Zreľák mohol prísť ako hviezda. Víkend vyšiel Slovákom, ktorých Tarkovič nepovolal

Adam Zreľák.
Adam Zreľák. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
Michal Šášky|21. mar 2022 o 17:52

Kto boli najlepší slovenskí futbalisti podľa SofaScore?

BRATISLAVA. Už v mladom veku dokazoval, že Slovensku rastie kanonier. V mládežníckom výbere do 21 rokov strelil Adam Zreľák až pätnásť gólov v 26 zápasoch.

Cez Ružomberok a bratislavský Slovan sa v mladom veku dostal do Norimbergu, kde si zahral aj Bundesligu. V minulosti v tomto klube pôsobili aj strelci ako Róbert Vittek či Marek Mintál, druhý je dnes asistentom v seniorskej reprezentácii.

O mesiac oslávi Zreľák už 28 rokov. Hlavne vinou početných zranení dosiaľ odohral v slovenskom áčku len päť zápasov, v dvoch z nich skóroval.

Už rok pôsobí vo Warte Poznaň. V aktuálnej sezóne sa vracal do formy, so siedmimi gólmi je najlepší strelec tímu a najproduktívnejší Slovák v poľskej Ekstraklase.

Zaslúžene sa ocitol v marcovej reprezentačnej nominácii. Veľký návrat však musí oddialiť.

Dôvod? Chronické zranenie v oblasti triesla.

Cez víkend opäť exceloval

V Poľsku sa mu až doteraz zranenia vyhýbali. Dva dni po nominácii pomohol svojmu tímu dvomi gólmi k víťazstvu na ihrisku Zaglebia Lubin (4:0), portál SofaScore mu udelil vysokú známku 8.1 - najlepšiu zo všetkých Slovákov v zahraničí.

V tom najlepšom však prišiel opäť predčasný koniec. Po vyše hodine hry nútene striedal.

"Je mi to ľúto, ale nie je stopercentne fit a bude sa liečiť," povedal tréner Slovenska Štefan Tarkovič.

TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (18. - 20. marec) v zahraničí.
TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (18. - 20. marec) v zahraničí. (Autor: SofaScore.com)

Tarkovič namiesto neho povolal do tímu Róberta Boženíka. Odchovanec Žiliny hosťuje v nemeckej druhej lige, nastupuje prevažne na záverečné minúty, pričom posledný gól za Düsseldorf strelil ešte v októbri minulého roka.

Zreľák preto bude slovenskému tímu v marcových prípravných stretnutiach veľmi chýbať.

"Chcel som, aby sa vrátil do reprezentácie. Dal dva góly, ale aj zápasy predtým boli z jeho strany veľmi dobré. Potešilo ma, že sa útočník pravidelnejšie objavuje v poľskej lige v základe, a že sa presadzuje strelecky," povedal k Zreľákovi Tarkovič.

Ktorí Slováci ešte zaujali?

Zaujímavosťou je, že ani ďalší slovenskí futbalisti, ktorí dostali cez víkend nadpriemerné hodnotenie, v marcovej nominácii nefigurujú.

Cez víkend sa v poľskej lige okrem Zreľáka predviedli aj brankári Dušan Kuciak a František Plach. Obaja si pripísali čisté konto.

Tridsaťšesťročný Kuciak dostal pri domácom víťazstve Lechu Poznaň nad Gornikom Leczna (2:0) od SofaScore najvyššie hodnotenie v zápase. O šesť rokov mladší Plach pomohol k cennému víťazstvu na pôde Cracovie (1:0).

Ďalší fantastický výkon predviedol aj stopér Denis Vavro, po návrate do Kodane hrá vo veľkej fazóne. Svojmu tímu pomohol k čistému kontu, pri domácej výhre nad Nordsjaellandom (1:0) bol podľa portálu druhý najlepší hráč zápasu.

Skvelý úvod sezóny prežíva v americkej MLS aj Ján Greguš, jeho tím síce prehral na pôde Minnesoty 0:1, slovenský stredopoliar bol však najlepší hráč tímu San Jose Earthquakes.

Nezaostávali však ani hráči v najprestížnejších súťažiach, stopér Norbert Gyömbér bol cez víkend druhý najvyššie hodnotený futbalista Salernitany pri prehre na pôjde Juventusu (0:2).

Tarkovič sa však vyjadril, že hráčov ako Kuciak či Greguš skúšať nemusí, preto v menoslove nefigurujú. Vavro chýba z rodinných dôvodov, Plach a Gyömbér sú iba medzi náhradníkmi.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Zreľák mohol prísť ako hviezda. Víkend vyšiel Slovákom, ktorých Tarkovič nepovolal