Drahší je len Neymar. Kane je možno ešte lepší ako Cristiano Ronaldo

Harry Kane.
Harry Kane. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|27. dec 2017 o 12:29

Anglický útočník Harry Kane je najlepším kanonierom tohto kalendárneho roka.

BRATISLAVA. Hoci sa narodil len päť míľ od White Hart Lane (štadión Tottehnamu - pozn. red.) a v jeho rodine boli vášniví fanúšikovia tohto klubu, najskôr to skúšal v inom londýnskom klube.

V akadémii Arsenalu však neuspel, rovnako ako vo Watforde. Na svoj vek bol vraj malý a nevynikal ani rýchlosťou. V jedenástich dostal Harry Kane šancu v Tottenhame a teraz mení históriu tohto klubu.

V posledných dvoch ligových zápasoch dal dvakrát hetrik a v roku 2017 nastrieľal dovedna 56 gólov. Najviac zo všetkých strelcov v európskych súťažiach.

O dva góly predstihol Lionela Messiho a o tri aj Cristiana Ronalda, Roberta Lewandowskeho a Edinsona Cavaniho.

„Bolo náročné nemyslieť na to, že sa môžem zapísať do histórie. Chcel som predovšetkým zvíťaziť, ale chcel som aj streliť gól. Keď som dal prvý a získal rekord, bol to nádherný pocit. Zvyšok zápasu som si mohol užívať,“ priznal 24-ročný útočník pre klubový web.

Pozor, aby ho neuchmatli

Jeho začiatky v prvom tíme Tottenhamu pritom neboli jednoduché. Hoci debutoval už v šestnástich (v roku 2009), ďalších päť rokov hosťoval v iných kluboch, zvyčajne z nižších súťaží: Orient, Milwall, Norwich a Leicester.

Svoje strelecké schopnosti ukázal až v sezóne 2014/2015, keď dal vo všetkých súťažiach 32 gólov a ako prvý hráč Tottenhamu od čias Alana Shearera prekonal hranicu tridsiatich gólov v sezóne.

Hoci za Tottenham dával jeden gól za druhým, nomináciu do anglickej reprezentácie dlhšie nedostával, čo sa nepáčilo trénerovi Arsenalu Arsénovi Wengerovi.

„Ak niekto strieľa toľko gólov a vy ho nenominujete, tak mu dá niekto občianstvo inej krajiny,“ vravel Wenger pre britský denník Daily Mail.

Tréner národného tímu Roy Hodgson mu dal prvú šancu v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 proti Litve. Kaneovi stačilo 80 sekúnd na to, aby pri svojom debute skóroval.

Drahší je len Neymar

V ďalších ročníkoch sa zlepšoval a dvakrát za sebou sa stal najlepším strelcom anglickej ligy. V predošlej sezóne dal vo všetkých súťažiach 38 gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Drahší je len Neymar. Kane je možno ešte lepší ako Cristiano Ronaldo