Môžu si Škrtela obľúbiť na Žitnom ostrove? Derby rivalov často sprevádzajú vášne

Martin Škrtel v drese FC Spartak Trnava v zápase proti DAC Dunajská Streda v sezóne 2021/2022.
Martin Škrtel v drese FC Spartak Trnava v zápase proti DAC Dunajská Streda v sezóne 2021/2022. (Autor: FC DAC)
Titanilla Bőd|12. sep 2024 o 15:25

Trnavský fanúšik raz ukradol vlajku domácim počas zápasu.

BRATISLAVA. Zamieri Martin Škrtel na Žitný ostrov? Vo futbalovom zákulisí sa už dlhšie špekuluje, že bývalý kapitán slovenskej reprezentácie zvažuje ponuku stať sa športovým riaditeľom DAC Dunajská Streda.

Ak by sa tento funkcionársky angažmán dotiahol, išlo by o veľmi zaujímavý ťah.

Škrtel totiž ukončil profesionálnu kariéru v Spartaku Trnava, chodieval do kotla „červeno-čírnych“ a aj tréner Michal Gašparík viackrát povedal, že si ho vie predstaviť v štruktúrach klubu na poste športového riaditeľa alebo aj ako asistenta trénera. Teraz však môže zakotviť u krajského rivala na Žitnom ostrove.

Má kontakty i ambície

Prečo by dával Škrtelov príchod do Dunajskej Stredy logiku?

Ako bývalý kapitán slovenskej reprezentácie a hráč Liverpoolu, Fenerbahce či Basaksehiru je zbehlý v medzinárodnom futbale a má množstvo kontaktov. Pozná aj slovenskú ligovú scénu.

V článku sa dočítate:

  • Prečo skončil v Dunajskej Strede predchádzajúci športový riaditeľ?
  • Ktoré osobnosti sa presadili v Dunajskej Strede i v Trnave?
  • S ktorým hráčom spravil bývalý prezident Spartaka životný biznis?
  • Kedy muselo byť krajské derby prerušené?
  • Ktorý hráč DAC sa fotil v trnavskom kotle?

DAC momentálne športového riaditeľa nemá a Škrtel už viackrát povedal, že by ho takáto práca lákala oveľa viac ako trebárs trénovanie.

Naposledy zastával túto funkciu u žlto-modrých Ukrajinec Gleb Platov. Ten prišiel na Žitný ostrov vlani v októbri, no klub s ním v auguste tohto roka ukončil spoluprácu.

„Gleb Platov dostal poverenie, aby v klube zaviedol a profesionalizoval činnosti v oblasti analýzy, skautingu a koučingu. Na implementáciu zmien a rozvoj klubu potrebujú noví ľudia čas. Cítili sme však, že kultúrne a myšlienkové nezhody sú prekážkou pre našu ďalšiu spoluprácu,“ uviedol vtedy klub na oficiálnej stránke.

Platovovu prácu zvonka nebolo možné vnímať. V médiách prakticky nevystupoval, až na jednu výnimku, keď dementoval fámy o zmene trénera v októbri minulého roku. DAC vtedy viedol Adrián Guľa a hovorilo sa o možnom príchode Stanislava Čerčesova. Guľa o niekoľko týždňov predsa skončil, ale nahradil ho Xisco Muňoz.

DAC má väčší rozpočet

Pred Platovom bol technickým riaditeľom DAC Marek Zahorčák, ktorého vymenovali v decembri 2022. Ide o bývalého športového riaditeľa Michaloviec, ktorý sa po príchode Platova presunul na oddelenie skautingu.

Najdôležitejšie osoby v klube sú majiteľ Oszkár Világi a jeho zať Jan van Daele, ktorý má momentálne funkciu výkonného riaditeľa, ale v predchádzajúcich rokoch bol športovým riaditeľom.

Práve on zastrešoval prestupovú politiku klubu, a stále figuruje pri oznamovaní príchodov nových hráčov či podpise zmluvy s mládežníckymi hráčmi.

Fanúšikovia ho však často kritizovali, že sa na tento post dostal len vďaka rodinnému spojeniu.

DAC vie v súčasnosti určite ponúknuť lepšie finančné podmienky a má väčší rozpočet ako Spartak.

„Je neporovnateľné, s akým rozpočtom narábame my a s akým Slovan alebo Dunajská Streda,“ povedal na konci minulej sezóny tréner Trnavy Michal Gašparík.

DAC však napriek tomu zatiaľ nezískal titul a stále sa nedokázal presadiť v pohárovej Európe. V aktuálnom i v minulom ročníku vypadol z Konferenčnej lige hneď po svojej prvej konfrontácii.

Tento rok mu vystavil stopku azerbajdžanský klub Zira, pred rokom zase gruzínsky tím Dila Gori.

Posilnenie klubu na poste športového riaditeľa môže byť kľúčové pre naplnenie ambícií v domácich súťažiach i v európskych pohároch.

Vlajka ako korisť

Prečo by teda bolo spojenie Škrtela a Dunajskej Stredy zvláštne? Škrtel sa v poslednom období prezentoval ako verný Spartakovec a Trnava a DAC sú veľkí rivali.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Môžu si Škrtela obľúbiť na Žitnom ostrove? Derby rivalov často sprevádzajú vášne