Legendárneho Pelého opäť hospitalizovali, podstupuje chemoterapiu

Pelé.
Pelé. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. dec 2021 o 16:20

Zotavuje sa zo septembrovej operácie.

SAO PAULO. Legendárneho brazílskeho futbalistu Pelého opäť hospitalizovali. V nemocnici sa zotavuje zo septembrovej operácie hrubého čreva, počas ktorej mu odstránili nádor.

Vedenie kliniky Alberta Einsteina uviedlo, že je v poriadku a v priebehu pár dní bude môcť ísť do domáceho liečenia. Pelého asistent Pepito Fornos pre agentúru AP povedal, že bývalý futbalista podstupuje chemoterapie.

Trojnásobný majster sveta (1958, 1962, 1970) má zníženú pohyblivosť od operácie bedrového kĺbu z roku 2012. Pred dvoma rokmi mu vyoperovali obličku a problémy mal v minulosti aj s kolenom i chrbticou.

Legenda FC Santos aj celého brazílskeho futbalu a tiež autor viac než tisícky gólov musel istý čas na verejnosti používať invalidný vozík a chodítka.

Po tohtoročnom lekárskom zákroku ho z nemocnice prepustili do domácej liečby na prelome septembra a októbra.

Pelé je majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970 a so 77 gólmi z 92 duelov je historicky najlepší strelec reprezentácie Brazílie.

Na klubovej úrovni Pelé pozbieral s tímom FC Santos 10 ligových titulov v štáte Sao Paulo, šesťkrát sa stal celkovým majstrom Brazílie a so svojím materským klubom pridal aj dva triumfy v Juhoamerickom pohári osloboditeľov - Copa Libertadores (1962, 1963).

V Európe však nikdy nepôsobil. Kariéru ukončil v americkom tíme New York Cosmos (1975 - 1977) a postaral sa o založenie tradície futbalu pod názvom "soccer" v USA.

Po skončení kariéry sa Edson Arantes do Nascimento (tak znie Pelého celé meno - pozn.) stal v rokoch 1995 - 1998 brazílskym ministrom športu. V roku 2000 si spoločne s Argentínčanom Diegom Maradonom prevzali cenu pre najlepšieho hráča 20. storočia.

Zatiaľ čo Pelého svojimi hlasmi podporili členovia FIFA, už zosnulý Maradona dominoval v "online" hlasovaní fanúšikov.

Neskôr sa Pelé angažoval v charite a pracoval aj ako ambasádor dobrej vôle v Organizácii spojených národov. Chvíľu aj podnikal v športovom biznise.

V dňoch 17.-18. septembra 1994 sa uskutočnila historická návšteva Pelého pod Tatrami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Legendárneho Pelého opäť hospitalizovali, podstupuje chemoterapiu