Kráľ Kazu sa vrátil do vlasti, ani v 57 rokoch však nevešia kopačky na klinec

Kazujoši Miura
Kazujoši Miura (Autor: TASR/Kyodo News via AP)
SITA|26. jún 2024 o 14:25

Kazujoši Miura strávil ostatnú sezónu ako legionár v druhej najvyššej portugalskej súťaži.

TOKIO. Je synonymom futbalovej dlhovekosti. Japonec Kazujoši Miura síce má už 57 rokov, napriek tomu stále nekončí s hráčskou kariérou.

V ostatnej sezóne bol dokonca legionárom v druhej najvyššej portugalskej súťaži, v ktorej za UD Oliveirense odohral štyri ligové stretnutia a jeden štart si pripísal v ligovom pohári. Teraz sa rozhodol pre návrat do vlasti.

"Mám dosť vysoký vek," uviedol na tlačovej konferencii v Tokiu "futbalový matuzalem", ktorého každý pozná ako "Kráľ Kazu".

Väčšina jeho rovesníkov končila kariéru už pred dekádami, Kazujoši Miura sa však teraz vracia do štvrtoligového klubu Atletico Suzuka, za ktorý hrával aj v roku 2022 pred odchodom do Portugalska.

Miura začal so seniorskou kariérou ešte v roku 1986 v brazílskom Santose, v roku 2017 sa vo veku 50 rokov a 14 dní stal najstarším futbalistom s gólom v japonskom súťažnom futbale, aj keď len v druhej najvyššej súťaži.

Vo vlasti patrí medzi najpopulárnejších športovcov a tvárou najvyššej domácej súťaže je od roku 1993. V národnom tíme v 89 dueloch strelil 55 gólov. V Európe si v minulosti zahral v Chorvátsku za Croatiu Záhreb a v Taliansku za FC Janov. Oliveirense bol v poradí 16. klubom v jeho kariére.

Kazujoši Miura drží hneď niekoľko rekordov. Okrem toho, že je najstarším strelcom gólu v J-League aj profifutbale vôbec (50 rokov a 14 dní v marci 2017), je aj futbalistom s najdlhšou kariérou a aktuálne aj najstarším profifutbalistom na svete.

Drží tiež unikátny rekord, profifutbalu sa totiž ako hráč venoval v piatich rôznych dekádach. Zaujímavá je tiež skutočnosť, že bol reprezentantom Japonska aj vo futsale a zahral si na MS 2012.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Kráľ Kazu sa vrátil do vlasti, ani v 57 rokoch však nevešia kopačky na klinec