Matthäus spomína na Brehmeho: Je to pocit, akoby mi zomrel člen rodiny

Andreas Brehme
Andreas Brehme (Autor: TASR/DPA)
TASR|21. feb 2024 o 00:30

Bol som šokovaný, keď som sa to dozvedel, povedal Matthäus o úmrtí Brehmeho.

MNÍCHOV. Bývalý nemecký futbalista Lothar Matthäus smúti za zosnulým priateľom Andreasom Brehmem, členom majstrovského kádra Nemcov z MS 1990 v Taliansku.

Kapitán vtedajších svetových šampiónov uviedol, že Brehmeho úmrtie vníma ako odchod človeka z rodinných kruhov. Autor zlatého gólu zo svetového šampionátu v roku 1990 zomrel v utorok vo veku 63 rokov na zástavu srdca.

"Bol som šokovaný, keď som sa to dozvedel. Andy bol súčasťou našej rodiny, stretli sme sa pred 45 rokmi a zažili sme spolu veľa príhod. Boli sme spolubývajúci v národnom tíme, ako aj v Interi Miláno. Toto priateľstvo sa neskončilo ani po hráčskej kariére. Je to naozaj pocit, akoby zomrel člen rodiny," uviedol 62-ročný Matthäus.

Brehme patril na MS 1990 k oporám nemeckej obrany a výdatne podporoval aj ofenzívu. Strelecky sa presadil v osemfinálovom súboji proti Holandsku (2:1) i v semifinále proti Anglicku, v ktorom tím Franza Beckenbauera uspel v jedenástkovom rozstrele.

Nezmazateľnú stopu zanechal vo finálovom stretnutí proti Argentíne (1:0), ktoré rozhodol v 85. minúte z pokutového kopu. Brehme sa zapísal do dejín jedinou penaltou, ktorú v národnom tíme kopal v riadnom hracom čase.

Bývalá nemecká futbalová hviezda Lothar Matthäus.
Bývalá nemecká futbalová hviezda Lothar Matthäus. (Autor: TASR/AP)

Loptu mu na najdôležitejší moment v kariére predal pôvodne určený Matthäus, ktorý si počas polčasovej prestávky obul nové kopačky a prenechal jedenástku svojmu spoluhráčovi.

"Drahý Andy, sme ohromení, že si odišiel. Vždy si tu bol pre nás a urobil si z nás majstrov sveta v roku 1990. Navždy ťa budeme nosiť v našich srdciach a budeme ti vďační," uviedol Brehmeho bývalý spoluhráč Jürgen Klinsmann, ktorý bol takisto člen zlatého tímu z roku 1990.

Inter Miláno si uctil Brehmeho pamiatku, v utorňajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti Atleticu Madrid nastúpili jeho hráči s čiernymi páskami na rukávoch: "Celú futbalovú rodinu Interu Miláno veľmi zarmútila správa o úmrtí Andreasa Brehmeho. Jeho rodine chceme vyjadriť úprimnú sústrasť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Matthäus spomína na Brehmeho: Je to pocit, akoby mi zomrel člen rodiny