Spoluhráčky ju stiahli na podlahu. Futbalistka hovorila o šikane

Futbal, ilustračné.
Futbal, ilustračné. (Autor: ILUSTRAČNÉ TASR / AP)
SITA|6. okt 2021 o 15:48

Nedávno ukončila kariéru, no udalosti sa stali ešte na jej začiatku.

SYDNEY. Futbaloví predstavitelia v Austrálii vyzvali všetkých hráčov, mužov aj ženy, aby podali oficiálne podnety, ak sa v minulosti stali obeťami sexuálneho zneužívania či iného nevhodného správania sa futbalového okolia.

Ide o reakciu na obvinenia niekdajšej reprezentantky Lisy De Vannovej, ktorá za národný tím odohrala 150 duelov a strelila v nich 47 gólov.

Časom si uvedomila, že po príchode do reprezentácie v roku 2001 ako 17-ročná bola terčom šikany starších spoluhráčok.

De Vannová v rozhovore pre denník Daily Telegraph v Sydney uviedla, že niekoľko spoluhráčok ju zozadu stiahlo na podlahu, pričom vtedy mladá futbalistka sa "bránila kopaním a krikom".

Na klubovej úrovni hrala táto Austrálčanka v Austrálii, USA, Anglicku, Švédsku aj Taliansku.

"Mysleli si, že je to zábava. Ja som bola len mladé dieťa z Perthu, nič iné som nepoznala. Vtedy som ich chcela udrieť. Nevedela som, ako mám na niečo také zareagovať.

Deje sa to naprieč všetkými úrovňami a je načase o tom nahlas hovoriť," poznamenala De Vannová, ktorá vo veku 36 rokov oficiálne ukončila kariéru pred necelými dvoma týždňami.

De Vannová sa rozhodla prehovoriť po tom, čo sa minulý týždeň v USA prevalil škandál sexuálneho obťažovania hráčok.

Dve futbalistky obvinili kouča tímu North Carolina Courage Paula Rileyho. Kauza mala za následok jeho odvolanie, z funkcie tiež odstúpila komisárka súťaže NWSL Lisa Bairdová.

De Vannová na twitteri súhlasila s výrokom hviezdnej Megan Rapinoeovej, že "muži ochraňujú mužov, ktorí zneužívajú ženy". Doplnila, že vo futbale platí aj "ženy ochraňujú ženy, ktoré zneužívajú ženy", tiež "hráči ochraňujú starších hráčov, ktorí zneužívajú mladších" a "organizácie chránia hráčov aj trénerov, ktorí zneužívajú hráčov".

"Zneužívanie je zneužívanie. Zlé správanie je zlým vo všetkých oblastiach!" uviedla tiež De Vannová.

Tému podchytil spomenutý denník zo Sydney, pre ktorý už bývalá futbalistka povedala: "Ide o kultúrny problém na všetkých úrovniach - u mužov aj žien. Všetky dievčatá, ktoré si tým prešli, musia byť statočné a vedieť, že v tom nezostali samé."

Organizácia Football Australia medzičasom informovala, že sa jej predstavitelia stretli s De Vannovou a vypočuli si jej sťažnosti, nepadlo však žiadne konkrétne obvinenie.

"V prípade, ak sa Lisa rozhodne podať sťažnosť prostredníctvom príslušných kanálov, budeme môcť všetko vyšetriť a v prípade potreby aj konať. Odporúčame každému, aby tak spravil," uvádza sa vo vyhlásení Football Australia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Spoluhráčky ju stiahli na podlahu. Futbalistka hovorila o šikane