Eufória nie je ospravedlnenie. Pieseň Argentíny bola útokom na Francúzov, hovorí bývalý kapitán

Futbalisti Argentíny oslavujú s trofejou Copa América.
Fotogaléria (48)
Futbalisti Argentíny oslavujú s trofejou Copa América. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|19. júl 2024 o 10:53

Futbalisti Argentíny počas osláv Copa América skandovali rasistické heslá.

BRATISLAVA. Bývalý kapitán Francúzska Hugo Lloris povedal, že argentínski hráči nemôžu používať eufóriu z víťazstva na Copa América ako ospravedlnenie pre svoje rasistické skandovanie na adresu francúzskeho tímu a dodal, že pieseň bola „útokom na Francúzov“.

Na videu, ktoré zverejnil argentínsky internacionál Enzo Fernandez na Instagrame po tom, ako jeho tím v nedeľňajšom finále zdolal Kolumbiu 1:0, sa objavila pieseň, ktorú niektorí členovia argentínskeho tímu spievali o francúzskych hráčoch afrického pôvodu.

FIFA toto video vyšetruje po tom, ako Francúzska futbalová federácia uviedla, že je „rasistické a diskriminačné“.

Fotogaléria zo zápasu Argentína - Kolumbia vo finále Copa América 2024

Chelsea, klub Premier League, za ktorý Fernandez hrá, tiež začala v tejto veci interné disciplinárne konanie.

Fernandez sa neskôr za video ospravedlnil s tým, že sa nechal uniesť eufóriou osláv a pieseň neodráža jeho presvedčenie ani charakter, keďže sa stavia proti diskriminácii.

„Nezáleží na tom, či ste v momente eufórie, pretože ste vyhrali trofej,“ povedal Lloris vo štvrtok pre BBC. „Keď ste víťaz, vyžaduje si to ešte väčšiu zodpovednosť.“

„Všetci sa staviame proti diskriminácii a rasizmu. Ja si len myslím a dúfam, že je to chyba. Všetci niekedy robíme chyby a dúfam, že sa z toho poučia.“

Argentínska viceprezidentka Victoria Villarruelová bránila Fernandeza. Námestník ministra športu Julio Garro bol odvolaný zo svojej funkcie za to, že navrhol, aby sa kapitán Lionel Messi ospravedlnil za skandovanie.

Lloris, ktorý má na svojom konte najviac zápasom v histórii Francúzska a bol aj kapitánom víťazného tímu na MS 2018 povedal, že Argentína si zaslúži uznanie za to, čo dosiahla v športe za posledných niekoľko rokov, keď sa stala „tvárou futbalu vo svete“.

„Vy (argentínski hráči) ste príkladom pre ostatných, najmä pre deti. Bol to priamy útok na Francúzov, najmä pre Francúzov, ktorí majú africký pôvod,“ dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Eufória nie je ospravedlnenie. Pieseň Argentíny bola útokom na Francúzov, hovorí bývalý kapitán