Messi a Ronaldo majú fantastické štatistiky, úradujú na svojich frontoch

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. jún 2022 o 15:00

Cristiano Ronaldo je kúsok od "magic 100".

PAMPLONA, LISABON. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo si v nedeľu večer opäť vylepšili celkové reprezentačné štatistiky.

Futbaloví veteráni sa neustále držia v úzkej špičke vplyvu na svoje tímy a ani strelecky nezaháľajú. Tentoraz si významne vylepšili bilancie na svojich rekordných repre-frontoch.

Majú fantastické čísla

Čochvíľa 35-ročný Argentínčan dal v prípravnom zápase Estóncom päť gólov a na tomto fronte je suverén.

V prípravných dueloch vyniká priemerom 0,81 gólu na zápas (48 štartov / 39 gólov), 37-ročný Portugalec má v tomto "odbore" priemer 0,38 (52/20).

V Lige národov (4:0 nad Švajčiarskom) však strelil dva góly (plus asistencia pri prvom po dorážke jeho priameho kopu) a celkovo sa mu tak opäť trochu vylepšil priemer v súťažných zápasoch na 0,71 (136/97), Messiho záber je 0,41 (114/47).

Faktografickú relevantnosť štatistík dotvárajú aj rôzne zásadné kontexty a futbalové reálie. Stále je v Európe viac ako v Južnej Amerike renkingovo nižšie postavených tímov (ktorým sa dá "papierovo" ľahšie streliť gól) a tak je zrejmé, že Ronaldo sa s takými stretáva napríklad v kvalifikáciách MS častejšie ako Messi.

Na druhej strane sú tu však ďalšie kontexty a dáta, ktoré vzápätí podporujú Ronaldovu súťažnú výnimočnosť.

Nedávajú góly len outsiderom

Obaja s Messim dali najčastejšie góly menej výrazným tímom (Luxembursko, Litva, resp. Bolívia, Ekvádor) a obaja majú na "treťom mieste" silnejšiu reprezentáciu.

Portugalec dal Švédom v troch zápasoch 7 gólov (priemer 2,33), Argentínčan Uruguaju v 12 vystúpeniach 6 (0,5). Tiež dal v 5 zápasoch 11 kúskov Chile (0,45), jeho epochálny rival strelil Švajčiarom v troch štartoch 5 kúskov (1,67).

Keď sa porovná tabuľka najčastejších obetí oboch hviezd v súťažných zápasoch, je to približne rovnaký mix renkingov takých i onakých súperov.

Podstatné pre Ronaldov rekordný priemer je, že sa v tomto ohľade presadil celkovo 11-krát proti vyššie uvedeným reprezentáciám a vyjadrenie ďalších súťažných gólov proti renkingovo výrazne nadpriemerným vyzerajú nasledovne - Holandsko, Španielsko, Dánsko a Rusko po 3, Belgicko, ČR, Francúzsko, Írsko, Kamerun po 2, Chorvátsko, Nemecko, Ghana, Poľsko, Srbsko, Ukrajina, či Wales po 1.

Navyše Ronaldo v úctyhodnom futbalovom veku žiari aj v Lige národov, kde sa stretáva s najlepšími tímami. V prvom ročníku novej súťaže dokonca svoj tím ako najlepší strelec priviedol k triumfu.

Messi premenil viac penált

K obom najväčším postavám svetového futbalu v tomto storočí patria aj ďalšie zaujímavé štatistiky na čele s asistenciami. V nich má navrch Messi, ktorý ich v súťažných repre-zápasoch nazbieral v 114 zápasoch 34, Ronaldo v 136 štartoch 23.

V reprezentačnom drese kopali po 23 penált, Messi využil 19, Ronaldo 16.

Hetrikov má Portugalec na konte 10, všetky súťažné, najdôležitejšie proti Švédsku, Švajčiarsku, Španielsku a Severnému Írsku. Argentínčan má z 8 troj- a viacgólových zápisov tri v súťažiach (proti Bolívii, Ekvádoru a Paname).

Obaja vedia skvele zakončovať obojnožne, ľavák Messi skóroval za národný tím svojou prvou nohou 77, pravou 7, dva góly pridal hlavičkou. Pravák Ronaldo je v komplexnosti zakončovania totálna špička, len 63 zo svojich 117 gólov dal svojou hlavnou nohou, až 26 ľavačkou a 28 hlavou.

V súťažných dueloch má tento pomer podobný (54-21-22) a súčet 97 gólov za štandardných okolností znamená, že v zápasoch, ktoré znamenajú body, postupy, tituly, či trofeje, oslávi "CR7" historickú a magickú stovku zrejme ešte tento rok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Messi a Ronaldo majú fantastické štatistiky, úradujú na svojich frontoch