Brazília sa rozhodla bojovať proti korupcii. Ľudia túžia po poriadku, hovorí Romário

Romário
Romário (Autor: REUTERS)
SITA|11. apr 2024 o 15:19

Hlavným impulzom obvinenie majiteľa klubu Botafogo.

RIO DE JANEIRO.Brazílsky Senát ustanovil komisiu, ktorej cieľom je vyšetriť ovplyvňovanie výsledkov futbalových zápasov v domácej najvyššej súťaži.

Zriadeniu 11-člennej komisie predchádzali obvinenia majiteľa klubu Botafoga, amerického podnikateľa Johna Textora.

Jedenásť senátorov bude skúmať obvinenia týkajúce sa hráčov, majiteľov klubov a stávkových spoločností v krajine.

Botafogo v uplynulej sezóne brazílskej najvyššej futbalovej súťaže prišlo o šestnásťbodový náskok a obsadilo až 5. miesto.

John Textor obvinil predstaviteľov majstrovského Palmeirasu z korupcie a ovplyvňovania výsledkov jednotlivých duelov.

"John Textor bude prvou osobou, ktorá bude pred novovytvorenou komisiou svedčiť. Celá Brazília je zvedavá, akými dôkazmi disponuje. Bude to nepochybne bombastické vyšetrovanie“ nechal sa počuť predseda komisie Jorge Kajura a dodal, že ak sa Textorove obvinenia nezakladajú na pravde, mal by zo sveta futbalu odísť.

Voči obvineniam sa rázne ohradili predstavitelia Palmeirasu, ktorí podali sťažnosť na športový súd. Proti obvineniam majiteľa Botafoga je aj väčšia časť ďalších účastníkov súťaže. Niektorí dokonca pohrozili Textorovi súdnym konaním.

Komisia bude zasadať od budúceho týždňa pravidelne každú stredu. Jej súčasťou bude aj bývalý brazílsky reprezentant Romário.

"Ľudia v tejto krajine túžia po poriadku v spoločnosti i vo futbale. Chcú otvárať čierne skrinky a zisťovať viac napríklad aj o fungovaní stávkových spoločností v Brazílii. Uvidíme, čo čas ukáže. Vytvorená komisia bude nápomocná pri všetkých udalostiach, ktoré si vyžadujú objasnenie,“ vysvetlil majster sveta z roku 1994.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Brazília sa rozhodla bojovať proti korupcii. Ľudia túžia po poriadku, hovorí Romário