Protest proti Kataru. Zápasy MS nebudú verejne vysielať ani v Paríži

Irán sa rozhodol pre zmenu trénera len niekoľko mesiacov pred MS v Katare.
Irán sa rozhodol pre zmenu trénera len niekoľko mesiacov pred MS v Katare. (Autor: SITA/AP)
TASR|4. okt 2022 o 17:40

Dôvodom sú aj rastúce ceny energií.

PARÍŽ. Francúzska metropola Paríž sa pridala k ďalším francúzskym mestám, ktoré nebudú organizovať verejné fanzóny počas MS vo futbale v Katare (20. novembra - 18. decembra).

Predstavitelia miest Marseille, Bordeaux a Nancy tiež uviedli, že nebudú premietať zápasy na veľkoplošných obrazovkách z dôvodu porušovania ľudských práv a environmentálnych prehreškov, ktorým čelí hostiteľská krajina. Informoval o tom denník Le Monde.

Štrasburg, Lille a Reims boli prvými francúzskymi mestami, ktoré odmietli vysielať prenosy na verejnosti.

PSG financujú Katarčania

Zástupca parížskeho starostu Pierre Rabadan, ktorý je zodpovedný za šport, uviedol, že má obavy o životné prostredie okolo klimatizovaných štadiónov v dejisku.

Podľa neho "sú spochybnené aj podmienky, v ktorých boli tieto zariadenia postavené," povedal pre rozhlasovú stanicu France Bleu Paris.

Radnica sa tak rozhodla napriek tomu, že v meste pôsobí klub Paríž Saint-Germain, ktorý vlastní katarská spoločnosť Qatar Sports Investments a Francúzsko bude na Blízkom východe obhajovať zlato z predchádzajúceho svetového šampionátu.

Kritika z iných miest

Le Monde citoval mestskú radu v Marseille, ktorá uviedla, že turnaj sa zmenil na "ľudskú a environmentálnu katastrofu, ktorá je nezlučiteľná s hodnotami, ktoré chceme, aby sa prenášali cez šport a najmä futbal."

Zástupca starostu v meste Lille Arnaud Deslandes uviedol, že zrušením verejného sledovania zápasov chcelo mesto na severe Francúzska poslať FIFA správu o nenapraviteľných škodách na životnom prostredí, ktoré spôsobí turnaj v Katare. "Chceme FIFA ukázať, že peniaze nie sú všetko,“ povedal Deslandes.

Starostka Štrasburgu, kde sídli Európsky parlament a Európsky súd pre ľudské práva, uviedla ako dôvod na zrušenie verejných vysielaní majstrovstiev sveta vo futbale obvinenia z porušovania ľudských práv a vykorisťovania migrujúcich pracovníkov v Katare.

"Je nemožné, aby sme ignorovali mnohé varovania o zneužívaní a vykorisťovaní migrujúcich pracovníkov mimovládnymi organizáciami," uviedla vo vyhlásení Jeanne Barseghianová.

V Bordeaux sa zasa miestni predstavitelia rozhodli neponúknuť fanúšikom sledovanie zápasov na veľkoplošných obrazovkách, pretože by to spotrebovalo množstvo energie, ktorá bude potrebná počas chladných zimných mesiacov.

"Usilovne sa snažíme šetriť energiu. Nemá zmysel rozťahovať červený koberec na také nákladné podujatie z hľadiska energie a vplyvu na životné prostredie,“ povedal Pierre Hurmic, starosta mesta Bordeaux.

Katar je už roky kritizovaný za neľudské zaobchádzanie s migrujúcimi pracovníkmi v krajine. Hostitelia turnaja odmietli mnohé obvinenia, z ohrozenia bezpečnosť a zdravia približne 30-tisíc pracovníkov. Skupiny na ochranu ľudských práv však tvrdia, že je potrebné urobiť viac.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Protest proti Kataru. Zápasy MS nebudú verejne vysielať ani v Paríži