Švédsko povedie prvý zahraničný tréner v histórii, naposledy viedol anglického druholigistu

Tréner Jon Dahl Tomasson.
Tréner Jon Dahl Tomasson. (Autor: REUTERS)
REUTERS|26. feb 2024 o 18:15

Podpísal zmluvu do konca kvalifikačného cyklu na MS vo futbale 2026.

ŠTOKHOLM. Bývalý dánsky útočník Jon Dahl Tomasson sa stal novým trénerom Švédska. Bude tak vôbec prvým zahraničným koučom v histórii tamojšej reprezentácie.

Informáciu potvrdil v pondelok švédsky futbalový zväz.

Tomasson, ktorý nedávno skončil vo funkcii trénera anglického druholigistu Blackburn Rovers, podpísal zmluvu do konca kvalifikačného cyklu na MS vo futbale 2026. Kontrakt sa po postupe na záverečný turnaj automaticky predĺži.

"Veľmi sa teším na začiatok tejto skvelej úlohy a na stretnutie s priaznivcami, hráčmi a samozrejme s médiami vo Švédsku. A na to, že budem môcť myslieť, hovoriť a snívať v modro-žltom," povedal 47-ročný tréner.

Tomasson odohral za Dánsko až 112 zápasov, v ktorých strelil 52 gólov. Počas aktívnej kariéry si zahral za Heerenveen, Newcastle United, Feyenoord Rotterdam, AC Miláno, VfB Stuttgart a Villarreal.

Trénerskú kariéru odštartoval v Excelsiore Rotterdam, kde pôsobil ako asistent a neskôr aj tréner.

V rokoch 2016 až 2020 bol asistent v dánskej reprezentácii a pred Blackburnom trénoval aj Malmö, s ktorým získal dva švédske tituly a postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Vo funkcii trénera Švédska strieda Janneho Anderssona. Ten skončil na reprezentačnej lavičke po neúspechu Švédska v kvalifikácii na EURO 2024, keď v skupine obsadilo až 3. miesto za Belgickom a Rakúskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Švédsko povedie prvý zahraničný tréner v histórii, naposledy viedol anglického druholigistu