Osobnosti reagujú na smrť Brehmeho. Navždy ťa budeme nosiť v našich srdciach, hovorí Klinsmann

Andreas Brehme.
Andreas Brehme. (Autor: TASR/dpa via AP)
TASR|21. feb 2024 o 11:52

Nemecký majster sveta zomrel vo veku 63 rokov na zástavu srdca.

BERLÍN. Niekdajší argentínsky futbalový brankár Sergio Goycochea reagoval na úmrtie Andreasa Brehmeho.

Na sociálnej sieti vyjadril bývalému nemeckému reprezentantovi poctu.

"Tento nádherný šport stratil jedného zo svojich najväčších protagonistov. Brehmeho penalta v roku 1990 urobila z Nemecka majstrov sveta," citovala z Goycocheovho vyjadrenia agentúra DPA.

Brehme zomrel 20. februára vo veku 63 rokov na zástavu srdca. Vo finále MS 1990 v Taliansku rozhodol o zisku tretieho titulu pre Nemecko, keď v závere súboja s Argentínou v Ríme premenil pokutový kop.

Brehme patril na MS 1990 k oporám nemeckej obrany a výdatne podporoval aj ofenzívu.

Strelecky sa presadil v osemfinálovom súboji proti Holandsku (2:1) i v semifinále proti Anglicku, v ktorom tím Franza Beckenbauera uspel v jedenástkovom rozstrele.

Nezmazateľnú stopu zanechal vo finálovom stretnutí proti Argentíne (1:0), ktorý rozhodol v 85. minúte z pokutového kopu.

Brehme sa zapísal do dejín jedinou penaltou, ktorú v národnom tíme kopal v riadnom hracom čase.

Loptu mu na najdôležitejší moment v kariére predal pôvodne určený Matthäus, ktorý si počas polčasovej prestávky obul nové kopačky a prenechal jedenástku svojmu spoluhráčovi.

"Drahý Andy, sme ohromení, že si odišiel. Vždy si tu bol pre nás a urobil si z nás majstrov sveta v roku 1990.

Navždy ťa budeme nosiť v našich srdciach a budeme ti vďační," uviedol Brehmeho bývalý spoluhráč Jürgen Klinsmann, ktorý bol takisto člen zlatého tímu z roku 1990.

Za reprezentáciu odohral Brehme 86 zápasov, v ktorých vsietil osem gólov. Na klubovej úrovni získal nemecké bundesligové tituly s Bayernom Mníchov i 1. FC Kaiserslautern.

Najlepšie roky však zažil v Interi Miláno, s ktorým v máji 1989 získal taliansky titul a o dva roky neskôr triumfoval v Pohári UEFA.

Inter Miláno si uctilo Brehmeho pamiatku, v utorňajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti Atleticu Madrid (1:0) nastúpili jeho hráči s čiernymi páskami na rukávoch: "Celú futbalovú rodinu Interu Miláno veľmi zarmútila správa o úmrtí Andreasa Brehmeho. Jeho rodine chceme vyjadriť úprimnú sústrasť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Osobnosti reagujú na smrť Brehmeho. Navždy ťa budeme nosiť v našich srdciach, hovorí Klinsmann