Portugalsko
Portugalsko
EURO 2024
05.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
0 - 1pp
Po predĺžení
Pokutové kopy
3:5
Francúzsko
Francúzsko

Ronaldo druhýkrát EURO nevyhrá, tentoraz v rozstrele zaváhal iba útočník Barcelony

Cristiano Ronaldo po prehre Portugalska s Francúzskom na  EURO 2024.
Fotogaléria (25)
Cristiano Ronaldo po prehre Portugalska s Francúzskom na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|5. júl 2024 o 23:45

Futbalisti Francúzska dnes zdolali Portugalsko vo štvrťfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - štvrťfinále

Portugalsko - Francúzsko 0:0 pp, 3:5 v jedenástkovom rozstrele

Rozhodcovia: Oliver - Burt, Cook (všetci Angl.)

ŽK: Palhinha - Saliba, 47.789 divákov

Portugalsko: Costa - Cancelo (74. Semedo), Pepe, Dias, Mendes - Vitinha (119. Nunes), Palhinha (90.+2 Neves), Fernandes (74. Conceicao) - Silva, Ronaldo, Leao (106. Joao Felix)

Francúzsko: Maignan - Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez - Tchouameni - Kante, Camavinga (91. Fofana) - Griezmann (67. Dembele) - Kolo Muani (86. Thuram), Mbappe (106. Barcola)

HAMBURG. Futbalisti Francúzska sa stali druhými semifinalistami ME 2024. V piatkovom štvrťfinálovom zápase v Hamburgu zdolali Portugalsko 5:3 po jedenástkovom rozstrele, ktorý nasledoval po bezgólovom priebehu.

V súboji o finále sa stretnú v utorok 9. júla v Mníchove so Španielmi, ktorí zvíťazili nad domácimi Nemcami 2:1 po predĺžení.

V rozstrele boli Francúzi stopercentní, keď uspeli vo všetkých piatich pokusoch. O konci Portugalcov na turnaji napokon rozhodla nepresná strela útočníka Barcelony Joaa Felixa v tretej sérii, v ktorej trafil do pravej žrde.

Druhá semifinálová dvojica vzíde zo sobotňajších štvrťfinálových duelov Anglicko - Švajčiarsko a Holandsko - Turecko.

Priebeh zápasu Portugalsko - Francúzsko na EURO 2024

I. polčas

Prvý polčas priniesol obojstranne taktickú hru a oba tímy si dávali pozor na chyby v defenzíve. Ofenzívne akcie často stroskotávali už v zárodku na prehustenej obrane a tímom sa nedarilo prekvapiť súpera ani centrovanými loptami.

Fotogaléria zo zápasu Portugalsko - Francúzsko vo štvrťfinále EURO 2024

V 17. minúte sa Fernandes dostal k strele spoza šestnástky, no francúzsky brankár Maignan nemusel zasahovať, keďže lopta o meter minula jeho bránu.

Francúzi odpovedali strelou Hernandeza, ktorú vyrazil Costa, a invididuálnou akciou Mbappeho s pokusom z ostrého uhla. Gól nepriniesol ani priamy kop Portugalcov v 42. minúte, keď Fernandes poslal loptu nad bránu.

II. polčas:

Sľubnú šancu otvoriť skóre mal po hodine hry Fernandes po prieniku po pravej strane, no Maignan bol na jeho prízemnú strelu pripravený.

Ešte bližšie ku gólu bol krátko na to Vitinha, ktorý v šestnástke dostal loptu po prihrávke Leaa, ale v rýchlosti trafil iba do francúzskeho brankára.

Štatistiky zápasu Portugalsko - Francúzsko na EURO 2024.
Štatistiky zápasu Portugalsko - Francúzsko na EURO 2024. (Autor: SofaScore)

V druhom polčase pribudlo zaujímavých situácií aj gólových príležitostí, no ku gólu neviedla ani strela Muaniho v 66. minúte po úniku za portugalskú obranu a stečovanej strele mimo brány.

Šancu rozhodnúť duel v riadnom hracom čase mal v nadstavení Mbappe, no pravačkou poslal technickú strelu z hranice šestnástky iba do pohotového brankára Costu.

Predĺženie a rozstrel:

Prvú šancu v predĺžení mali Portugalci, keď sa Conceicao presadil na pravej strane, no Ronaldo nemal po jeho prihrávke ideálnu pozíciu a loptu poslal nad bránku.

Ofenzívne nebezpečnejší Portugalci neskórovali ani hlavičkou Joaa Felixa a nepodarilo sa to ani Mendesovi, ktorý v závere predĺženia zakončil ofenzívnu akciu strelou do pozorného Maignana.

Vyraďovacia časť EURO 2024.
Vyraďovacia časť EURO 2024. (Autor: SofaScore)

Nasledoval tak jedenástkový rozstrel. Po piatich úspešných strelcoch neuspel v závere tretej série Joao Felix, keď poslal loptu do pravej žrde.

Mendes síce úspešným pokusom udržal Portugalcom nádej, no Hernandez premenil aj piaty pokus Francúzov, čím spečatil ich postup.

Portugalsko tak druhý rozstrel na šampionáte nezvládlo. V osemfinále zdolalo Slovinsko, keď premenilo všetky pokusy a Diego Costa všetky tri chytil.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Ronaldo druhýkrát EURO nevyhrá, tentoraz v rozstrele zaváhal iba útočník Barcelony