Škriniar je lídrom Európy, pred druhým má veľký náskok

Slovenský obranca Milan Škriniar.
Slovenský obranca Milan Škriniar. (Autor: TASR)
Pavol Spál|9. sep 2021 o 00:05

V čom vynikajú Slováci v boji o majstrovstvá sveta?

BRATISLAVA. Hrali atraktívnejšie, rýchlejšie a svižnejšie ako na nedávnych majstrovstvách Európy. Napriek tomu sa im svetový šampionát v Katare 2022 po troch posledných zápasoch ešte vzdialil.

V Slovinsku remizovali 1:1, s Chorvátskom doma prehrali 0:1. Zdolať Cyprus 2:0 bola absolútna povinnosť, išlo o najslabší tím v skupine. 

Všetkých troch súperov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta strelecky prevýšili. Počas troch zápasov mali Slováci 51 streleckých pokusov, z toho trinásť mierilo do priestoru brány. 

Lobotka mal najviac driblingov

Najväčšiu chválu na svoju adresu počúval stredopoliar Stanislav Lobotka. 

Čo však ukázali štatistické ukazovatele na základe vopred stanovených algoritmov, ktoré vyhodnotil počítač? 

Aj tu vo viacerých ukazovateľoch dominoval práve hráč talianskeho SSC Neapol. Potvrdil, že je spomedzi Slovákov najlepším driblérom. 

Mal najviac driblingových pokusov, osem. A robil ich tak precízne, že ani jeden neskazil. Situáciu dobre vyhodnotil. Počas troch zápasov si vypýtal aj najviac faulov - bolo ich až desať. 

Lobotka má podľa špecializovanej stránky Sofascore priemernú známku 7,47. Iba jeden hráč zo Slovákov bol na tom lepšie. Kapitán Marek Hamšík: 7,53. 

A to aj napriek tomu, že neprežíva najlepšie obdobie v reprezentácii. Nedal gól, na žiaden priamo neprihral. Fakty však veľa naznačia, kde je jeho prínos. 

Počas posledných troch zápasov si pripísal najvyšší počet kľúčových prihrávok: 11. Pre spoluhráčov vytvoril najviac gólových šancí. 

Slováci strelili iba tri góly a Hamšík mal podiel na všetkých. V hokejovej terminológii by si pripísal tri druhé asistencie. 

(Zdroj: SofaScore, Autor: SofaScore)

Škriniar je európsky fenomén

Obranca Milan Škriniar mal zase najviac odkopnutí lopty z nebezpečných priestorov pred bránou, desať.

Podľa stránky uefa.com dokonca Slováci dominujú v niektorých štatistikách v rámci celej európskej časti kvalifikácie o postup na MS. 

Škriniar suverénne vedie v počte získaných či zachytených lôpt, druhý Holanďan Matthijs de Ligt ich má až o osem menej. 

Útočník Ivan Schranz urobil najviac faulov z celej kvalifikácie 14, čo na prvý pohľad nie je dobrá vizitka. Vyplýva to však z toho, že je veľmi aktívny pri napádaní súpera a niekedy až príliš pritlačí. 

Ďalší slovenský útočník Róbert Boženík je ihneď za Schranzom. Aj skúsený defenzívny stredopoliar Juraj Kucka je v Európe lídrom. Vypýtal si najviac faulov: 16. 

Slováci v kvalifikácii skórovali sedemkrát, z toho iba jeden hráč má na konte viac ako gól. Milan Škriniar skóroval dvakrát.

Najlepší kanonieri v kvalifikácii strelil po sedem gólov. Sú nimi Holanďan Memphis Depay a tiež Srb Mitrovič. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Škriniar je lídrom Európy, pred druhým má veľký náskok