Španieli ukončili 92-ročné čakanie. Je to úžasné, vraví tréner Enrique

Radosť futbalistov Španielska a ich trénera Luisa Enriqueho.
Radosť futbalistov Španielska a ich trénera Luisa Enriqueho. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|28. sep 2022 o 09:55

Hrdinom zápasu bol Álvaro Morata.

MADRID. Španielski futbalisti zvíťazili v utorkovom záverečnom dueli 2. skupiny A-divízie Ligy národov 2022/2023 v Brage nad Portugalčanmi 1:0 a postúpili na júnový turnaj Final Four v Holandsku.

Rozhodol o tom Álvaro Morata, ktorý strelil jediný gól zápasu v 88. minúte. Španieli sa pridali k víťazom ďalších skupín v "áčku" Talianom, Chorvátom a Holanďanom a opäť zabojujú o prvenstvo v súťaži.

"Je úžasné byť späť v najlepšej štvorke. Víťazstvo je ten najlepší liek na depresiu alebo smútok," povedal tréner Španielska Luis Enrique, ktorého pozícia by bola v prípade prehry zrejme ohrozená.

"Vo futbale je to vždy o výsledkoch. Keby sme prehrali gólom z 85. minúty, hovorilo by sa, že to bola katastrofa. Teraz je to všetko inak.

Portugalsko patrí k najlepším tímom. V prvom polčase som možno až príliš bazíroval na tom, aby sme mali loptu a to sa nám aj podarilo. V druhom sme mali pocit, že gól príde," doplnil niekdajší kouč FC Barcelona.

Jeho zverenci v ostatnej edícii Ligy národov podľahli až vo finále Francúzom.

V portugalskom tábore zavládlo sklamanie. "Mali sme na rozdiel od Španielska veľa šancí. Sme smutní, cieľom bolo prebojovať sa do Final Four.

Cristiano mal tri alebo štyri šance. Väčšinou z nich skóruje, no teraz ich nepremenil. Taký je futbal," povedal domáci tréner Fernando Santos.

Nahnevané gesto Cristiana Ronalda.
Nahnevané gesto Cristiana Ronalda. (Autor: TASR/AP)

"Bojovali sme až do konca," uviedol hrdina Morata, ktorý zariadil pre svoj národný tím prvý triumf v Portugalsku od priateľského stretnutia v roku 2003.

Španieli však v súťažnom dueli zdolali svojho rivala mimo vlasti naposledy v roku 1934 v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta (2:1).

Portugalčanom stačilo v Brage uhrať remízu, no ani hviezdny Cristiano Ronaldo neskóroval. Majstri Európy z roku 2016 tak stále čakajú na účasť na Final Four od svojho celkového prvenstva v Lige národov v roku 2019.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Španieli ukončili 92-ročné čakanie. Je to úžasné, vraví tréner Enrique