsledkoch 0:5 a 1:1.

„Postup sme si prehrali už v prvom zápase,” hodnotil po vypadnutí vtedajší kouč Artmedie Dušan Galis. 

Na podobný scenár upozorňoval nedávno aj tréner Slovana Vladimír Weiss starší: „Prvý zápas je veľmi dôležitý, budeme chcieť hrať rozumne.”

„Hráme s dobrým mužstvom, slovinským majstrom. Nie je náhoda, že predčil Ľubľanu. Vážim si súperovu kvalitu,” avizoval neskôr na predzápasovej tlačovej konferencii.

Celje je iný kaliber, varuje

Po postupe cez Strugu priznal, že do Slovinska meral cestu jeho kolega z lavičky. „Poslal som na ich zápas asistenta Ľuboša Benkovského,” spomenul Weiss.

Slovinci spravili to isté. Chceli si podrobne naštudovať hru slovenského majstra.

Na snímke vľavo Juraj Kucka (Slovan) sa teší z gólu a za ním spoluhráč Nino Marcelli počas prvého zápasu 1. predkola Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava - FC Struga.
Na snímke vľavo Juraj Kucka (Slovan) sa teší z gólu a za ním spoluhráč Nino Marcelli počas prvého zápasu 1. predkola Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava - FC Struga. (Autor: TASR)

„Celje poslalo do Bratislavy analytika na prvý zápas proti Struge, zatiaľ čo zvyšok realizačného tímu cestoval do Estónska na duel proti Flore,” povedal pre Sportnet expert na slovinského majstra Marko Cirman, reportér z RTV Slovenija.

Oproti prvému predkolu sa kvalita súperov rapídne zvýšila. Uvedomuje si to aj Weiss: „Náš cieľ je samozrejme postúpiť, no Celje je iný kaliber,” ozrejmil.

NK Celje je dvojnásobný slovinský šampión. Premiérovo sa ním klub stal v sezóne 2019/20.

Naposledy v máji tohto roka, vďaka čomu bojuje o najprestížnejšiu európsku súťaž.

Ruský prezident sníva o Lige majstrov

Pre slovinský klub by bol postup do ďalšieho kola kvalifikácie príjemným prekvapením.

„Išlo by o obrovský úspech pre klub aj slovinský futbal vzhľadom na koeficient,” vraví slovinský expert Marko Cirman.

Celje podľa jeho slov túži po postupe do skupinovej fázy Ligy majstrov. „Prezident klubu Valerij Kolotilo si želá postup do akejkoľvek európskej súťaže, no jeho najväčším snom je Liga majstrov,” vysvetlil.

V minulom ročníku sa Celje prebojovalo až do play-off o postup do Konferenčnej ligy, keď mu v ceste stál už len Maccabi Tel Aviv, ktorý ho v dvojzápase zdolal.

Teraz je v lukratívnejšej pozícii: „Ako šampión slovinskej ligy má klub oveľa lepšiu príležitosť dostať sa do jednej z európskych súťaží,” dodal Cirman.

Renovujú štadión pre Európu

Prvý zápas hostí štadión Z'dežele, ktorého kapacita je niečo viac ako 13-tisíc divákov.

Oficiálny klubový web dokonca ponúka 3D vizualizáciu štadióna. Zápas so Slovanom je pre domácich fanúšikov veľké lákadlo.

„Atmosféra na štadióna nebude elektrizujúca, no aj tak bude skvelá, fanúšikovia sa nevedia dočkať zápasu so Slovanom,” vysvetľuje expert.

Celje navyše tento rok nemusí hrať zápasy v predkolách v Ľubľane, ako v predošlom ročníku.

Ľudia v klube tvrdo pracujú na tom, aby mohlo hrať európsku súťaž na vlastnom štadióne. Postavili nové vstupné brány, osvetlenie, riadiacu miestnosť a o dva mesiace bude hotová aj zóna pre novinárov. 

„V meste panuje príjemná atmosféra. Celje má kvalitný a stabilný klub. Síce nemá toľko fanúšikov ako Slovan, no s príchodom ruského investora narástli klubové ambície,” vraví Cirman.

Nemajú taký rozpočet a platy ako v Slovane

Podľa renomovaného portálu transfermarkt je hodnota kádra slovinského majstra necelých trinásť miliónov eur. O osem miliónov menej než cenovka hráčov Slovana.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovinci sú iný kaliber, varuje Weiss. Prestup Matka? S Celje sa ťažko vyjednáva