Lopetegui dostal výpoveď dva dni pred úvodným zápasom, Španielsko na MS povedie Hierro

Julen Lopetegui
Julen Lopetegui (Autor: SITA/AP)
TASR|13. jún 2018 o 12:30

Podľa federácie porušil normy.

KRASNODAR.Kráľovská španielska futbalová federácia (RFEF) v stredu oznámila, že s reprezentačným trénerom Julenom Lopeteguim s okamžitou platnosťou ukončila zmluvu.

Rozhodla sa len dva dni pred úvodným duelom Španielska v B-skupine MS 2018 proti Portugalsku. Na šampionáte povedie Španielov bývalý reprezentant Fernando Hierro.

Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámil prezident RFEF Luis Rubiales.

Jasný signál, že existujú normy

Päťdesiatjedenročný Lopetegui sa iba v utorok dohodol na zmluve s Realom Madrid. Po šampionáte má s novým zamestnávateľom podpísať zmluvu na tri roky.

"Ďakujeme Julenovi za všetko, čo urobil, pretože má veľkú zásluhu na tom, že sme v Rusku. Sme však nútení ho prepustiť. Musíme vyslať jasný signál všetkým zamestnancom španielskej federácie, že existujú nejaké normy, ktorých sa treba držať," povedal Rubiales.

V stredu v Krasnodare, kde sa Španielsko pripravuje na duel proti úradujúcim majstrom Európy (Soči, piatok 15. júna, 20.00 h SELČ) panovala chaotická situácia.

Od utorka avizovanú tlačovú konferenciu niekoľkokrát odložili. To podnietilo španielskych žurnalistov k špekuláciám, že tréner skončí s okamžitou platnosťou.

Pred médiá sa mali pôvodne postaviť len Rubiales a Lopetegui, potom sa objavili informácie, že prídu aj reprezentanti Sergio Ramos a Andres Iniesta. Nakoniec sa pred médiá postavil len sám prezident.

Nepomohla ani snaha hráčov

Ako na sociálnych sieťach v on-line prenosoch z tlačovky uviedli španielske médiá, trénerovi nepomohli ani hráči, ktorí sa snažili zasiahnuť v jeho prospech.

Ani oni nepresvedčili šéfa RFEF, aby s koučom okamžite neukončil zmluvu. Rubiales sa totiž "cítil zradený" nečakanou akciou Realu, ktorý uplatnil výkupnú klauzulu v trénerovej zmluve.

"Nemôžeme mať zamestnanca, ktorý rokuje s inou stranou o zmluve a my to zistíme len 5 minút pred oznámením. To je neakceptovateľné. Viem, že za toto rozhodnutie budeme kritizovaní, ale naša federácia má nejaké hodnoty.

Julenovi Lopeteguiovi želáme to najlepšie, ale nesmieme dovoliť to, čo sa stalo. Ak by sme nekonali, bolo by to nezodpovedné. Cítime, že sme nemali inú možnosť. Hovoril som s hráčmi. Mám prísľub, že urobia pod vedením nového trénera všetko, aby vyhrali majstrovstvá sveta," dodal Rubiales.

Prvý muž federácie intenzívne hľadal nástupcu a dohodol sa s Hierrom. Toho predstaví na tlačovej konferencii o 17.30 SELČ, 89-násobný bývalý reprezentant sa následne ujme stredajšieho tréningu a v piatok bude na lavičke proti Portugalsku.

Podľa španielskych médií správa o strate trénera zastihla federáciu úplne nepripravenú, pretože Lopetegui iba pred 21 dňami predĺžil kontrakt do roku 2020. "Národného tímu sa to musí dotknúť čo najmenej," zdôraznil Rubiales.

Lopetegui v Madride nahradí Francúza Zinedinea Zidanea. Ten skončil po tom, ako v uplynulej sezóne priviedol klub k tretiemu titulu v Lige majstrov za sebou.

Lopetegui zasadol na lavičku Španielska pred dvoma rokmi po EURO 2016, keď vystriedal Vicenteho del Bosqueho, a jeho zverenci neprehrali ani v jednom z 20 zápasov. Predtým trénoval FC Porto, juniorské španielske výbery, Rayo Vallecano či B-tím Realu Madrid.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Lopetegui dostal výpoveď dva dni pred úvodným zápasom, Španielsko na MS povedie Hierro